Hlavní obsah

Podcasty. Co to je a jak je poslouchat?

Seznam Zprávy vydávají vlastní podcasty o politice, domácím i zahraničním dění, byznysu i sportu. Co to vlastně podcasty jsou a kde je můžete poslouchat?

Reklama

Článek

Co to je podcast?

Podcast je zvukový pořad, který si můžete poslechnout online, nebo v podcastové aplikaci ve vašem chytrém telefonu. Hlavní výhodou podcastů je, že si svůj oblíbený pořad můžete pustit kdykoliv a že se vám epizody stahují automaticky – když budete pořady v podcastové aplikaci „sledovat“, neujde vám žádný díl.

Slovo podcast vzniklo složením názvu iPod (přehrávače od firmy Apple) a anglického slova broadcasting. Zatím nikdo nepřišel s lepším českým názvem, proto se i v češtině, stejně jako všude jinde na světě, stále používá anglické označení podcast.

V čem jsou podcasty jiné než rádio? Výhodou podcastů je možnost poslechnout si je kdykoliv a kdekoliv – jsou dobrým společníkem na cesty autem, procházky, sportování, uklízení i víkendové lelkování. Vyznačují se velkou tematickou pestrostí i různou délkou, která vám zapadne do vašeho denního rytmu. Svůj oblíbený podcast si může najít každý! Ať vás zajímá politika, rybaření, vztahy, nebo fotbal.

Podcasty mohou vycházet pravidelně každý den či každý týden, nebo jako ucelené série s omezeným počtem dílů.

Většinou jsou dostupné k poslechu zdarma, můžete v nich ale slyšet reklamy, díky kterým mají tvůrci podcastů ze své tvorby příjem.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Proberte se podcastovou nabídkou Seznam Zpráv.

Podcasty Seznam Zpráv

Od ledna 2020 podcasty připravujeme i v redakci Seznam Zpráv. Náš audiotým ve složení Pavel Vondra, Robert Candra, Jakub Viliš a David Kaiser se stará o to, aby podcastová nabídka Seznam Zpráv byla kvalitní, informativní a zábavná. Prostřednictvím podcastů přibližujeme práci redaktorů, reportérů a komentátorů Seznam Zpráv a témata, kterými žijí.

V dubnu 2022 se do Seznam Zpráv přesunul tým Lenky Kabrhelové, který v Českém rozhlase vybudoval úspěšný zpravodajský podcast Vinohradská 12. V Seznam Zprávách připravuje podcast 5:59, který každé ráno přináší jedno zásadní téma v kontextu.

Máte pro podcasty Seznam Zpráv tip, zpětnou vazbu nebo postřeh? Napište nám na audio@sz.cz.

Všechny podcasty Seznam Zpráv

* Vlevo dole. Politiku vidí všude. Podcast Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

*5:59. Jedno zásadní téma každý všední den. Připravuje podcastový tým Lenky Kabrhelové: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Ve vatě. Investiční podcast Markéty Bidrmanové a jejích hostů: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Ptám se já. Zásadní a přímé otázky Marie Bastlové na politiky, úředníky i ekonomy. Zkrátka na všechny, kteří jsou u moci a rozhodují: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Nosiči vody. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Skutečné české záhady. Reportéři Josef Klíma a Jaroslav Mareš o největších vyřešených i nevyřešených českých záhadách: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Prohnilí. Podcastová série Jaroslava Kmenty. Deset let v podsvětí české politiky: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Šťastný podcast. Tým Šťastného pondělí přináší do podcastů další porci satiry a internetového bizáru: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Galerie osobností. Rozhovory Jiřího Kubíka s významnými osobnostmi české vědy, kultury, politiky i sportu: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

*Odkryto. Investigativní podcastové série Janka Kroupy. Ta poslední se věnovala kauze Dozimetr: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Ve stínu. Investigativní série Jiřího Kubíka. Podcasty.cz, Spotify, Apple.

