Hlavní obsah

Lenka Kabrhelová a její tým chystají v Seznam Zprávách nový podcast 5:59

Foto: Seznam Zprávy

Nový denní podcast Seznam Zpráv startuje už 11. dubna.

Reklama

Tým Lenky Kabrhelové, který vybudoval jeden z nejúspěšnějších českých podcastů Vinohradská 12, uvede svůj nový podcast 5:59.

Článek

První díl vyjde 11. dubna v 5:59 na Seznam Zprávách, na platformě Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Ve zpravodajském podcastu 5:59 navážeme na formát, který jsme vyvíjeli uplynulé tři roky. Každý všední den nabídneme ucelený pohled na jedno zpravodajské téma, které hýbe světem kolem nás. Víme, že online svět se probouzí kolem šesté hodiny ráno. My tu budeme ještě o minutu dřív, takže budete vědět, že když si pustíte náš podcast, tak už minutu před šestou budete vědět potřebný kontext,“ říká Lenka Kabrhelová, která za podcast Vinohradská 12 dostala novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského.

Podcast 5:59 nabídne každý všední den už za minutu šest ty nejdůležitější informace pro start do nového dne. Tým bude dál pracovat s originálním sound designem a experimentovat s možnostmi vyprávění, podobně jako v podcastu Vinohradská 12.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Moderátorka nového podcastu 5:59 Lenka Kabrhelová.

„Podcast 5:59 je pro každého, kdo má rád kritickou novinařinu, chce znát souvislosti a zprávy zkoumá z různých úhlů, nerad ztrácí čas a chce to nejdůležitější poslouchat v souvislostech. Bez omáčky, do hloubky,“ říká Radek Kedroň, zástupce šéfredaktora Seznam.cz pro investigativu a publicistiku.

Tým podcastu 5:59

V novém podcastu 5:59 budou stejně jako ve Vinohradské 12 pracovat na pozici editorů Pavel Vondra, Matěj Válek a Barbora Sochorová. Jejich úkolem je zajistit přípravu pro moderátorku a odpovídají za obsahovou kvalitu celého dílu. Barbora Sochorová kromě editorské práce zastává i pozici producentky.

Nedílnou součástí týmu je Dominika Kubištová, která zajišťuje komunikaci na sociálních sítích, a zároveň je i koeditorkou podcastu.

Hudební výbavy 5:59 se ujal hlavní sound designér Martin Hůla, který skládá veškerou hudbu, a zároveň se podílí na míchání jednotlivých dílů společně se sound designérem Davidem Kaiserem. Ten zpracovává natočené audio, osazuje ho hudbou a vkládá klipy.

Foto: Seznam Zprávy

Celý tým podcastu 5:59, který startuje 11. dubna.

Už teď můžete sledovat profily podcastu 5:59 na sociálních sítích: na TwitteruInstagramu je najdete jako @zaminutusest.

Lenka Kabrhelová (*1977)

Novinářka, moderátorka, autorka oceňovaného podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. V ČRo působila také jako reportérka a zahraniční zpravodajka v Rusku (2008–2013) a USA (2013–2017). V roli korespondentky informovala o přelomových událostech posledního desetiletí, od války v Gruzii až po americké prezidentské volby, které do Bílého domu dovedly Donalda Trumpa.

Je držitelkou Ceny Karla Havlíčka Borovského za rok 2020. V roce 2017 získala v USA prestižní novinářské ocenění „Nieman Fellowship“ na Harvardově univerzitě, kde se během ročního pobytu zabývala polarizací médií a vztahy střední Evropy k Rusku a Spojeným státům. V roce 2009 získala cenu Českého literárního fondu pro novináře do 33 let.

Zásadní novinářské zkušenosti nasbírala letech 2002–2006, kdy působila v české redakci BBC World Service v Praze a částečně v Londýně. Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na FSV UK v Praze.

Podcasty redakce Seznam Zpráv

S podcastovou tvorbu začala redakce v prosinci 2019. Na webu Seznam Zpráv a v podcastových aplikacích tyto podcasty sbírají 1,2 milionu poslechů měsíčně. Tým pod vedením Hany Němečkové připravuje podcasty o politice, byznysu, zahraničních událostech nebo fotbalovém zákulisí.

Mezi nejpopulárnější patří Vlevo dole politických komentátorů Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího, investiční rádce Ve vatě nebo hard talk rozhovory, které v podcastu Ptám se já vedou Marie Bastlová a Veronika Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Doporučované