Hlavní obsah

Vydírání u hygieniků: tři úředníci dostali tresty u soudu

Foto: Nikol Mudrová

Jan Jarolímek (vlevo), Radim Bureš (uprostřed) a Zdeněk Vališ dostali u soudu podmíněné tresty. Ani jeden už na pražské hygieně nepracuje.

Reklama

Po čtyřech letech končí případ, který nemá ve státní sféře obdoby. Zaměstnanec hygieny musel odevzdávat nadřízeným část příjmů. Byly to až desítky tisíc měsíčně.

Článek

Trojice vedoucích úředníků na pražské hygieně vydírala kolegu. Vyhrožovali mu, že když neodevzdá „výpalné“, mohl by ztratit místo.

Byli za to odsouzeni a případ, který v minulých letech Seznam Zprávy sledovaly, teď končí pravomocným trestem pro posledního z nich. Bývalý vedoucí ekonomického odboru hygieny Zdeněk Vališ dostal dvouletou podmínku. A pokutu 100 tisíc.

Už dříve byli na podmínku pravomocně odsouzeni někdejší ředitel hygieny Jan Jarolímek a další manažer úřadu Radim Bureš.

Policie zadržela a obvinila tuto trojici v létě roku 2019. Šlo o to, že ředitel hygieny a jeho dva spolupracovníci tvrdě tlačili na kolegu Jiřího Pěkného, který na hygienu nastoupil jako záskok za mateřskou dovolenou a před tím byl dlouho nezaměstnaný.

Nutili ho, že bude nosit řediteli Jarolímkovi každý měsíc od 20 do 40 tisíc korun. Vališ a  Bureš, mimochodem bývalý šéf bezpečnostního odboru v prezidentské kanceláři v éře Václava Klause, byli „výběrčími“.

Tlak neustával, ani když Pěkný řediteli hygieny odevzdal skoro 100 tisíc. A tak se oběť nátlaku v roce 2018 obrátila na policii. Jiří Pěkný si některé klíčové schůzky tajně nahrál na mobil a speciální „špehovací“ hodinky.

Poslední případ, kdy předával peníze pro ředitele, se tak odehrál už pod dohledem detektivů.

Plať, nebo tě „vysypou“

Právě tyto záznamy aktéry usvědčily, včetně nyní pravomocně odsouzeného šéfa ekonomického úseku Zdeňka Vališe.

U odvolacího soudu Vališ tvrdil, že nahrávky nejsou přesvědčivé a zpochybňoval motivaci Pěkného: tvrdil, že je Pěkný notorický lhář a že ve skutečnosti chtěl ředitele hygieny přes různé manipulace dostat z funkce a usednout na jeho místo.

Soudkyně Hana Chaloupková ale na základě všech důkazů rozhodla, že vydíraný úředník Pěkný je jako svědek důvěryhodný, jeho motivace čistá a nahrávky autentické – nikdo je podle soudkyně neupravoval.

Foto: Seznam Zprávy

Označené peníze, které policie použila jako návnadu pro trojici vyděračů z pražské hygieny.

„Skutečnost, že nahrávky pořizoval sám poškozený již dlouho před tím, než celou věc nahlásil policii, je v obdobných případech trestné činnosti zasahující do osobní a pracovní sféry poškozeného poměrně běžná. Osoby, které jsou někým vydírány, případně nuceny k poskytnutí úplatku či jiné nelegální činnosti, si poměrně často pořizují zvukové či dokonce obrazové záznamy svého jednání s útočníkem“ napsala Chaloupková do rozsudku, který Seznam Zprávy pročetly.

Na jednom z klíčových záznamů například odsouzený Vališ říká Pěknému, že ho ředitel Jarolímek „vysype“, když mu nebude nosit peníze. Z nahrávky plyne, že Pěkný také Vališovi odevzdal obálku se 35 tisíci. Vališ ji založil do časopisu a odnesl řediteli Jarolímkovi.

Ber úplatky z hospod

Na jiné schůzce se podle pořízených záznamů Pěkný od kolegů Vališe a Bureše dozvěděl, že je hlupák, když dává řediteli peníze ze svého platu, případně z mimořádných odměn. Poradili mu, ať vybírá provize od majitelů restaurací na Praze 1, aby si na „výpalné“ pro ředitele vydělal.

„Pochopil jsem, že mám brát úplatky,“ vypověděl Pěkný později při policejním výslechu.

Odsouzený Vališ podal k odvolacímu soudu desítky námitek proti prvoinstančnímu verdiktu. Senát soudkyně Chaloupkové všechny odmítl. Včetně například té, že Vališ údajně nemohl u prvoinstančního soudu pronést svou závěrečnou řeč tak, jak na ni měl právo. Protože v jejím průběhu mu soudce vzal slovo.

Podle odvolací soudkyně ale Vališ mluvil celý den až do devíti večer, následující den do půl čtvrté odpoledne. Soudce jeho řeč ukončil až třetí den v půl druhé odpoledne, když už Vališ nehovořil k věci a opakoval se.

Foto: Vojtěch Blažek

Ředitel hygieny Jan Jarolímek musel po obvinění z funkce odejít.

V celé kauze měli policisté nejslabší důkazy proti řediteli hygieny Jarolímkovi, který odešel s pravomocným trestem předloni. I tak podle soudu stačily na uznání viny.

Jarolímek nevystupoval na žádných nahrávkách, spis obsahoval pouze svědectví vydíraného úředníka Pěkného, že mu Jarolímek jednou ve své kanceláři ukázal na jedné ruce tři prsty, na druhé pět. Což Pěkný pochopil jako 35 tisíc měsíčně.

Podle soudu Jarolímek peníze od Pěkného jednoznačně přebíral, protože o tom svědčí nepřímé důkazy. Když například úředník Bureš odhalil, že nervózní Pěkný si poslední předání 20 tisíc (to už byly policií podstrčené označené bankovky) nahrává, hned utíkal právě ředitele Jarolímka varovat.

Reklama

Doporučované