Hlavní obsah

Záběry z místa činu. Proč o zavražděném muži řekli, že spadl ze schodů

Sestřih z policejního videa ukazuje místo činu několik dní po vraždě. Policisté prohledávají dům oběti i pole, kde se našla kukla a rukavice.Video: Policie ČR

 

Reklama

Brutální umlácení seniora nejdříve lékařka uzavřela jako pád ze schodů. Policie na místě činu byla až po několika dnech - a poté, co rodina dům uklidila. Seznam Zprávy otevírají případ vraždy, která s sebou nese řadu otázek.

Článek

Kdyby záleželo jen na rodině oběti a doktorce záchranné služby, žádná vražda by se pravděpodobně nikdy nevyšetřovala.

Surové napadení sedmasedmdesátiletého seniora Miroslava Sedláře ze Slopného na Zlínsku bylo nejprve uzavřeno jako pád ze schodů s následkem smrti. Tělo ovšem zkoumal patolog a jeho závěr byl takový, že Sedláře někdo brutálně umlátil.

Reportérky Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Christine Havranová znovuotevřely případ, který před dvanácti lety šokoval vesničku Slopné na úpatí Bílých Karpat. Za zločin soudy poslaly do vězení dva mladé muže. Za mřížemi jsou dodnes.

V šestidílné investigativní sérii Slopné: Kdo je vrah? reportérky odhalují nové souvislosti, které zásadním způsobem mění pohled na samotnou vraždu i vyšetřování a otevírají otázky o fungování české justice.

První díl série si můžete poslechnout zde:

Miroslava Sedláře podle vyšetřovatelů útočníci umlátili 22. září 2011. Rodina oběti jeho tělo objevila den poté. Podle jejich výpovědí seděl na gauči v obýváku a oblečení měl kompletně zmáčené od krve. Když na místo přijela lékařka záchranné služby, odehrála se dodnes jen těžko pochopitelná situace.

„Na místě, když jsem tam přijela, už bylo uklizeno. Policii nechtěli za žádnou cenu volat a tvrdili, že jim nic nechybí a že se nic neztratilo. Já jsem se na to ptala a oni, že bylo zamčeno zevnitř a že byl doma sám. A vůbec nepřipouštěli, že by to někdo udělal,“ popsala reportérkám lékařka záchranky Irena Tkadlecová.

Rodina tvrdila, že muž ze schodů spadl už před měsícem - a že se mu to stalo zase.

Doktorka nakonec, dle svých slov, „dala“ na rodinu a do protokolu napsala, že Miroslav Sedlář spadl ze schodů a následkem toho zemřel.

Foto: Seznam Zprávy

List k pitvě, který v září 2011 vypsala lékařka záchranné služby.

Tři dny nato ale Sedlářovo tělo zkoumal patolog - a ten dospěl k naprosto odlišnému závěru. Podle něj Sedláře někdo brutálně umlátil, a způsobil mu tak krvácení do mozku s následkem smrti. Lékař ihned kontaktoval zlínské kriminalisty.

Na otázku, proč policisty nepřivolali, manželka Sedlářova syna Iva reportérkám odpověděla otázku: „A vy byste věděla, že policii máte volat?“ Následně doplnila, že nikoho nenapadlo, že by Sedlářovi mohl kdokoli ublížit.

Foto: Seznam Zprávy

Patolog ve zprávě popisuje, jak násilníci na Miroslava Sedláře útočili.

Vyšetřovatelé se tedy na místo činu dostali se značným zpožděním - zhruba tři dny po vraždě. Jak už popisovala lékařka Tkadlecová, rodina oběti už při jejím příjezdu, tedy krátkou dobu po nalezení těla, dům uklízela. A v úklidu rodinní příslušníci pokračovali i následující dny.

Když kriminalisté na místo činu přijeli, v domě už ani nebyly předměty, na kterých ulpěla Sedlářova krev. Nebo gauč, na kterém senior vykrvácel.

Část věcí, ze kterých se policisté snažili získat biologické nebo pachové stopy, doslova lovili v kontejnerech v nedalekých Luhačovicích. Právě tam rodina oběti předměty ze Sedlářova domu vyhodila.

Foto: Seznam Zprávy

Policisté popisují, v jakých popelnicích a kontejnerech nalezli předměty ze Sedlářova domu.

Zatímco část policistů procházela luhačovické kontejnery, další vyšetřovatelé s techniky pátrali v Sedlářově domě ve Slopném po sebemenších stopách, které by je dovedly k pachateli. Práci ale měli těžkou. Rodina umyla podlahy jarovou vodou i savem, zdi od krve synové přestříkali vápnem. V domě nakonec policisté objevili jen pár biologických stop - zaschnuté stříkance krve.

Úklidu se účastnil i tehdejší zeť Sedlářova syna Iva - Jan Mikulášek. Ten v den nálezu těla do Slopného přivolal záchranku. „Já jsem umýval na zahradě koberec, který byl z obýváku. Jenom si pamatuju, že jsme dostali pojeb od policajtů, že jsme to uklidili. Ale to bylo až potom, co nám oznámili, že to byla vražda,“ řekl redaktorkám Mikulášek.

U výjezdu ze Slopného do sousední vesnice Loučka jedna z místních obyvatelek objevila rukavice a kuklu, na které genetici později identifikovali Sedlářovu krev a DNA neznámého muže. Pár kilometrů od nálezu policisté vystopovali Sedlářův pohozený mobil. Kriminalisté začali s ohledáním místa ve dne, skončili ale až za tmy, jak je vidět ze sestřihu videa v úvodu článku.

I přes značný úklid technici na místě sejmuli pachové stopy. Ty se posléze staly klíčovými důkazy proti odsouzeným Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi.

Vražda ve Slopném měla fatální dopad na životy pozůstalých oběti i obou odsouzených. Jací tito dva mladí muži vlastně byli? Jací jsou teď? A znali se před vraždou vůbec?

Poslouchejte už tento pátek 27. října ve druhé epizodě investigativního podcastu Slopné: Kdo je vrah? Najdete ji v podcastu 5:59.

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované