Hlavní obsah

Lysá nad Labem chce zavést příspěvek od developerů na infrastrukturu

Foto: Shutterstock.com

Lysá nad Labem.

Reklama

Podle starosty Lysé nad Labem by mělo město dostávat od developerů příspěvky na budování infrastruktury. Zásady pro jejich poskytování schválili radní města, ve středu o nich rozhodnou zastupitelé. Rodinné domy mají výjimku.

Článek

Lysá nad Labem na Nymbursku chce získávat od developerů příspěvek na technickou, dopravní a další veřejnou infrastrukturu, například na vodovody, kanalizace nebo opravy silnic. Za nově postavený menší byt s výměrou do 70 metrů čtverečních by měl developer zaplatit 100 000 korun, za větší 150 000 korun. Zásady pro poskytování příspěvků schválili radní města, ve středu o nich rozhodnou zastupitelé.

„Je to mířené na bytové domy, rodinné domy mají výjimku,“ řekl starosta Lysé nad Labem Karel Marek (Lysá nás spojuje). Kapacitu města pro budoucí výstavbu odhadl zhruba na dalších 200 až 250 nových bytů. „Mohli bychom tak získat zhruba 25 až 30 milionů korun,“ doplnil. Městu aktuálně nejvíc chybí peníze na vodovody a kanalizace. „To je oblast, která je výrazně podinvestovaná a chybí nám v ní minimálně 200 milionů,“ dokončil Marek.

Při stanovení výše příspěvku Lysá vycházela mimo jiné z porovnání s dalšími blízkými městy, která už obdobné vyhlášky mají, doplnil Marek. Na veřejnou infrastrukturu například přispívají developeři v Českém Brodě, Brandýse nad Labem nebo Nymburce. Navržené částky podle Marka zohledňují například i vzdálenost města od Prahy. Příspěvek městu radnice plánuje také za nebytové prostory, navrhuje 700 korun za metr čtvereční.

Investor bude muset příspěvek složit hned na začátku procesu. „Pokud se máme jako město kladně vyjádřit ve stavebním řízení, musí být podepsaná smlouva s tímto závazkem,“ řekl Marek.

Reklama

Doporučované