*Agenda. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* České podsvětí. S Josefem Klímou a Adamem Miklicou o zločinu divokých devadesátek: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Dvě minuty. Autoři Seznam Zpráv ve dvou minutách glosují události v Česku i ve světě: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Čteme vám SZ. Původní zprávy, analýzy a komentáře Seznam Zpráv v audiopodobě.

* Stopáž. Týdenní podcast o technologiích, společnosti a vším mezi tím: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Jedno procento Miloše Čermáka. Rozhovory novináře Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Černá čísla. Příběhy zakladatelů výjimečných českých firem, které ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

* Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa. Tvoří ho předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský a komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo: Podcasty.cz, Spotify, Apple.

Kde podcasty poslouchat?

Podcast si můžete pustit na prakticky každém zařízení s připojením k internetu. Můžete je poslouchat na chytrém telefonu, tabletu, počítači, pomocí hlasového asistenta nebo na chytré televizi. Nejobvyklejší je poslech prostřednictvím podcastové aplikace na chytrém telefonu. Jak na to?

Poslouchejte v aplikaci Seznam Zpráv

Podcasty Seznam Zpráv můžete pohodlně přehrát v naší mobilní aplikaci (Android, iOS). Nabídku všech podcastů a jednotlivých epizod zobrazíte kliknutím na ikonu sluchátek. Z podcastů, které vás zajímají, si můžete vytvořit i vlastní playlist.

Poslouchejte na Podcasty.cz

Všechny podcasty Seznam Zpráv a další kvalitní české podcasty najdete i na podcastové platformě Seznamu Podcasty.cz. Přihlaste se e-mailem od Seznamu a u oblíbených podcastů klikněte na tlačítko „Odebírat“. V sekci Vaše odběry pak najdete nejnovější díly vašich odebíraných podcastů.

Poslouchejte na iPhonu

Všechny iPhony i iPady mají automaticky předinstalovanou aplikaci Podcasty. V aplikaci můžete vyhledat svůj oblíbený podcast pomocí vyhledávání. Tvůrci podcastů také často umisťují link na svůj pořad na Apple platformách na své weby či sociální sítě – po rozkliknutí se dostanete přímo na profil podcastu v aplikaci Podcasty. Kliknutím na tlačítko + začnete podcast sledovat. Znamená to, že nové epizody podcastu se vám budou stahovat automaticky do vašeho telefonu a vy si je budete moci poslechnout i bez připojení k internetu. Automatické nastavení můžete vypnout v nastavení u každého podcastu.

Poslouchejte na Spotify

Populární aplikace k poslechu hudby zahrnuje i podcasty. Otevřete Spotify a pomocí vyhledávání najděte svůj oblíbený podcast. Tvůrci podcastů také často umisťují link na svůj pořad na Spotify na své weby či sociální sítě – po rozkliknutí se dostanete přímo na profil podcastu v aplikaci Spotify. Kliknutím na „Sledovat“ se váš podcast uloží do sekce Tvoje knihovna, kde se budou objevovat epizody všech vašich sledovaných podcastů seřazené podle data vydání. Pokud si chcete epizody podcastů stahovat do vašeho telefonu, musíte mít placenou verzi Spotify Premium.

Poslouchejte na Androidu

Google vytvořil svou vlastní aplikaci Google Podcasts, kterou si můžete jednoduše stáhnout z Google Play. V aplikaci můžete vyhledat svůj oblíbený podcast pomocí vyhledávání. Tvůrci podcastů také často umisťují link na svůj pořad na Google Podcasts na své weby či sociální sítě – po rozkliknutí se dostanete přímo na profil podcastu v aplikaci. Kliknutím na tlačítko „Přihlásit se k odběru“, začnete podcast odebírat. U každého podcastu pak můžete v nastavení zvolit, zda chcete, aby se nové epizody stahovaly do vašeho Android zařízení automaticky.

Další tipy

Existuje řada dalších podcastových aplikací jak pro iOS, tak pro Android zařízení. Zeptejte se třeba svých známých, která jim vyhovuje nejvíc a proč. Dobré recenze mají aplikace Overcast (iOS), Pocket Casts (iOS, Android) nebo Podcast Addict (Android).

Reklama

Související témata:

Doporučované