Hlavní obsah

Lidé ze známé záložny se vrhli na odpad. Prověřuje to policie i úřad OLAF

Foto: Jiří Pšenička, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Neformální šéf kampeličky PDZ Kamil Bahbouh (na archivním snímku) a areál firmy Wastech u Příbrami. Na modernizaci placené hlavně z evropských dotací se výraznou měrou podílela „jeho“ stavební firma Gema Art Group.

Lidé spjatí s Podnikatelskou družstevní záložnou, již „proslavil“ nepřiznaným kontem premiér Fiala, se objevují i u Příbrami – v provozu na likvidaci odpadu z nemocnic. A úřady prověřují dotace, které tam šly – zda nešlo o podvod.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nenápadný areál poblíž Dubence na Příbramsku patřil kdysi k šachtě číslo 19 místních uranových dolů. Už mnoho let ale slouží k dekontaminaci a úpravě odpadu ze zdravotnických zařízení.

Od 90. let zpracovávala infekční materiál z nemocnic firma IDOS v čele s příbramským podnikatelem Lubomírem Kašákem, kterého v roce 2002 zastřelil jeho společník. Poté objekt převzala firma Wastech.

Teď se podle informací Seznam Zpráv o zdejší provoz zajímají policisté. Existuje podezření, že při modernizaci technologií, která ve Wastechu před zhruba deseti lety probíhala s výrazným přispěním Evropské unie, byl spáchán dotačním podvod.

V inkriminované době se kolem firmy pohybovali lidé spojení s Podnikatelskou družstevní záložnou, o nichž redakce nedávno v sérii textů referovala hlavně v souvislosti s nepřiznaným kontem současného premiéra Petra Fialy (ODS).

Kvůli Wastechu obvinění dosud nikomu sděleno nebylo, případ je podle ověřených informací Seznam Zpráv stále ve fázi neveřejného přípravného řízení, které dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Policisté si k výslechu začali zvát některé z aktérů a svědků.

Kauzu z Příbramska už delší dobu prokazatelně šetří i evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Seznam Zprávy mají k dispozici jeho „rozhodnutí o zahájení vyšetřování“ z roku 2022.

Na otázky ohledně firmy Wastech však mluvčí OLAF Kirill Gelmi odmítl odpovědět. „Důvodem je ochrana důvěrnosti jakéhokoli možného vyšetřování a případných následných soudních řízení, jakož i zajištění dodržování osobních údajů a procesních práv,“ reagoval na dotazy.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Uzavřený areál firmy Wastech se nachází u Příbrami. Býval součástí šachty na těžbu uranu. Teď sem proudí odpad z nemocnic.

Desítky milionů z EU

Dotace na několik modernizačních projektů přišly do areálu na Příbramsku před lety z podpůrných programů Ministerstva průmyslu a obchodu. Jak samo ministerstvo uvedlo, firma Wastech získala v rámci osmi dílčích projektů celkovou podporu ve výši zhruba 147 milionů korun, přičemž plných 143 milionů bylo z fondů Evropské unie.

Tři menší podpory byly schváleny už v letech 2008 a 2009, zbylých pět (s dotacemi za 120 milionů) v letech 2012 až 2014. A právě o těch je teď řeč.

Že se o ně vyšetřovatelé zajímají, potvrdila nepřímo mluvčí Ministerstva průmyslu Miluše Trefancová, když potvrdila, že k dotacím jejich úřad už poskytoval součinnost Policii ČR. „Poslední vyjádření evidujeme v říjnu 2022. Konkrétní předané informace není ale možné zveřejnit,“ uvedla Trefancová ke komunikaci s vyšetřovateli.

Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Přehled dotací (vesměs evropských), které směřovaly do firmy Wastech. Řádky číslo 2, 5 a 8 se vztahují k dotacím z let 2008 a 2009, zbytek je z období 2012 až 2014.

Pět vítězných zakázek

Na dotacích přidělených v letech 2012 až 2014 zaujme, že všech pět dílčích zakázek k modernizačním projektům získala ve výběrových řízeních pražská stavební firma Gema Art Group, v níž má postavení dlouholetého neformálního šéfa Kamil Bahbouh – stejně jako v Podnikatelské družstevní záložně.

Doménou Gema Art Group je přitom dlouhodobě restaurátorská činnost a oprava historických památek, technologickými projekty spojenými s odpadovým hospodářstvím se nezabývá.

V Dubenci tato firma vyhrála vše za situace, kdy jí konkurenci v tendrech opakovaně dělaly další tři firmy, u nichž lze dohledat napojení na záložnu. Platí to zejména o firmě DISTAV Construction, která posléze s Gema Art Group zfúzovala. Konkurenti pokaždé těsně prohráli, když nabídli jen o málo vyšší ceny než vítěz.

