Hlavní obsah

Zjistili jsme cenu Hlubučkových bytů: o devět milionů vyšší, než uvádí

Foto: ČTK, ČTK

Petr Hlubuček investoval na jihu Španělska do několika bytů. S partnerem tam mají čtyři velké apartmány.

Reklama

Pražský náměstek Petr Hlubuček vyčíslil investice do čtyř španělských bytů na 18 milionů. Důkazy, které přinesly Seznam Zprávy, ukazují cenu vyšší o 9 milionů. Starosta teď přišel s novou verzí.

Článek

Náměstek primátora a předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček má spolu se svým partnerem na jihu Španělska čtyři byty.

Dosud tvrdil, že za nemovitosti ve městě Torremolinos poblíž Málagy zaplatil 18 milionů korun. Seznam Zprávy však získaly dokumenty ze španělského nemovitostního rejstříku, z nichž lze dopočítat, že celková suma byla 27,1 milionu korun.

Španělský registr sice na rozdíl od českého katastru neuvádí kupní cenu, ale nabízí jiné detaily – například zaplacenou daň z převodu nemovitosti. Díky tomu mohla redakce dopočítat, kolik byty stály.

Torremolinos se nachází v regionu Andalusie, kde do loňského roku platila daň z převodu nemovitosti ve výši 8 procent. Loni v dubnu se snížila na 7 procent. K částce 27,1 milionu korun za byty je tak třeba započíst ještě součet odvedených daní z převodu nemovitostí, který činil zhruba dva miliony korun.

NemovitostVelikostCena v eurechMajetkový poměr
1. byt (pořízen 2019)109,85 m385 000Hlubuček 100 %
2. byt (pořízen 2020)88,19 m170 000Hlubuček 50 %, Karvánek 50 %
3. byt (pořízen 3/2021)105,92 m190 000Hlubuček 50 %, Karvánek 50 %
4. byt (pořízen 12/2021)153,3 m340 000Společné jmění manželů, byt pořídil Karvánek

To dohromady činí již 29 milionů korun, což ani tak nebude výsledná suma, protože zhruba jedno procento si účtují ještě zprostředkovatelé koupě – například notář. Přesné cifry však dokumenty v registru neuvádí, tudíž zůstaňme u ceny bytů ve výši 27 milionů plus dva miliony na daních.

Výsledná cifra se výrazně rozchází s tím, co šéf pražského STAN dosud tvrdil o celkové investici.

Hlubuček vysvětluje

Seznam Zprávy požádaly náměstka Hlubučka o schůzku už na začátku dubna. Posléze znovu minulé úterý, na začátku května. Starosta osobní rozhovor odmítl s tím, že věc se bude řešit písemně. Některá svá vyjádření v průběhu komunikace korigoval.

Na čem ale trval, byla souhrnná cena za čtyři byty, které s partnerem pořídili. „Nemovitostní investice ve Španělsku jsme s partnerem realizovali v přibližné souhrnné výši 18 milionů korun při zapojení hypotečního financování ve výši 4,7 milionu korun,“ uvedl 5. května Hlubuček prostřednictvím mluvčí zastupitelského klubu Šárky Kuželové.

Ve čtvrtek – po zaslání dalších dotazů a upozornění na rozpor mezi částkami – vzal Hlubuček svá předchozí slova o celkové sumě za čtyři byty zpět.

Uvedl, že 18milionová suma se vztahuje pouze na tři byty. A také po několikatýdenním odmítání přistoupil po víkendu na osobní setkání a rozhovor.

„Trvám na tom, že vlastním nebo spoluvlastním tři byty na jihu Španělska, jak jsem se ostatně nikdy netajil. Jejich pořizovací cena byla v souhrnu cca 18 milionů. Čtvrtý byt, na který odkazujete, je soukromou investicí a výlučným majetkem mého partnera, soukromé fyzické osoby, který si pořídil ze svých vlastních zdrojů. Vzhledem k tomu, že zaměňujete klíčová fakta a skutečnosti, bych Vám rád příští týden vše osobně vysvětlil,“ uvádí teď náměstek pražského primátora.

I tato verze by ale číselně příliš nevycházela. Dané tři byty by i s poplatky na daních vyšly na 20 115 000 korun, což je o dva miliony víc, než Hlubuček nyní deklaruje. Připomeňme, že i Hlubučkův partner je veřejný činovník – je zastupitelem v pražských Lysolajích, kde je Hlubuček starostou.

Připomeňme navíc, že ještě toto pondělí Hlubuček nerozporoval celkovou sumu 18 milionů korun za všechny čtyři byty. Přes svou mluvčí Kuželovou vzkázal, že v rámci transparentnosti do celkové sumy započítává i tento čtvrtý byt ve společném jmění manželů.

„Ve své otevřenosti a transparentnosti ve své odpovědi zahrnul do celkové částky i onu 4. nemovitost bez ohledu, že nebyl kupujícím a není zde jejím vlastníkem. Ověření pravdivosti pořizovacích částek máte, pane redaktore, již sám v ruce v podobě výše odvedené daně z převodu nemovitosti,“ vyzval dokonce ke kontrole na základě daní. Jenže právě ta ukázala, že jím uváděná částka se sumami v dokumentech nesouhlasí.

Mocný starosta z Lysolají

Je vlivným funkcionářem vládního hnutí a předsedou pražské organizace STAN.

Od roku 2010 působí Petr Hlubuček (48 let) ve vedení radnice městské části Praha-Lysolaje.

Od roku 2018 je náměstkem primátora hlavního města. Na starosti má oblast infrastruktury, bezpečnosti a životního prostředí.

Předsedá dozorčí radě městské společnosti Pražské služby, působí i v dozorčí radě největší městské společnosti v zemi – pražského dopravního podniku.

Ve Španělsku se v roce 2021 oženil s lysolajským zastupitelem Jiřím Karvánkem, který je členem STAN a hnutí v minulosti i sponzoroval.

Příjmy? Dostatečné, ujistil

Seznam Zprávy požádaly vlivného pražského politika, aby také doložil, jak si se svým partnerem na byty vydělali. Připomeňme, že Hlubuček byty pořídil v době svého působení na pražské radnici. Dosud odmítal tvrdé podklady poskytnout, vše se opírá jen o jeho tvrzení.

„Co se týká doložení adekvátnosti příjmů na tyto investice, tak Vám mohu shrnout, že naše společné příjmy jen v 10 letech před první investicí ve Španělsku a před mým zvolením do zastupitelstva hlavního města Prahy (2009–2019) převyšovaly dle řádně odevzdaných daňových přiznání 36 milionů korun,“ popsal Hlubuček.

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan kritizoval Petra Hlubučka, že k nákupu bytů ve Španělsku neposkytl dostatek informací. Že někdo něco vlastní, není problém, důležité podle ministra je být připravený na zvýšený zájem ze strany veřejnosti. Na dotaz, zda bude požadovat po pražském předsedovi vysvětlení v rámci hnutí, Rakušan uvedl: „Určitě dostane prostor to vysvětlit.“

Reklama

Doporučované