Hlavní obsah

Na hory se vrátila zima, na Šumavě napadlo přes 30 centimetrů sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šumava pod sněhem. Aktuální snímek.

Reklama

Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do sobotní šesté hodiny. Poté by sněžení mělo ustat. Nedělní ráno bude ale i tak chladné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až 20 centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem 30 centimetrů, uvedl na sociálních sítích Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka v sobotu bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varoval ČHMÚ.

Podle očekávání meteorologů nasněžilo v noci nejvíc na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 centimetrů a leží tam už kolem půl metru sněhu. Na Plechém napadlo 30 centimetrů, celkem je tam okolo 45 centimetrů.

Hodně sněhu místy přibylo také na západě Krušných hor. Na stanici Přebuz sníh původně vůbec neležel a ráno ho tam podle dat ČHMÚ bylo čtvrt metru.

Klimatická krize

Nedostatek potravin a vody, častější přírodní katastrofy, prudký růst populace a žádná schopnost těmto výzvám čelit. Už tak zoufalá situace se v některých zemích bude rychle zhoršovat, varuje zpráva Institutu pro ekonomiku a mír.

Na hřebeni Krkonoš také místy připadlo deset až 15 centimetrů sněhu, takže na Černé hoře ho leží okolo 35 centimetrů a na Labské boudě, kde stihl sníh před tímto ochlazením roztát, okolo čtvrt metru. Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku 17 centimetrů.

Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do 18. hodiny. Jiná situace bude v Beskydech a přilehlých oblastech, kde může od večera do nedělního rána připadnout pět až deset centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách i kolem 15 centimetrů.

+3

Sněžení by v sobotu a v noci na neděli mělo postupně ustávat, rána budou nadále chladná. Od sobotní půlnoci do odvolání bude platit v celém Česku s výjimkou jihovýchodní Moravy varování před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Ve druhé polovině příštího týdne bude síla mrazů podle meteorologů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine.

Jak rychlá je současná změna klimatu

Podrobně jsme o tom, jak rychle se otepluje, psali v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované