Hlavní obsah

Vildumetzová v slzách rezignovala

Foto: Hnutí ANO

Jana Mračková Vildumetzová oznamuje, že skončí ve vedení Poslanecké sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli kontaktům s obviněným z kauzy Dozimetr skončí Jana Mračková Vildumetzová ve vedení dolní komory Parlamentu. Na funkci po tlaku koalice sama rezignovala.

Článek

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) oznámila, že rezignuje na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Stalo se tak poté, co ve středu vyšlo najevo, že s přítelem svého manžela Zakaríou Nemrahem, obviněným v kauze Dozimetr, měla bližší kontakty, než doposud uváděla. Nemrah byl jí a jejímu manželovi na svatbě za svědka a je rovněž kmotrem jejich dítěte.

„Tato mediální štvanice od novinářů a vládních politiků mě neuvěřitelně zraňuje. Proto jsem došla k rozhodnutí, které sice není spravedlivé, ale zaslouží si ho moje rodina. Vedení hnutí jsem oznámila, že rezignuji na post místopředsedkyně Sněmovny k 30. 9.,“ řekla Vildumetzová novinářům.

I nadále se hájila tím, že žádné závadné kontakty s Nemrahem neměla. „Vždycky jsem bojovala proti korupci, proti podvodům… a všichni lidé, kteří je páchají, za to mají být patřičně potrestáni,“ nechala se slyšet.

„Žádné šifrované telefony, žádné odposlechy. Na rozdíl od organizovaného zločinu hnutí STAN mám opravdu svědomí čisté. To říkám jako politička, bývalá dlouholetá starostka a hejtmanka, jako šéfka Svazu měst a obcí, jako náměstkyně ministra. Můžete se zeptat svědků, jak jsem v těchto pozicích pracovala,“ přečetla Mračková Vildumetzová svoji obhajobu.

Smazaná videa

„Pravda a láska znovu nevítězí,“ řekl k tomu vzápětí předseda ANO Andrej Babiš, který Vildumetzovou označil za statečnou a pracovitou ženu. „Je mi velice líto, co se jí přihodilo. ona se provinila tím, že se zamilovala do partnera, ale ne do politika. Její rozhodnutí chápu a moc si ho vážím,“ dodal.

Otázky novinářů na Mračkovou Vildumetzovou nedovolil. Ti se tak nedozvěděli ani proč skončí, byť ještě před pár hodinami rezignaci odmítala, či proč ze sociálních sítí smazala videa ze svatby, na nichž je i s Nemrahem a jeho partnerkou. Na záběrech figuruje i předseda Babiš.

„Ze všech stran je obrovský tlak jen proto, že měla 2018 svatbu a byl tam nějaký člověk, kterého ani neznám. Je to nějaký Arab? Znáte ho?“ reagoval.

Foto: Hnutí ANO

Andrej Babiš hovoří poté, co Jana Mračková Vildumetzová oznámila rezignaci.

Tlak z koalice

Političku k odstoupení z funkce už od rána vyzývali představitelé vládní koalice. „Každý, kdo nějakým způsobem delší dobu komentuje politické dění v naší zemi, by měl být ve svých výrocích konzistentní a měl by se k tomu stavět stejně,“ komentoval Vildumetzovou ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Poslankyně v minulosti hlasitě kritizovala politiky hnutí STAN za kontakty s lidmi obviněnými v kauze Dozimetr a vyzývala je k odstoupení.

Pokud by Vildumetzová z vedení Sněmovny neodstoupila sama, byla koalice, která ve Sněmovně drží většinu 108 hlasů, připravena ji odvolat. „Pokud by nebyla žádná sebereflexe, přišlo by na řadu silové řešení,“ řekl k tomu Rakušan.

Poslanecký klub TOP 09 už dopoledne začal se sběrem podpisů potřebných pro zařazení bodu odvolání na program další schůze. Podpisy nakonec nebudou potřeba.

Další propojení Mračkové a Nemraha

Zakaría Nemrah nejenže byl přítelem manžela místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, byl i svědkem na jejich svatbě a kmotrem jejich dítěte.

Reklama

Doporučované