Hlavní obsah

Babišova běžná praxe? Odpadlíci ANO popisují, jak se v hnutí sbíraly informace

Foto: Profimedia.cz

Bývalí moravskoslezští členové hnutí ANO Ivo Vondrák a Tomáš Macura.

Reklama

aktualizováno •

Bývalí vysoce postavení politici ANO popisují své zkušenosti s tím, jak si o nich předseda hnutí shromažďoval informace. Netýkaly se jejich rodiny, ale mediálních výstupů. „Na tom je něco špatného?“ ptá se Andrej Babiš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý primátor Ostravy a člen předsednictva hnutí ANO v letech 2019 až 2022 Tomáš Macura považuje za odporné, že Andrej Babiš (ANO) u svých spolupracovníků vyzvídal informace ze soukromí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Myslím si, že je to odporná věc a míra explicitnosti v e-mailu je pro mě neuvěřitelná. I to spojení, že se nejedná o pana Lipavského jako osobu, ale i rodinu a jeho děti, je za mě naprosto neobhajitelné a odporné,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Macura podle svých slov nezažil během působení v nejužším vedení strany situaci, že by Babiš po někom z předsednictva chtěl zjišťovat informace.

„Na straně druhé, nedělám si iluze a vím, že i na jednání zaznívaly narážky, že na někoho je třeba si opatřit informace nebo že on (Andrej Babiš, pozn. red.) informace o někom má. Vím, že i na mě, a netvrdím, že to byla složka, ale byly tam veškeré mediální výstupy a komentáře, které byly často kritické. Není to nic, co by mě šokovalo z podstaty věci, že si Andrej Babiš nějaké složky tvořil,“ popisuje Macura své zkušenosti.

Babiš k tomu pro Seznam Zprávy uvedl, že hnutí ANO funguje úplně stejně jako jakákoliv jiná strana. „Samozřejmě, že kolegové dělají monitoring mediálních výstupů. Na tom je něco špatného?“ ptá se šéf ANO.

Už v pondělí se vyjadřoval k uniklému e-mailu během výjezdu do Žďáru nad Sázavou.

„Pokud jsem mluvil o dětech, tak je to o tom, že já jako táta nechci žádnou válku, chci mír a pan Lipavský stále mluví o válce. Chtěl jsem vědět, jestli má děti, jestli má stejný pocit jako já. Praktiky StB mají hlavně Piráti, kteří mě udávali do Bruselu,“ řekl novinářům.

Bývalý místopředseda ANO a exhejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák má podobné zkušenosti jako Macura. Podle jeho slov mu v první řadě přijde pod úroveň, pokud si někdo sbírá informace o někom dalším.

Vondrák popisuje, že svoji složku dostal před vyloučením. Byly to informace o jeho mediálních výstupech, co a kde říkal. Informace se týkaly jeho politických aktivit a ne jeho soukromí.

Mě překvapilo, že když přišel návrh na vyloučení, tak jsem dostal seznam souborů, složku, kde byly věci z roku 2020 a dříve.
Ivo Vondrák, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje

„Mě překvapilo, že když přišel návrh na vyloučení, tak jsem dostal seznam souborů, složku, kde byly věci z roku 2020 a dříve. Evidentně na tom někdo pracoval a někdo si ty věci v čase sbíral. Informace mi předal poslanec Josef Bělica (ANO), on byl tehdy předseda krajské organizace,“ řekl Vondrák s tím, že mu tuto složku Bělica předal loni v únoru.

„Směšné. Jen jsme odůvodnili vyloučení“

Poslanec Bělica v reakci na vyjádření Vondráka uvedl, že jediné dokumenty, které mu předal, byl jeho návrh na vyloučení a odůvodnění. „To je přece standardní postup v jakékoliv straně. Navíc je naprosto férový, protože ty důvody zná a může se k nim vyjádřit. Přijde mi směšné, že se z toho snažíte vytvořit něco špatného. Vnímám záměr poškodit hnutí ANO, ale toto je vážně směšné,“ uvedl poslanec ANO v SMS zprávě.

Vondrák v úterý večer pro Seznam Zprávy dodal, že si za svým tvrzením stojí. „Těch dokumentů, které mi předal Josef Bělica, bylo celkem 35,“ dodal.

Vondrák také vzpomíná, že na jednom setkání zaznělo, že by si měli zjišťovat informace o nových členech.

„Nechci to teď přesně citovat, protože to všichni vyvrátí, ale něco podobného, že musíme mít informace o lidech, kteří k nám vstupují, zaznělo. Tehdy to bylo o budoucích členech, ne politických konkurentech. Jsou lidé, kteří říkají, že to u něj (Andreje Babiše, pozn. red.) byla běžná praxe.“

To Babiš popřel. „Já jsem určitě informace o budoucích členech nepožadoval. Prověřit jejich bezúhonnost musí vždy krajská organizace, aby se nestávalo, že do hnutí vstoupí nějací zkorumpovaní bývalí členové ODS, jako se nám to v minulosti dvakrát stalo,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Bývalý eurokomisař a europoslanec Pavel Telička Seznam Zprávám řekl, že nezažil osobně případ, kdy by slyšel nebo byl dokonce přítomný tomu, že by Babiš zadával zpracovat kompromitující materiály. Sám ale zažil situace, kdy šéf ANO mluvil vulgárně.

„Zaznamenal jsem chování vulgární, hrubé vůči spolustraníkům. Šokovalo mě, že to lidé tolerují,“ vzpomíná Telička na chování Andreje Babiše.

Robert Pelikán byl v Babišově první vládě ministrem spravedlnosti. O tom, zda se v hnutí ANO běžně shromažďují informace o politicích ANO nebo konkurentech, nechtěl mluvit.

„Politické otázky už veřejně nekomentuji,“ uvedl stručně.

ANO Babiše hájí

Představitelé hnutí ANO na situaci reagovali už v pondělí. „V článku je vysvětleno, že pan Babiš se chce zeptat v rámci rozpravy ve Sněmovně, zda by své děti poslal bojovat, tak je pochopitelné, že se svého týmu zeptá, jestli vůbec nějaké má,“ zopakovala Babišovo vysvětlení poslankyně Klára Dostálová.

Podle ní nejde o vytváření žádných materiálů na politického oponenta. „Proč podsouváte vytváření nějakých složek? Že si někdo zjišťuje informace, které využije ve Sněmovně, to přeci není vytváření složek,“ dodala Dostálová, která je za ANO jednička na kandidátce do evropských voleb.

Předsedkyni poslaneckého klubu Alenu Schillerovou více než činy jejího stranického šéfa trápí, že média konverzaci zveřejnila.

„Pokud cílem bylo reagovat ve Sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM a pan Babiš se chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci,“ uvedla pro SZ Schillerová.

Také stínový premiér ANO Karel Havlíček kritizoval zejména to, že někdo zveřejňuje soukromou poštu, která mu není určena. Ohradil se proti zatahování rodin do politiky, ale zároveň podotkl, že když šlo o Babišovu rodinu, zastání předseda ANO nenašel.

„Osobně jsem proti tomu jakkoliv zatahovat rodinné příslušníky do našich bojů, ale pokud Babišova nemocného syna vláčeli novináři po všech štacích, nevšiml jsem si, že by se ho naši političtí oponenti zastali. Dotaz na rodinu, pokud vím, byl jasně vysvětlen, navíc to není nic tajného.“

Článek aktualizován o vyjádření Ivo Vondráka.

Reklama

Doporučované