Hlavní obsah

Ministr Kupka při debatě: Babiš je opravdu bezpečnostní riziko

Foto: Facebook / Jan Rovensky, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

E-mailová komunikace Andreje Babiše, která už týden zaměstnává veřejnost.

Reklama

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) sám Andrej Babiš potvrdil, že je bezpečnostním rizikem. Prohlásil to v diskuzním pořadu CNN Prima News Partie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místopředseda občanských demokratů Martin Kupka hovořil o tom, že Andrej Babiš poslední dobou svými činy a výroky relativizuje postoj České republiky k tomu, kdo je ve válce na Ukrajině agresorem. Podle něj to byl i důvod, proč o předsedovi hnutí ANO takto minulou neděli hovořil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Souvisí to i s tím, jak například dává najevo náklonnost Robertu Ficovi,“ uvedl Kupka v televizním pořadu.

Místopředseda poslaneckého hnutí ANO Patrik Nacher předsedu Andreje Babiše hájil. „V žádném ze států EU neexistuje úplně stoprocentní shoda na tom postupu. Naše vláda si to ale překládá tak, že pokud někdo nesouhlasí se vším, tak je bezpečnostní riziko,“ oponoval Nacher.

Tento týden se ukázalo, že slova ministra zahraničí zřejmě vedla Andreje Babiše k tomu, že u svých spolupracovníků e-mailem poptával informace o Janu Lipavském. Protože ale zprávu omylem poslal někomu jinému, objevil se její obsah na veřejnosti. Zpráva přišla ekologickému aktivistovi Janu Rovenskému, který jako nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí města Litvínov. Ten ji zveřejnil. Babiš si myslel, že zprávu posílá svému poradci Janu Rovenskému.

Obsah mailu vykládají členové koalice jako hledání citlivých informací a - jak nyní řekl Martin Kupka - „akt msty“. Právě tím podle něj jenom potvrdil, že je skutečně bezpečnostním rizikem.

Andrej Babiš ve zprávě napsal: „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba.“ A pak se ještě dotazoval: „Má děti? Jazyky?“

„Z toho textu je jasné, že když se mu někdo nehodí, shání informace. Jde mu po krku,“ domnívá se Kupka.

Podle Patrika Nachera ale z celé věci naopak dělá kompro právě koaliční vláda. Informace, které předseda hnutí ANO po svých spolupracovnících chtěl, nejsou podle něj nijak citlivé. Odmítl též, že by v jejich politické partaji měli na různé lidi „složky“ a používali estébácké metody, jak o tom vládní politici mluví.

„Nic z toho není pravda a není na to jediný důkaz,“ ohradil se Nacher.

Příští úterý bude Poslanecká sněmovna v souvislosti s uniklým mailem Andreje Babiše na návrh vládní koalice projednávat na mimořádné schůzi téma bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Podle Patrika Nachera ji členové pětikoalice svolali proto, že se „zhrozili“.

„Vyděsilo je, že se hnutí ANO blíží ke 40procentní hranici,“ domnívá se Nacher.

Reklama

Doporučované