Organizaci výběrových řízení zajišťoval advokát Michal Trkal, který jako koncipient kdysi začínal v příbramské advokátní kanceláři, jejímž společníkem je zakladatel záložny PZD a Bahbouhův přítel Antonín Janák. Redakce se Trkala na jeho organizační roli ptala, ani po urgenci na dotazy nereagoval.

Přitom je tu podezření, že Kamil Bahbouh vzhledem ke svému spojení s Gema Art Group nevystupoval jen jako dodavatel stavebních a technologických zakázek pro firmu Wastech, ale zároveň že ve firmě Wastech skrytě držel – přes svoji manželku Štěpánku – vlastnický podíl.

I když oficiálně byly všechny akcie firmy Wastech v inkriminované době (až do roku 2016) psány na podnikatele Lubomíra Umance, Bahbouhovu dvojroli a možný střet zájmů vylíčil i s odkazem na příslušné dokumenty a svědky jeho bratranec Pavel Wurst, který má se svým příbuzným nevyřízené obchodní spory.

Kamil Bahbouh pro Seznam Zprávy Wurstova tvrzení, že by měl ve firmě na dekontaminaci odpadu podíl, odmítl. „Ve společnosti Wastech jsem nepůsobil ani vlastnicky, ani manažersky,“ tvrdí.

Výslech na policii

Pavel Wurst však už v červnu 2021 podle informací Seznam Zpráv podal kvůli Wastechu trestní oznámení a detailně v něm majetkové transakce popsal.

Dlouhou dobu se v případu nic podstatného nedělo, v jednu chvíli byl policií dokonce odložen, v posledních měsících však úřady podle hned několika zdrojů prověřují nejen případnou manipulaci při rozdělování dotačních peněz, ale také to, že dotace (odvislé od uznatelných nákladů) mohly být až o 100 procent navýšeny.

„Jsem vázán mlčenlivostí, ale mohu potvrdit, že jsem byl v poslední době kontaktován orgány, které mají obecně prošetření obdobných věcí na starosti,“ uvedl pro Seznam Zprávy Pavel Wurst, který ve Wastechu do roku 2012 držel většinový podíl.

Seznam Zprávy mluvily i s policistou, který Wursta vyslýchal. Odkázal však dotazy na dozorující Městské státní zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí Aleš Cimbala dal redakci neurčitou oficiózní odpověď, avšak informaci o probíhajícím prověřování v ní neodmítl. „Není možné v současné chvíli oficiálně potvrdit, či vyloučit, že se orgány činné v trestním řízení vámi dotazovanou problematikou zabývají,“ uvedl s dodatkem, že přípravné řízení je vždy neveřejné.

Kamil Bahbouh pak na dotaz Seznam Zpráv odmítl, že by i on byl kvůli Wastechu na policii.

Gema Art Group na Kuksu: ředitel skončil v kriminále

  • Není to poprvé, co se lidé z „Bahbouhovy“ stavební firmy Gema Art Group ocitli v podezření, že se podíleli na nekalostech při veřejných zakázkách placených z EU.
  • Kvůli manipulaci tendru na rekonstrukci barokního areálu Kuks skončil ve vězení někdejší statutární ředitel firmy a předseda představenstva Zdeněk Fučík. Podmíněný trest dostala členka dozorčí rady Kateřina Richterová.
  • K ovlivnění vítězné zakázky ve prospěch vítězné Gema Art Group (byla ve sdružení s firmou Hochtief, ale ta se na trestné činnosti nepodílela) mělo dojít v letech 2011 až 2013, tedy zhruba v době, kdy se i rozhodovalo o evropských dotacích pro firmu Wastech.
  • Evropskou dotaci ve výši 314 milionů, která šla na opravu Kuksu, muselo Česko kvůli tomuto případu vrátit.

Restaurátoři, kteří zvládnou i „křehkou techniku“

Co se týče úlohy stavební firmy Gema Art Group při zabezpečení dotovaných zakázek v provozu u Příbrami, Kamil Bahbouh nic podezřelého nevidí.

Kromě rekonstrukcí historických budov má podle něho firma zkušenosti i s instalací „křehké techniky“ včetně laboratoří a podobných provozů. Tudíž i takovéto zakázky je schopna zvládnout.

„Logicky se o takové zakázky ucházela nebo byla oslovována do výběrového řízení. Projekty, kde byla vybrána, i korektně a s odbornou péčí zrealizovala,“ argumentuje Bahbouh.

Podle dobových dokumentů však Gema Art Group významnou část prací na dotovaných zakázkách nakonec svěřila subdodavatelům, u některých dílčích zakázek šlo o objem 80 až 90 procent.

Pavel Wurst tvrdí, že Kamil Bahbouh svou skutečnou roli ve Wastechu (i v dalších firmách) záměrně zamlčuje kvůli dlouhodobým neuhrazeným dluhům vůči věřitelům, které mají přesahovat částku 150 milionů korun. Právě proto podle Wursta nemá Bahbouh na sebe napsaný žádný majetek, o který by mohl přijít v případné exekuci.

„Toto jeho popírání (vlastnictví Wastechu) je zcela v rozporu se skutečností a s tím, co mně v průběhu několika let od konce roku 2012 ke skutečným vlastnickým vztahům k této mé bývalé společnosti, jejímu ovládání a manažerskému řízení opakovaně řekli pracovníci této společnosti a zároveň řekl či napsal sám pracovník PDZ Kamil Bahbouh,“ napsal redakci Wurst.

Na co šly dotace?

  • Z přidělených dotací měl být ve Wastechu vybudován například kotel na biomasu, který má sloužit k dekontaminaci zdravotnického materiálu ve sterilizačním parním autoklávu.
  • Také byl podpořen nový výrobní proces při odstraňování nebezpečných vlastností ostrých a neostrých předmětů ze zdravotnických zařízení.
  • Zároveň šly veřejné peníze na výzkum a vývoj nových technologií a na zavedení výroby lisovaných alternativních paliv s využitím zbytků z pilařské výroby a dekontaminovaného zdravotnického odpadu. A toto všechno zajišťovali lidé z „restaurátorské“ firmy Gema Art Group.

V tandemu s Bočkem?

Podle Wurstova dalšího tvrzení, obsaženém v trestním oznámení, vlastnil Bahbouh odpadářskou firmu z Příbramska skrytě společně s bývalým politikem ODS a někdejším vysoce postaveným státním úředníkem Romanem Bočkem, který byl mimochodem loni pravomocně odsouzen v kauze takzvaných poslaneckých trafik.

Někdejší náměstek na Ministerstvu zemědělství, který byl v minulosti několik let také ředitelem příbramské nemocnice, podle Wursta držel ve Wastechu dokonce většinu akcií. A to prý nejpozději od pololetí roku 2014, kdy byla podepsána příslušná smlouva. 

Avšak Boček, o němž už Seznam Zprávy v souvislosti s kampeličkou PDZ také referovaly, jakoukoliv vlastnickou roli ve Wastechu odmítl. „Nebyl ani jejím majitelem, ani členem statutárního či jiného orgánu,“ zprostředkoval informaci o vztahu svého klienta k firmě Wastech Bočkův advokát Petr Toman. Jak ale také doplnil, Boček se v roce 2014 stal zaměstnancem Wastechu.

Mezitím prošel původní „velký“ Wastech transformací, kdy oddělenou část s provozem u Příbrami (posléze opět přejmenovanou na Wastech, ale s jiným IČO) v roce 2019 získal bývalý generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. (Pro připomenutí: I Boček byl součástí Žaludova vedení této státní firmy).

Na Bočkově roli ve Wastechu ale tato vlastnická transformace podle advokáta Tomana nic nezměnila, žádný podíl podle právního zástupce dodnes nemá, stejně tak nesedí v orgánech společnosti. „Pan Boček je nadále zaměstnancem a pracuje pro pana Žaludu,“ uvedl advokát Toman. Podle dřívějších informací má ale Boček v případě dalšího prodeje Wastechu slíbenu blíže neupřesněnou „odměnu“.

Bočkův advokát také vyloučil, že by jeho klienta v souvislosti s odpadářskou firmou Wastech vyslýchala policie. O probíhajícím policejním šetření nic neví ani současný majitel příbramského provozu Petr Žaluda. „O vámi zmiňovaném nemám žádné informace,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Doplnění:

Po zveřejnění tohoto článku se redakci ozvala společnost WASTECH, a.s. (IČO: 07476728, jejíž logo je vyobrazeno výše) s reakcí, že policie a OLAF se zajímají o společnost Rybníková, a.s. (IČO: 060733276), respektive původní společnost WASTECH, a.s., která používala zcela jiné logo.

K tomu redakce doplňuje: Společnost WASTECH a.s. vznikla rozdělením původní společnosti WASTECH a.s. (IČO 60733276, nyní Rybníková a.s.) jako její nástupnická společnost, na kterou přešel majetek, práva, povinnosti a závazky týkající se té části rozdělované společnosti, která měla středisko své činnosti v Dubenci. (Zdroj: Wastech.cz)

Doporučované