Hlavní obsah

Video ze svatby Vildumetzové nasvítilo pochybné obchody s městskými pozemky

Foto: Seznam Zprávy

Zakaría Nemrah (vlevo) v srpnu 2018 jako svědek na svatbě Mračkových. Na stejné svatbě byl i starosta z Ostrova Jan Bureš, v jehož městě Nemrah posléze investoval do nemovitostí.

Reklama

Podnikatel obviněný v kauze Dozimetr koupil lukrativní pozemek v Ostrově, kde je starostou poslanec Jan Bureš (ODS), jehož asistentem byl manžel Jany Vildumetzové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoziční zastupitelé v Ostrově nad Ohří zpochybňují realitní obchod, který uzavřela firma obviněného podnikatele Zakaríi Nemraha s tamní radnicí.

Kupní smlouvu na lukrativní pozemek v památkové zóně města v Karlovarském kraji nyní staví do nového světla zjištění, která se objevila kolem vazeb Zakaríi Nemraha na rodinu političky hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové. A zejména pak video ze svatby manželů Mračkových ze srpna 2018, na němž je mezi svatebními hosty kromě Zakaríi Nemraha zachycen také starosta Ostrova Jan Bureš z ODS.

Právě on totiž smlouvu, kterou teď opozice opět kritizuje, se Zakaríou Nemrahem za město podepsal.

Jak se o tom dozvěděl?

V nových souvislostech se prodej pozemku na historickém náměstí začal kritikům jevit už v červnu, kdy Zakaríu Nemraha zatkla policie a označila ho za jednu z hlavních postav skupiny kolem lobbisty Michala Redla a exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka.

Především proto, že do té doby nechápali, jak se podnikatel s působištěm v Praze dozvěděl, že se ostrovská radnice chystá nemovitosti prodávat. A proč právě zde se rozhodl stavět byty.

„Když jsme se letos dozvěděli, že byl v Praze zatčen Zakaría Nemrah, ihned mě napadlo, že musel mít dříve i nějakou neformální komunikaci s vedením našeho města. Jinak nevím, jak by se k těm informacím o nemovitostech mohl dostat,“ říká ostrovský opoziční zastupitel Jiří Pavlík z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Pozemek vpravo za bílou zdí koupila Nemrahova firma loni od města za 433 tisíc korun. Za milion korun chtěla koupit i vedlejší dům, to se jí nakonec ale nepodařilo.

Jednou ano, podruhé ne

V případu z Ostrova jde o dvě nemovitosti v samém historickém centru šestnáctitisícového západočeského města.

Jednu z nich - volný pozemek v proluce na Starém náměstí - Nemrahova firma Residence Poštovní dvůr - od města koupila. A to za cenu 650 korun za čtvereční metr, kterou opozice ještě před schválením kontraktu označila za „směšně nízkou“, jak ukazuje videozáznam z jednání zastupitelstva z prosince 2020. Řada zastupitelů tehdy ani nechápala, proč se město chce pozemku zbavovat.

Nemrah se přitom původně snažil získat i vedlejší historický dům. Za objekt, který město Ostrov v roce 2016 odkoupilo od jiného soukromníka za čtyři miliony korun, nabízel jen milion, přičemž městští radní to na konci srpna 2020 doporučili zastupitelům ke schválení.

Po protestech opozice a některých obyvatel bylo ale projednávání tohoto bodu v zastupitelstvu odloženo. Zmíněný dům město následně nabídlo zájemcům znovu (opětovným vyvěšením na úřední desku). Nakonec jej radnice prodala za 1,45 milionu místnímu podnikateli. Ten už pokročil v rekonstrukci, z původního krovu zůstala většina zachována, ačkoliv předchozí posudek objednaný městem hovořil o tom, že je objekt prolezlý dřevomorkou, a proto je lepší se jej zbavit.

S manželem i manželkou

Realitní aktivity Zakaríi Nemraha v Ostrově na Karlovarsku spadají do doby, když už byl podle policie členem organizované skupiny podezřelé ze systémové korupce a z ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Podle policejních dokumentů do ní Nemraha přivedl Michal Redl – bývalý blízký spolupracovník odsouzeného zločince Radovana Krejčíře. Zakaría Nemrah čelí podezření, že pro skupinu zajišťoval informace u policie nebo se podle detektivů podílel na dělení úplatků.

Seznam Zprávy tento týden informovaly o tom, že Nemrah je blízkým přítelem manžela političky z hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové. Poté, co se ukázalo, že byl na její svatbě manželovi za svědka a je i kmotrem jejich dítěte, rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny.

Na svatbě byl, jak dokazuje záběr z videa, které politička zveřejnila na Facebooku, i zmíněný poslanec a starosta Ostrova Jan Bureš z ODS.

Foto: Facebook.com/Jana Mračková Vildumetzová, Seznam Zprávy

Mračkovi na svatbě a v pozadí za ženichem Jan Bureš, starosta Ostrova.

Jan Mraček, dlouholetý člen výkonné rady ODS a předseda oblastního sdružení v Chebu, dělal Burešovi ve Sněmovně asistenta. Na konci srpna ovšem z funkce odešel.

Zřejmě v souvislosti s tím, že si jej policie předvolala k výslechu v rámci vyšetřování kauzy Dozimetr. Vysvětloval zde právě své kontakty s obviněným blízkým přítelem Zakaríou Nemrahem.

I starosta z Ostrova Jan Bureš (ODS) měl vazby na oba členy rodinného páru Mračkových. Byl totiž radním Karlovarského kraje, když byla Jana Mračková Vildumetzová hejtmankou.

Seznam Zprávy se ptaly starosty Ostrova Jana Bureše, zda se s Nemrahem znal ještě před tím, než se podnikatel o nemovitosti v Ostrově začal zajímat. „Pana Nemraha jsem předtím neznal. Mohlo se nicméně stát, že jsme byli někdy na společné akci,“ uvedl Bureš.

Záběr s Janem Burešem ze svatby Mračkových však podle opozice přináší do případu nové svědectví.

„Pan starosta Bureš balamutil zastupitele, když otázku, odkud se pan Nemrah dozvěděl o nemovitostech v Ostrově, odůvodňoval jen tím, že to bylo zveřejněno na úřední desce a někde na webu města, čemuž jsme už předtím nevěřili. Teď se ukazuje, jaká byla pravda,“ uvádí pro Seznam Zprávy k záběru ze svatby opoziční zastupitel a bývalý starosta Ostrova Pavel Čekan.

Souvislosti:

Studie na dům, který nebyl k prodeji

Právě styky Mračka s Nemrahem a zároveň jeho spolupráce se starostou z Ostrova Burešem vyvolávají otázky ohledně možnosti zákulisních dohod o prodeji nemovitostí.

Opoziční zastupitel Jiří Pavlík uvádí, že jednání s Nemrahem o realitách oficiálně začala v červenci 2019. Tehdy se dle úředního záznamu Zakaría Nemrah dostavil na radnici v Ostrově, kde měl starostovi Burešovi předložit soupis pozemků, o jejichž koupi má zájem.

Na této soupisce byla i zmíněná proluka na Starém náměstí. O prodeji sousedního historického domu se ale podle Pavlíka v té době ještě ve městě vůbec nehovořilo. Nemrah následně písemně vyjádřil připravenost akceptovat cenu nemovitostí dle znaleckých posudků.

„No a potom se celý rok nic nedělo. Až v srpnu 2020 přijel pan Nemrah za starostou Burešem znovu a překvapivě přivezl už hotovou studii ohledně výstavby bytů a nebytových prostor, která se týkala jak zástavby proluky, tak přestavby sousedního domu,“ uvádí zastupitel Pavlík. Už o pět dnů později po Nemrahově návštěvě město na úřední desce avizovalo záměr nemovitosti prodat.

Ani Jiří Pavlík dodnes nechápe, kde se Nemrah mohl dozvědět, že město chce dům prodat.

Tak jako mnozí jiní zastupitelé je přesvědčen, že nyní stíhaný podnikatel získal z vedení města informace, které nikdo jiný k dispozici neměl.

„O tom, že je Bureš s Mračkem kamarád, jsme věděli už dříve, o vazbách na Nemraha nikoliv,“ poznamenává Pavlík.

Další parcely pro Nemraha u nemocnice

Jak se Zakaría Nemrah - podnikatel z Prahy - k informacím z příhraničního města dostal, starosta Bureš neobjasňuje.

„To bohužel netuším, ale už se mi dvakrát stalo, že přišli investoři z Prahy s tím, že našli investiční záměr v Ostrově,“ tvrdí pro Seznam Zprávy.

K relativně nízké ceně, za niž Nemrahova firma nakonec získala volný pozemek v samém centru města, považuje Bureš za nutné doplnit, že kupec na sebe vzal i nezanedbatelný závazek. „Podmínkou je, že do šesti let musí postavit na této parcele za několik desítek milionů bytový dům, nebo se pozemek vrací městu za poloviční cenu,“ zdůrazňuje Bureš.

I když Nemrah o inkriminovanou parcelu ve výsledku s nikým nesoutěžil, podle prvního muže ostrovské radnice vstupu konkurence nikdo nebránil. „Soutěž proběhla, protože se mohl přihlásit kdokoliv,“ trvá si na svém starosta.

Naopak opoziční zastupitel Pavlík usuzuje, že se radnice s Burešem v čele snažila prodej obou nemovitostí původně „ututlat“ místo toho, aby nalákala co nejvíce zájemců a mohla tak maximalizovat výnos.

Část opozičních zastupitelů společně s občany v celé věci podala už dříve dvě trestní oznámení, nicméně policie po čtrnácti měsících šetření žádný přešlap proti trestnímu zákoníku nenašla.

Mezitím město Ostrov zastoupené Janem Burešem v červenci 2021 prodalo Nemrahovi za 2,5 milionu další nemovitosti.

Jde o soubor nezasíťovaných parcel v lokalitě u místní nemocnice, kdy kupujícím byla tentokrát Nemrahova firma Nextquest. Opozice opět hovoří o nevýhodném obchodu - cena za čtvereční metr pod 500 korun se jí zdá i na místní poměry velmi nízká.

Asistent? Jen formálně

Otázkou zůstává, jakou roli - a zda vůbec - mohl v realitních obchodech sehrát starostův někdejší sněmovní asistent Jan Mraček. Stranický kolega Jan Bureš tvrdí, že se s Mračkem nikdy o investičních příležitostech v Ostrově nebavil.

A dokonce relativizuje i skutečnost, že Mraček byl jeho parlamentním asistentem. „Oba jsme vnímali jeho funkci asistenta jako formální, aby mohl chodit na politická jednání do Sněmovny jako zástupce karlovarského regionu ve výkonné radě ODS,“ uvádí také Bureš.

Seznam Zprávy oslovily v celé věci i Jana Mračka. Ten ale na dotazy zaslané přes SMS nereagoval a telefon nezvedal.

Kupec nemovitostí na Karlovarsku Zakaría Nemrah byl v pátek po třech měsících propuštěn z vyšetřovací vazby. I jeho se Seznam Zprávy snažily kontaktovat, jak přímo - nezvedal však mobilní telefon ani neodpověděl na SMS - tak přes jeho právního zástupce.

Zatím také neúspěšně. „Až uvidím pana Nemraha, tak mu budu váš dotaz tlumočit,“ uvedl Nemrahův advokát Tomáš Kaiser.

Reklama

Doporučované