Hlavní obsah

Známý znalec používá doktorský titul neoprávněně, řekl soud

Foto: Facebook Fakulta informatiky a managementu, UHK

Znalec Vítězslav Hálek na facebookových stránkách Univerzity Hradec Králové.

Reklama

Používá před svým jménem akademický titul „dr.“, přitom podle úředníků i soudkyně na to nemá právo. Znalec Vítězslav Hálek, známý třeba z kauz Opencard či Čapí hnízdo, tak dostal pokutu. Proti té se bránil žalobou, ale neúspěšně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Znalec Vítězslav Hálek, který zpracovává pro policii posudky v řadě kriminálních kauz a například v kauze Čapí hnízdo se postavil proti expremiérovi Andreji Babišovi, podle úřadů i krajského soudu neoprávněně používá akademický titul.

Před své jméno si píše zkratku „dr.“. Hálek říká, že ji uvádí, protože mu v roce 1999 byl švýcarskou univerzitou v Teufenu udělen titul „Doktor der wirtschaftswissenschaften“ čili doktor ekonomie. Mohl by si u svého jména psát zkratku „Dr. rer. oec“. Jenže Hálek si tuto akademicko-vědeckou hodnost zkracuje na „dr.“.

Což podle úřadů není možné a Hálek si tak podle nich neoprávněně v očích veřejnosti zvyšuje svoji prestiž. Podle královéhradeckého magistrátu se tím dopustil přestupku, za což už dostal pokutu ve výši jeden tisíc korun. Trest potvrdil i krajský úřad.

Hálek s trestem nesouhlasil, podal žalobu ke Krajskému soudu v Hradci Králové. S ní ale před několika dny neuspěl.

„Krajský soud neshledal uloženou pokutu zjevně nepřiměřenou, a není tak dle jeho mínění dán důvod pro moderaci uloženého trestu,“ uvedla do rozsudku soudkyně Magdalena Ježková. Za pochybení mohl přitom dostat pokutu až do výše pěti tisíc korun.

Vítězslav Hálek Seznam Zprávám řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Bude podána kasační stížnost,“ napsal Hálek. „Titul ze Švýcarska se dle švýcarské legislativy může již dlouho užívat ve zkrácené podobě, jak jsem užíval,“ doplnil. Případ tak bude řešit Nejvyšší správní soud.

Podle soudkyně Ježkové byl však úmysl Hálka v této souvislosti dostatečně prokázán. „Neboť již byl v minulosti upozorněn na neoprávněné užívání akademického titulu ‚dr.‘,“ uvedla dále Ježková.

Součástí spisu, kterým se soud zabýval, byly i znalecké posudky, notářský zápis, výpis z obchodního rejstříku, osobní karta Hálka na webových stránkách Univerzity Hradec Králové nebo jeho posudky jako vedoucího bakalářských prací. Jsou z období od ledna do června 2022 a u jména Vítězslava Hálka je, jak zmiňuje soud, titul „dr.“.

Co řekl Hálek u soudu v kauze Čapí hnízdo?

Znalec Vítězslav Hálek vypovídal loni v září u soudu v kauze Čapí hnízdo a dal se na stranu obžaloby. Vypověděl, že firma Farma Čapí hnízdo neměla mezi roky 2008 až 2013 dostatek peněz na svůj provoz a fungovala podle něho jen díky penězům z holdingu Agrofert expremiéra Andreje Babiše, který je v tomto případě obžalován. Část reklamy, která se na Čapím hnízdě objevila před a po jeho otevření, byla podle Hálka nadhodnocena.

Zákon o vysokých školách uvádí, že akademicko-vědecký titul „Dr.“ mohou užívat absolventi postgraduálního studia, s výjimkou lékařského a veterinárního studia, kteří ho absolvovali v letech 1990 až 1998. Tito absolventi mohou podle zákona požádat vysokou školu o nahrazení zkratky „Dr.“ zkratkou „Ph. D.“.

„Ze žalobcem doložených podkladů nevyplývá, že by byl absolventem postgraduálního studia z let 1990 až 1998, a není tak oprávněn užívat titul ‚Dr.‘,“ konstatovala soudkyně Ježková.

Jméno Vítězslava Hálka se přitom objevuje v řadě známých kauz. Jeho firma zpracovala posudky například v případu Opencard, v němž skončili před soudem například pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček, v kauze bývalého ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslava Vaňka nebo se postavil na stranu obžaloby proti expremiérovi Andreji Babišovi.

V této souvislosti Hálek před soudním senátem například vypověděl, že Farma Čapí hnízdo podle něho nebyla schopná si ze svého provozu zajistit dostatek peněz. A fungovala – jak dále řekl Hálek – jen díky penězům z holdingu Agrofert.

„Z tabulky je patrné, že v roce 2013 byla firma předlužená a měla skončit v úpadku,“ řekl Hálek u soudu. Babiš se po skončení soudu do znalce pustil a slovně ho napadl.

Reklama

Doporučované