Hlavní obsah

„Zbytečná chyba,“ kritizuje Hlubučkovy tajnosti se španělskými byty Rakušan

Foto: ČTK

Pražský náměstek Petr Hlubuček investoval na jihu Španělska do několika bytů. S partnerem tam mají čtyři velké apartmány.

Reklama

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan kritizuje svého straníka Petra Hlubučka, že neposkytl informace k nákupu bytů ve Španělsku. Podle Rakušana dostane prostor, aby vše lidem v hnutí vysvětlil.

Článek

Předseda STAN Vít Rakušan musí řešit další problém spojený s vysoce postaveným politikem jeho hnutí.

Petr Hlubuček, předseda pražské organizace STAN a náměstek primátora hlavního města, netransparentně vysvětluje okolnosti nákupu čtyř bytů na jihu Španělska, které pořídil se svým partnerem v době působení na pražské radnici.

Rakušan mu už své výhrady sdělil. „Podle mého názoru je chybou, když politik otevřeně nekomunikuje o svém majetku, a Petru Hlubučkovi jsem to osobně řekl,“ prohlásil šéf hnutí.

„Zvlášť zbytečné mi to připadá v situaci, kdy STAN a celá koalice ve Sněmovně prosazují přes odpor ANO zákon o střetu zájmů, který má majetková přiznání politiků veřejnosti zpřístupnit. A to právě proto, aby se předešlo pochybnostem a spekulacím. Já sám jsem to minulý týden na dotaz Seznam Zpráv spolu s ostatními ministry za STAN udělal,“ prohlásil.

Rakušan nese Hlubučkovu kauzu nelibě o to víc, že v uplynulých měsících už musel vysvětlovat kauzy jiných spolustraníků – Věslava Michalika, Jana Farského, Stanislava Polčáka či kontroverzních sponzorů hnutí.

Šéf Starostů dodal, že mu nepřísluší zkoumat Hlubučkovy majetkové poměry. Že někdo něco vlastní, není problém, důležité podle ministra je být připravený na zvýšený zájem ze strany veřejnosti. Na dotaz, zda bude požadovat po pražském předsedovi vysvětlení v rámci hnutí, Rakušan uvedl: „Určitě dostane prostor to vysvětlit.“

Případ španělských bytů může být pro Starosty komplikací před blížící se kampaní před komunálními volbami v Praze. Hlubuček na kandidátní listině figuruje na třetím místě.

Téma pro primátora

Hlubučkovy byty vzbudily pozornost i šéfa pražské koalice, primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Transparentnost je pro mě zásadní, budu se pana náměstka ptát, ale je člen hnutí STAN, a proto čekám intervenci od Víta Rakušana. To je primárně problém STAN,“ uvedl pražský primátor v pořadu Ptám se já.

Než vyvodí nějaké závěry, chce si situaci kolem náměstkových bytů nejprve detailně prostudovat. „Transparentnost politiků je vizitkou politických stran. Chci si ale nejdříve zjistit fakta, než budu vyvozovat závěry,“ dodal.

Hlubuček si v době svého působení ve vedení radnice hlavního města pořídil podle zjištění Seznam Zpráv čtyři velké byty v Torremolinos, a to se svým partnerem a lysolajským zastupitelem Jiřím Karvánkem (STAN). Tvrdí, že byty celkem stály 18 milionů korun. Nákupy proběhly v letech 2019 až 2021.

Suma, za kterou poslední dva apartmány v roce 2021 pořídili – podle údajů od Hlubučka stály dohromady necelé čtyři miliony korun –, neodpovídá cenám na trhu. Nechce říci, kdo koupi bytů zprostředkoval. Dodejme, že se jedná o apartmány o rozloze 105,92 metru a 153,3 metru čtverečních.

Mocný starosta z Lysolají

Je vlivným funkcionářem vládního hnutí a předsedou pražské organizace STAN.

Od roku 2010 působí Petr Hlubuček (48 let) ve vedení radnice městské části Praha-Lysolaje.

Od roku 2018 je náměstkem primátora hlavního města. Na starosti má oblast infrastruktury, bezpečnosti a životního prostředí.

Předsedá dozorčí radě městské společnosti Pražské služby, působí i v dozorčí radě největší městské společnosti v zemi – pražského dopravního podniku.

Ve Španělsku se v roce 2021 oženil s lysolajským zastupitelem Jiřím Karvánkem, který je členem STAN a hnutí v minulosti i sponzoroval.

Hlubuček se také točil kolem počtu bytů, které jsou ve městě poblíž Malagy v jeho vlastnictví. „Nevlastním 4 byty ve Španělsku a nikdy jsem nevlastnil,“ trval na svém Hlubuček ještě minulý pátek. Seznam Zprávy však mají k dispozici dokumenty ze španělského registru nemovitostí, dle nichž čtvrtý byt má Hlubuček ve společném jmění manželů se svým partnerem Jiřím Karvánkem. I když ve Španělsku je daný byt ve společném jmění, Hlubuček říká, že v Česku registrované partnerství institut společného jmění nezná, a tudíž se ke čtvrtému bytu nehlásí.

Trvá na tom, že jde o standardní investici, na kterou se svým partnerem měl dostatek peněz vydělaných ještě před nástupem do vedení pražské radnice.

„Nemovitostní investice ve Španělsku jsme s partnerem realizovali v přibližné souhrnné výši 18 milionů korun při zapojení hypotečního financování ve výši 4,7 milionu korun. Vlastní zdroje na tyto investice jsou v přibližné výši 30 % našich příjmů v předcházejících 10 letech,“ komentoval pro Seznam Zprávy. Osobní setkání a možnost konfrontace s dokumenty z registru odmítl.

Reklama

Doporučované