Hlavní obsah

Žalobce: Úplatky z nemocnic chtěli vyplácet roky, 3,4 milionu bylo pro šéfa

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Podnikatel Tomáš Burian čeká v budově soudu na vazební zasedání. Zkraje minulého týdne ho kvůli podezření z korupce u nemocničních zakázek zadržela policie, soud ho nechal vyšetřovat ve vazbě.

Reklama

Policie prověřila majetek a rodinné vazby hlavního obviněného z kauzy kolem nemocničních zakázek v Ústeckém kraji a na Vysočině. Zjistila třeba, že jeho partnerkou je soudkyně z Prahy 9 - tedy soudu, který ho poslal do vazby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikatel Tomáš Burian, jehož od minulého týdne policie označuje za hlavního podezřelého v kauze kolem krajských nemocnic, inkasoval podle vyšetřovatelů úplatky za ovlivněné zakázky pravidelně.

V návrhu na uvalení vazby žalobce soudu napsal, že stíhanému Burianovi měla být ze zakázky na zajištění odpadu z nemocnic ústecké Krajské zdravotní vyplacena jako úplatek částka přes 3,4 milionu korun. Obviněný ji měl inkasovat podle žalobce postupně po dobu dalších čtyř let do roku 2027, to znamená, že měsíčně šlo o více než 72 tisíc korun.

„Bylo ujednáno, že obviněnému bude poskytováno neoprávněné peněžní protiplnění každý kalendářní měsíc po dobu čtyř let, a to v celkové výši 3 456 678 korun,“ uvedl žalobce do návrhu na vazbu.

Seznam Zprávy už napsaly, že zmíněnou zakázku na svoz a nakládaní s odpadem loni v létě vyhrála společnost Marius Pedersen, jejíž obchodní manažer je také mezi obviněnými. Podle smluv zveřejněných v registru by jí měla Krajská zdravotní zaplatit v dalších čtyřech letech přes 170 milionů korun bez DPH.

V celém případu, který pro veřejnost začal v noci na pondělí minulého týdne policejní razií v Ústí nad Labem a v Jihlavě, bylo obviněno celkem 10 manažerů a podnikatelů. Policie je vyšetřuje jako organizovanou skupinu, která v jednotlivých vyšetřovaných případech brala pro sebe zhruba deset procent z každé ovlivněné zakázky.

Státní zástupce Lukáš Jindra, který případ dozoruje, minulý týden s úspěchem navrhl pěti obviněným vyšetřování ve vazbě. Mezi nimi i Tomáši Burianovi.

K dokumentu, který k Burianovi získaly Seznam Zprávy, však státní zástupce odmítl mluvit. „Ke skutečnostem týkajícím se aktuálně probíhajícího přípravného řízení se nebudeme blíže vyjadřovat,“ zdůvodnil to žalobce Jindra Seznam Zprávám .

Advokát Radek Jilg, který Buriana zastupuje, pak řekl, že jeho klient obvinění odmítá. „Pan Burian dal jen krátké vyjádření a jinak se k tomu vůbec nevyjadřoval. Vinen se necítí,“ uvedl Jilg.

V katastru nemovitostí je uvedeno, že Tomáš Burian vlastní byt v Praze. Žalobce Lukáš Jindra pak v už citovaném dokumentu pro soud uvedl, že podle zajištěných odposlechů Burian pravidelně jezdí do Monaka nebo lokality Bad Ragaz ve Švýcarsku.

„Z jeho komunikace dále plyne, že zde (ve Švýcarsku) disponuje uloženými peněžními prostředky i nemovitým majetkem a tuto zemi označuje jako svůj domov,“ napsal Jindra do návrhu, na základě něhož soud na Buriana uvalil vazbu - a to z důvodů možného ovlivňování svědků i možného útěku před stíháním.

Burianův advokát Jilg však odmítá, že by Tomáš Burian v Monaku a ve Švýcarsku nějaké nemovitosti měl. „Z toho, co klient řekl, nic takového nevyplývá. To znamená, že budit tady zdání, že má klient nějaké mansardy a vyšší částky v zahraničí… – tak to prostě není,“ řekl Jilg.

Podle žalobce policisté ještě zjistili, že Burian má bankovní účet také v Řecku. Z této země je Burianova bývalá manželka, jejíž rodina právě v řeckém letovisku Neos Panteleimon pronajímá penzion. To také reportérovi potvrdila jeho provozovatelka.

Seznam Zprávy dále zjistily, že nynější partnerkou obviněného Tomáše Buriana je soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9, tedy soudu, který stíhaného podnikatele poslal do vazby.

Policie tuto souvislost uvedla do usnesení o zahájení trestního stíhání, do kterého mohly Seznam Zprávy nahlédnout. „K tomu se vyjadřovat nemohu,“ řekl k tomu advokát Jilg, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová však tuto informaci potvrdila.

Uvedla, že tato soudkyně nepůsobí v trestní agendě soudu. „Není soudkyní trestního úseku Obvodního soudu pro Prahu 9, a tudíž vůbec nepřijde do kontaktu s projednávanou agendou vazebních zasedání, proto nebylo nutné jakkoli využít institutu vyloučení soudce,“ napsala redakci mluvčí Chlostová.

O vazbě pro Buriana rozhodl soudce Ondřej Klíma.

Všech pět obviněných, na něž byla uvalena vazba, sedí od minulého týdne v pražské pankrácké věznici.

Důvodem stíhání ve vazbě je zejména obava vyšetřujících úřadů, že by mohli ovlivňovat některé svědky.

Mezi ně, jak plyne z dokumentů k případu, patří například podnikatelka Gabriela J., která se podle vyšetřovatelů účastnila jednání, při nichž se mluvilo o korupci. „Už se k tomu nechci vyjadřovat a nevolejte mi,“ odbyla však na dotaz, zda ji již policie kontaktovala.

Dalším svědkem v tomto případě je pak Marek B., který v poslední době pracoval pro Krajskou zdravotní. Za covidu byl však v éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha členem týmu, který sháněl a nakupoval ochranné pomůcky. Tento manažer nyní nebral telefon a nereagoval ani na zaslané dotazy, zda již v této kauze na policii vypovídal.

Kauzy Krajské zdravotní

  • V únoru 2024 zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šéfa Krajské zdravotní Petra Malého a jeho obchodního náměstka Pavla Vorala. Policie je podezřívala z braní úplatků při zadávání veřejných zakázek.
  • V roce 2015 skončilo před soudem pět tehdejších manažerů Krajské zdravotní. Byli obžalováni z toho, že v roce 2008 zmanipulovali veřejnou zakázku na nákup zdravotnických přístrojů za 417 milionů. Podle obžaloby způsobili škodu 82 milionů korun. Soudy je ale nakonec zprostily obžaloby.
  • Kvůli pochybením se zakázkami firma opakovaně dostala pokuty a za některé nákupy jí byly odebrány evropské dotace v řádu stovek milionů korun.
  • Před soudem loni skončila také bývalá poradkyně současného hejtmana Vladislava Marschallová. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od Krajské zdravotní neoprávněně vyplácet odměny. Soud ji nakonec zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované