Hlavní obsah

Zemanův fond končí, od minulého týdne je v likvidaci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nadační fond prezidenta Miloše Zemana skončil v likvidaci.

Reklama

Po více než deseti letech byl ukončen provoz nadačního fondu, který si založil exprezident Miloš Zeman. V obchodním rejstříku je uvedeno, že byla zahájena jeho likvidace.

Článek

Nadační fond bývalého prezidenta Miloše Zemana definitivně skončí. Podle obchodního rejstříku byla v pátek zahájena jeho likvidace.

Likvidátorem fondu, který fungoval zhruba deset let, byl podle obchodního rejstříku určen pražský právník Jan Vondráček, kterému Zeman podepsal i plnou moc k zastupování.

Právník Seznam Zprávám řekl, že postupně začal řešit jednotlivé kroky, které nakonec povedou k vymazání fondu z obchodního rejstříku.

„Aktuálně bude zveřejněno oznámení a výzva v obchodním věstníku,“ doplnil Vondráček. Fond se navíc podle informací zveřejněných v obchodním rejstříku „odstěhoval“ z Pražského hradu. Nově sídlí na adrese, kde má Vondráček svoji kancelář.

Původně měl fond podle tvrzení Zemana pomoci ke snížení státního dluhu. Později se z vybraných peněz začalo přispívat zejména na provoz Fondu ohrožených dětí.

Na účet fondu posílal Miloš Zeman pravidelně 60 tisíc korun. Šlo zhruba o třetinu jeho platu. Přispívali na něj však i další. Měsíční částky v jednotkách tisíc korun posílali také bývalý premiér Jiří Rusnok, exministr životního prostředí Tomáš Podivínský nebo současný guvernér České národní banky Aleš Michl.

Během svého fungování získal nadační fond dary v řádu milionů korun. Třeba podle poslední výroční zprávy za rok 2021 získal fond celkově dary v objemu 1,65 milionu.

Zda se podařilo všechny peníze rozdělit, není jasné. Na webové stránce nadačního fondu je uvedeno, že na jeho účtu bylo k 15. lednu 139 932 korun.

Foto: prezidenskyfond.cz, Seznam Zprávy

Webové stránky fondu.

Bývalý kancléř Vratislav Mynář, který je členem správní rady, na dotaz o osudu peněz zatím neodpověděl. Likvidátor Jan Vondráček pak na stejnou otázku nedal odpověď s tím, že se k tomu vyjadřovat nemůže. „Detaily likvidace s vámi rozebírat z důvodu zákonné mlčenlivosti nemohu,“ napsal Seznam Zprávám.

Už několik týdnů je v likvidaci také nadační fond Zemanovy manželky Ivany. Fond pravidelně přispíval na zdravotnické prostředky, rehabilitace a další potřebné pomůcky především pro hendikepované děti. Likvidátorem tohoto fondu se stal také právník Vondráček.

Reklama

Doporučované