Hlavní obsah

Obvinění ředitele pražské hygieny: 95 tisíc pro úředníka skončilo v jeho kapse

Foto: Vojtěch Blažek

Stíhaný ředitel Jan Jarolímek. U soudu mu hrozí až osm let.

Reklama

Ředitel hygienické stanice hlavního města Jan Jarolímek je obviněn z vydírání. Pokud se jeho případ dostane i k soudu, může dostat až osm let.

Článek

Před dvěma měsíci si pro něj přišli policisté. Přímo do úřadu. Odvedli ho, vyslechli – a zase propustili. Ale v pátek v půl deváté ráno už Janu Jarolímkovi, řediteli pražské hygienické stanice, podle zjištění Seznamu předali obvinění.

Ředitele Hygienické stanice hlavního města Prahy Jana Jarolímka detektivové stíhají pro trestný čin vydírání. Jde o čin s vysokou trestní sazbou: až osm let vězení.

Podle obvinění, jehož text Seznam zná, byl ředitel Jarolímek členem trojice lidí, kteří tlačili na úředníka hygieny Jiřího Pěkného, aby bral úplatky a měsíčně z nich odváděl řediteli desítky tisíc korun.

V textu obvinění policisté doslova píší: „Všichni obvinění zjevně ve shodě požadovali neoprávněně po poškozeném (Pěkném) finanční plnění ve prospěch obviněného ředitele RNDr. Jana Jarolímka, PhD., MBA.“

Jiří Pěkný, jinak bývalý šéf České obchodní inspekce, se podle policejních dokumentů ke korupci nenechal přinutit. Peníze ale nějaký čas odevzdával ze svého.

Pak vše nahlásil policii, která nejprve v srpnu obvinila dva vysoce postavené úředníky hygieny Radima Bureše a Zdeňka Vališe. Jako ty, kteří podle obvinění Pěkného napřímo vydírali. A získané peníze pak nosili řediteli, jenž však zůstával v pozadí.

Z policejního usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že vyšetřovatelé nemají proti šestatřicetiletému řediteli Jarolímkovi přímé důkazy. Argumentují však tím, že ho usvědčují nahrávky, které si úředník Pěkný pořídil nejprve sám a později i pod dohledem policie.

Sám Jarolímek sice podle detektivů nikdy s Pěkným o penězích nejednal. Na to měl podle vyšetřovatelů zmíněné úředníky Bureše s Vališem. Ovšem vše podle dokumentu nasvědčuje tomu, že u něj se peníze scházely. Jarolímek postupně od Pěkného dostal 95 tisíc.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek odpoledne oznámilo, že státní tajemník Jarolímka zbavil funkce. Mimo službu bude tak dlouho, dokud bude trvat policejní stíhání.

Jan Jarolímek se však proti obvinění prostřednictvím mluvčího svého úřadu ohradil.

„Ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy s obsahem sděleného obvinění zásadně nesouhlasí a se svým právním zástupcem proti němu podá v zákonné lhůtě stížnost,” tlumočil v pátek mluvčí hygieny Zdeněk Boublík.

Foto: Vojtěch Blažek

Ředitel Jarolímek s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

Na schůzkách, nahrávaných na telefon a skrytou kameru, dvojice Bureš – Vališ podle policistů tvrdila, že se Pěkný musí řediteli revanšovat za získané místo vedoucího oddělení výživy.

Pěkný tak loni na jaře odevzdal prvních 20 tisíc. Požadavky postupně narostly na 35 tisíc měsíčně. Když si Pěkný postěžoval, že už přišel o spoustu peněz, dostal od obviněného Bureše radu: Jsi blázen, že to dáváš ze svého – ber úplatky od majitelů restaurací.

„Poškozený Ing. Pěkný byl obviněným Mgr. Burešem nabádán, že má na jím řízeném oddělení zastavit všechna schvalovací řízení, aby majitelé podniků měli chuť se dohodnout,” píší kriminalisté v usnesení o zahájení stíhání.

Jiří Pěkný, bývalý ředitel České obchodní inspekce, u soudu. Loni zažaloval bývalého premiéra Bohuslava Sobotku.Video: Hanuš Hanslík

Z nahrávek je podle detektivů jasné, že peníze putují výš – k řediteli Jarolímkovi.

Na záznamech několikrát zaznělo, že nejmenovaný „on“ (kontext podle policie ukazuje na Jarolímka) chce peníze, jinak Pěkného vyhodí.

Když jednou úředník Bureš zjistil, že si ho Pěkný nahrává, vytáhl kolegu ven před kancelář. A doporučil Pěknému, ať nahrávky zničí. „Ty vole, není normální, že říkáš jeho jméno, vole, že jeho příjmení, že to přineseš v obálce, jak jsi to přinesl, vole, rozumíš? Že říkáš, kolik to je, takhle se nikdo nechová,“ poodkryl Bureš, jak odhalil, že je nahrávaný.

Na jedné z nahrávek i další obviněný úředník Vališ přiznává, že „jemu“ (tedy opět podle policie řediteli Jarolímkovi) také nosí vlastní peníze.

Foto: Vojtěch Blažek

Peníze, které odevzdal nadřízeným úředník Pěkný.

Seznam už dříve zjistil, že s ředitelem Jarolímkem jednal hlavní svědek Pěkný jen jednou a schůzku si také nahrál. Ředitel tehdy řekl, že by mohl Pěkného vyhodit – ale když se prý bude řídit pokyny kolegy Bureše, tak bude vše v pořádku. To podle policie znamená: když bude nosit peníze.

Za další důkaz detektivové považují čtvrtletní odměny, které Pěkný od ředitele Jarolímka dostával. Pěknému jeho nadřízená navrhla 20 tisíc, Jarolímek je ale svým příkazem zvedl na neobvyklých 60 tisíc. A hned vzápětí přišel od Bureše první požadavek, ať donese řediteli zpět 20 tisíc – jako výraz vděčnosti za vysoké prémie a za získání místa.

Naopak když začal Pěkný dělat problémy a nechtěl platit, odměny se mu razantně snížily.

V srpnu odevzdal Pěkný posledních 20 tisíc – to už celou akci sledovala na dálku policie. Převzal si je v obálce obviněný Bureš, jak už Seznam dříve vyčetl z jeho obvinění. Vyšetřovatelům se však nepodařilo prokázat, že se dostaly až k řediteli Jarolímkovi. Přestože byly pokryté speciálním práškem, který ulpí na prstech, u Jarolímka ho na rukách nenašli a neobjevily se ani peníze.

Reklama

Doporučované