Hlavní obsah

Vražda ve Slopném. Korunní svědek připustil, že se lhaním nemá problém

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Odsouzení Maroš Straňák a David Šimon u Krajského soudu ve Zlíně 1. února 2024.

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud ve Zlíně se znovu zabýval případem brutální vraždy seniora ve Slopném. Dva muži odsouzení na mnohaleté tresty po zjištěních reportérek Seznam Zpráv usilují o obnovu procesu.

Článek

Nová svědectví mohou znovu otevřít případ, známý jako vražda ve Slopném. Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek projednal návrh na obnovu řízení. Tresty 24,5 roku a 20,5 roku vězení si odpykávají v minulosti odsouzení Maroš Straňák ze Slovenska a Čech David Šimon. Od počátku vinu odmítají.

Po vyslechnutí několika svědků soud nakonec stanovil další jednání na 11. března. Chce hovořit se svědkem, který se ze čtvrtečního jednání omluvil.

Dosud neznámé poznatky ohledně násilné smrti Miroslava Sedláře z roku 2011 vnesly do případu reportérky Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Christine Havranová. Upozornily na nesrovnalosti a ve čtvrtek vypovídaly u soudu. Po okolnostech vraždy penzisty pátraly více než rok. Jejich zjištění se zásadně liší od příběhu, který prezentovali policisté, žalobce i soudy. Prezentovaly je v investigativní podcastové sérii Seznam Zpráv Slopné: Kdo je vrah?

Soud ve čtvrtek vyslechl tři svědky, včetně obou novinářek. „Není účelem posuzovat vinu odsouzených,“ zdůraznil soudce Pavel Dvorský. Nicméně v případě nových dříve neznámých skutečností může justice rozhodnout o znovuotevření případu.

Justice poslala Straňáka se Šimonem do vězení na základě pachových stop. Metodu však později zpochybnili odborníci a také Ústavní soud. Odsouzené měly také usvědčit výpovědi korunních svědků recidivistů bratranců Milana a Ludvíka Rakašových. Tvrdili, že se jim Straňák ve vazbě k vraždě seniora přiznal. Ludvík Rakaš ale loni vzal tvrzení zpět a redaktorkám řekl, že křivě svědčil pod příslibem dřívějšího propuštění z vězení, což podle něj udělal i jeho bratranec.

Obhajoba poukazuje právě na nová zjištění redaktorek. „Velmi významně atakují věrohodnost těchto svědků a hodnověrnost skutečností, které svědci uvádějí. Měl by být dán prostor, aby soud tyto důkazy mohl samostatně hodnotit,“ sdělil Straňákův advokát Josef Bartončík.

„Podle informací, které mám z výpovědi jeho bratrance Ludvíka, si to zkrátka vymyslel a chtěl za to získat výhodu, kterou nepochybně získal,“ doplnil advokát Robert Cholenský v narážce na dřívější zkrácení trestu pro Milana Rakaše.

Státní zástupce Martin Malůš čtvrteční jednání komentovat nechtěl. Soud chce při dalším jednání vyslechnout Ludvíka Rakaše, který se ve čtvrtek omluvil ze zdravotních důvodů.

Reportérky hovořily s oběma bratranci. „Milan Rakaš mi naposledy napsal SMS po čtvrtém díle podcastu. A napsal, že jestli odsouzené propustí, tak, cituji, jeho krev bude na mé hlavě,“ popsala před soudem Jelínková.

Později také mluvila s jeho bratrancem Ludvíkem. „První jeho věta byla, že bratranec šel domů z vězení díky své výpovědi,“ sdělila novinářka. Ludvík Rakaš jí tvrdil, že dostal do vězení vzkaz. Pokud prý začne vypovídat, tak jej pustí dřív domů.

Před soudem vypovídal také Milan Rakaš. „Neměním nic na tom, co jsem povídal tenkrát,“ uvedl. Zpochybňoval svou důležitou roli v případu. „Nikde jsem neřekl, kdo vraždil. Jen jsem uvedl kontext. To, co mi řekl Straňák. Nikdo mi nic nesliboval,“ zdůraznil směrem k policii a státnímu zastupitelství. Opakoval, že jeho bratranec reportérkám lhal a měli společný konflikt.

Řekl, že jeho dřívější propouštění s případem ve Slopném jinak nesouvisí. „Když se to řešilo, už jsem byl z vězení doma,“ tvrdil. Zároveň připustil, že mu nedělá problém lhát. „Novinářce můžu tvrdit cokoli, to je jedno,“ přiznal Milan Rakaš. Také potvrdil, že je nyní nepravomocně odsouzený kvůli podvodu se směnkami.

Seznam Zprávy také doložily, že žalobce kauzy Leo Foltýn před vrchním soudem zatajil informace o ztotožnění DNA nalezené na kukle nedaleko místa činu. O tom soudu neřekli ani zlínští kriminalisté. Genetická informace, kterou kromě Sedlářovy krve vyšetřovatelé na pletené kukle našli, nepatřila totiž Straňákovi ani Šimonovi, ale slovenskému recidivistovi Zoltánu Kovácsovi.

Otec jednoho z odsouzených, Dalibor Šimon, po jednání kritizoval postup policie i soudů. „Je velmi smutné, že v této republice musí suplovat práci policie dvě novinářky. Policie se bála jet na Slovensko a vyslechnout muže, jehož DNA se našla na odhozené kukle,“ reagoval.

Kdo je kdo v případu vraždy ve Slopném

Maroš Straňák - odsouzený na 24 a půl roku za vraždu důchodce. K činu se nikdy nepřiznal a tvrdí, že ji nespáchal.

David Šimon - odsouzený na 20 a půl roku za vraždu ve Slopném. Čin popírá.

Miroslav Sedlář - senior, který byl v roce 2011 ve vesnici Slopné na Zlínsku umlácen plynovým revolverem.

Leo Foltýn - žalobce kauzy, před soudem proti odsouzeným argumentoval převážně pachovými stopami.

Radomír Koudela - soudce zlínského krajského soudu, odsouzené nejdříve viny v roce 2013 zprostil, v roce 2014 jim nepravomocně udělil výjimečné tresty.

Libor Losa - soudce Vrchního soudu v Olomouci, Šimona se Straňákem v roce 2014 poslal pravomocně do vězení na více jak dvacet let.

Milan Rakaš - korunní svědek obžaloby, objevil se v roce 2014 a tvrdil, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal.

Ludvík Rakaš - bratranec Milana a druhý korunní svědek, rovněž tvrdil, že se mu Straňák k vraždě na cele přiznal. Reportérkám ale přiznal, že Straňák vraždu vždy popíral - a že dostal nabídku nižšího trestu od Milanova advokáta, aby v případu svědčil.

Jakub Řezníček - původně podezřelý, poté svědek - tvrdil, že v den vraždy Sedláře si přisedl do auta k Šimonovi a Straňákovi a že si tam sedl na kuklu a rukavice. Právě tam policejní psi identifikovali i jeho pachové stopy. Jeho výpověď odsouzení odmítli, stejně tak čtvrtý spolujezdec.

Pavel Kucík - hlavní vyšetřovatel vraždy, o Řezníčkově výpovědi reportérkám řekl, že byla účelová. Soudu to ale nesdělil nikdy.

Tomáš Botek - redaktorkám řekl, že Šimona se Straňákem seznámil až zhruba měsíc po vraždě ve Slopném - tedy v říjnu. Jeho slovům odpovídají i telekomunikační data.

Redaktorky od svědků zjistily, že zavražděný byl v podsvětí vyhlášený úpravou zbraní pro zločince i ze zahraničí – ze Slovenska a Maďarska. I čeští policisté původně pracovali s verzí, že Sedláře mohl zabít některý z jeho klientů, kterým opravoval zbraně. Prokázat se jim ale nic nepodařilo. Žádné ze svých poznatků navíc nevložili do policejního spisu, ke kterému má obhajoba ze zákona přístup.

„Podle informací, které jsme se dozvěděli od novinářek ze Seznam Zpráv, padly už všechny důkazy, o kterých bylo možné uvažovat. To znamená, je tam změna u svědků, kteří vypovídali. A pokud jde o vědecké vyvrácení metody pachové identifikace, tak to už považuji za aprobované i Ústavním soudem, zkrátka z toho nelze vycházet jako z důkazu izolovaného,“ sdělil už dřív Šimonův obhájce Robert Cholenský.

Podle dosud pravomocného rozsudku oba pachatelé napadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl.

Vyšetřování vraždy výrazně zkomplikovalo také počínání Sedlářových potomků. Nejdřív nahlásili, že muž spadl ze schodů. Než pitva po několika dnech prokázala násilnou smrt, dům i se stopami uklidili.

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované