Hlavní obsah

Léky na černý kašel či záškrt podle státu nechybí, dovážejí se další vakcíny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

K nárůstu výskytu černého kašle dochází každých tři až pět let a evidují ho nejen evropské země, ale i Austrálie. Léků je dostatek a s výjimkou hodně malých dětí se pacienti zvládají vyléčit doma, uvedl Státní zdravotní ústav.

Článek

Počty případů žádné z infekcí, které se v současné době více šíří – jako je černý kašel, záškrt nebo tuberkulóza –, se neblíží epidemické hranici. Potřebných léků a vakcín je dostatek, další pro děti se dovážejí z Velké Británie. Na dnešním setkání s novináři to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Více případů černého kašle bylo naposledy v 60. letech, záškrtu v 70. letech. Tuberkulózy setrvale ubývalo do roku 2021.

„To, co evidujeme po pandemii covidu, je ovlivněno také tím, že byla restriktivní opatření ve smyslu ochrany jednotlivce, ať už nošení roušek, nebo doporučení k nesetkávání se,“ řekla k tomu ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. U všech tří nemocí podle ní jsou známé cesty, jak je léčit, i nástroje, jak jim předcházet, tedy vakcinace.

Černý kašel se podle ní v populaci nepřestal vyskytovat, bylo ho ale málo. „Nárůst výskytu onemocnění černým kašlem se pravidelně zvyšuje, nárůsty pozorujeme každých tři až pět let,“ řekla Macková. Podobné nárůsty evidují podle ní další evropské země, ale i Austrálie. Záškrt se do ČR vrátil v roce 2022 po 27 letech, loni bylo sedm případů, letos do 6. března už šest.

Případů černého kašle do minulého týdne zaznamenal SZÚ 2273, za poslední týden 608. Více případů černého kašle lékaři evidovali naposledy v roce 2014, kdy bylo za celý rok přes 2500 nemocných, předtím na začátku 60. let po zahájení očkování. Nemoc se projevuje špatně tišitelným, zajíkavým kašlem, na který nefungují běžné léky, může docházet i k zástavě dechu a lapavým nádechům.

Podle primáře infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavla Dlouhého se pacienti s černým kašlem s výjimkou hodně malých dětí nedostávají do nemocnic. Za navýšením počtu případů vidí i po covidu-19 zlepšenou diagnostiku, kdy PCR testování lépe odhalí nakažené.

Jak se černý kašel projevuje

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale třeba také krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí zvracením (dávivý kašel).

Zdroj: Státní zdravotní ústav (SZÚ)

Reklama

Související témata:

Doporučované