Hlavní obsah

Vedení SÚKL se sešlo s exředitelkou zodpovědnou za sporné zakázky

Foto: Seznam Zprávy

Na fotografii: exředitelka SÚKL Irena Storová (zcela vpravo), vedle ní ředitelka odboru Marcela Škrabalová, pověřený ředitel Jakub Velík (zcela vlevo) a bývalý sekční ředitel Petr Jarema (zády).

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví označilo schůzku za „nešťastnou“. Vedení lékového ústavu se v den, kdy Seznam Zprávy publikovaly výsledky auditu, který odhalil sporné zakázky, sešlo s exředitelkou. Ta je za zakázky zodpovědná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro neznalého šlo o obyčejnou skupinku lidí v družném hovoru u oběda v jedné z pražských restaurací. Fotografie z tohoto úterý ale ukazuje bývalou ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z éry ministra Adama Vojtěcha (ANO) Irenu Storovou se současným vedením ústavu. Konkrétně s pověřeným ředitelem Jakubem Velíkem, ředitelkou odboru kanceláře ředitele Marcelou Škrabalovou a dalším zaměstnancem SÚKL - bývalým sekčním ředitelem Petrem Jaremou.

Čím je snímek z restaurace La Farma na pražských Vinohradech zajímavý?

V ten samý den Seznam Zprávy publikovaly články o utajovaných výsledcích auditu, který v lékovém ústavu odhalil nesrovnalosti v hospodaření. A to z doby, kdy mu šéfovala právě Irena Storová. Píše se v něm o možném porušení zákona o veřejných zakázkách a podezření, že pracovníci SÚKL nejednali hospodárně.

Podle autora fotografie, jehož identitu redakce zná, ale chrání ji, řešili na schůzce lidé z ústavu se svou bývalou nadřízenou krizovou komunikaci v souvislosti s auditem.

„Přišlo mi to divné,“ vysvětlil, proč fotografii pořídil. Některé z aktérů poznal a slyšel část jejich konverzace. Zaslechl tak prý i to, že účastníci setkání měli obavy, aby je nikdo neviděl. „Bavili se o tom, že způsob, jakým se budou výsledky auditu komunikovat, řídí pan Řežábek z Ministerstva zdravotnictví,“ popsal autor fotografie, který dotyčné poznal. Jan Řežábek je vedoucím tiskového oddělení resortu.

Pověřený ředitel lékového ústavu Jakub Velík nechtěl po telefonu ke schůzce nic říci. „Teď vám na to nebudu odpovídat. Obraťte se na naše tiskové oddělení,“ řekl jen a zavěsil telefon.

Co odhalil audit na SÚKL

Vypracováním auditu pověřila renomovanou auditorskou firmu KPMG bývalá ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřina Podrazilová loni v říjnu. Audit mimo jiné odhalil podezřelé zadávání zakázek, kdy SÚKL „vybíral“ jen z jediné nabídky. Upozornil i na kanceláře ústavu pronajaté za předraženou cenu či zaměstnávání externích programátorů, u kterých není jasné, zda dělají skutečně práci, za kterou jsou placeni.

Více v článku:

Stejně tak se k tomu nechtěl vyjádřit ani Petr Jarema. „Já teď jdu akorát k zubaři. Budou mi dělat zákrok, tak se nechci bavit. Já si myslím, že to asi necháme takhle, na shledanou,“ řekl reportérce Seznam Zpráv. Jarema měl v ústavu od roku 2021 jako sekční ředitel na starosti veřejné zakázky, finance nebo informační technologie. Do instituce se vrátil po pauze vyplněné angažmá na Ministerstvu zdravotnictví, kde byl šéfem kabinetu Adama Vojtěcha a byl považovaný za jednoho z jeho nejbližších spolupracovníků.

Audit, jehož výsledky Ministerstvo zdravotnictví tají, zadala loni na podzim nová ředitelka Kateřina Podrazilová. Když přišly výsledky, nestihla už sjednat nápravu. Krátce poté, co na poradě vedení SÚKL oznámila, co kontroloři odhalili, ji ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) náhle po necelých třech měsících ve funkci odvolal.

„Závěry auditu jsem vnímala jako závažné a chtěla jsem připravit nápravná opatření,“ uvedla pro Seznam Zprávy odvolaná ředitelka lékového ústavu, která si svou výpověď spojuje právě s auditem. Ministerstvo zdravotnictví ovšem tvrdí, že bylo s její prací nespokojené, a to například kvůli špatné komunikaci a hrozbě „personální destabilizace“ v ústavu.

Audit, který vypracovala renomovaná společnost KPMG, odhalil řadu nesrovnalostí v hospodaření za posledních pět let. Šlo o podezřelé zadávání IT zakázek, kdy SÚKL „vybíral“ jen z jediné nabídky, o předražený pronájem kanceláří nebo o zaměstnávání externích programátorů, u kterých není jasné, zda dělají skutečně práci, za kterou jsou placeni.

„Nešťastná schůzka“

Tiskové oddělení SÚKL v odpovědi pro Seznam Zprávy nakonec uvedlo, že v dotyčný den bývalá ředitelka Irena Storová nejprve přišla přímo do ústavu na „dlouhou dobu dopředu naplánovanou návštěvu“. Řešila tam údajně své personální záležitosti „vztahující se k jejímu pracovnímu uplatnění v SÚKL v roce 2023“.

Pak si s bývalými kolegy zašla na oběd. „Vámi zmiňovaný oběd se uskutečnil ve veřejném, kdykoliv a komukoliv dostupném prostoru, a to mezi lidmi, kteří se díky své profesi pravidelně potkávají. Nešlo tedy o žádné utajované setkání,“ napsala Gréta Rakašová z tiskového oddělení SÚKL.

To, že by účastníci schůzky řešili téma tajného auditu, ke kterému v ten den na Seznam Zprávách vyšly dva články, odmítá. „Vámi další zmiňované informace nemají reálný a ani pravdivý základ, proto je nemá smysl komentovat,“ uvedla Rakašová.

Bývalá ředitelka Irena Storová telefon nezvedala a na zaslanou SMS zprávu neodpověděla.

Přestože se Státní ústav pro kontrolu léčiv tváří, že se nic nestalo, Ministerstvo zdravotnictví na to má odlišný pohled. „Schůzku vnímáme jako nešťastnou,“ napsal mluvčí resortu Ondřej Jakob. V čem konkrétně, nechtěl rozvést. Na otázku, jak to bude ministerstvo řešit, odpověděl: „Důsledky zatím nechci předjímat.“

Nesrovnalosti za desítky milionů

Lékový ústav nakládá ročně s více než 700 miliony korun. Auditoři při kontrole hospodaření za posledních pět let, tedy v době, kdy SÚKL vedla Irena Storová, odhalili především nesrovnalosti při výběrových řízeních na IT zakázky ve výši desítek milionů korun. Reportéři Seznam Zpráv se s výsledky auditu seznámili a popsali, v čem shledali kontroloři největší problémy.

Audit se nezaměřoval na kontrolu veškerého hospodaření v uvedeném období, ale jen na některé případy. Ukázalo se, že z dvaadvaceti zakázek v devíti případech „vybírali“ úředníci jen z jediné nabídky. Podle auditorů tak nemohli ověřit, jestli je cena pro stát výhodná.

Ve zprávě se proto píše i o tom, že mohl být porušen zákon o veřejných zakázkách, a nechybí ani podezření, že úředníci nedodrželi pravidla hospodárnosti.

Další kritizovanou smlouvou je například pronájem kancelářské budovy v Benešovské ulici v Praze 10. Podle auditorů platí SÚKL o 227 900 korun více, než je průměrné nájemné v dané lokalitě. Předražení tedy ročně dělá 2,7 milionu korun. Společnost, která dům ústavu pronajímá, za posledních pět let poslala faktury za více než 65 milionů korun.

SÚKL ani Ministerstvo zdravotnictví nechce audit zveřejnit ani příliš komentovat. Tvrdí, že by k tomu podle smlouvy musela dát souhlas auditorská společnost KPMG, což se prý nestalo.

Podle náměstka ministra zdravotnictví za TOP 09 Jakuba Dvořáčka je tím, kdo nese odpovědnost, jednoznačně exředitelka Irena Storová. V dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy ale připustil i to, že by kvůli tomu mohli přijít o místo i někteří zaměstnanci ústavu. „Ano, může se to stát,“ odpověděl.

Reklama

Doporučované