Hlavní obsah

V boji o post ředitele ČT bude mít Dvořák sedm konkurentů

Foto: Profimedia.cz

Rada ČT vybere nového šéfa v červnu. Petr Dvořák chce funkci obhájit.

Reklama

aktualizováno •

O vítězi rozhodne Rada ČT v tajném hlasování letos v červnu. Seznam uchazečů zveřejnila ve středu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi (neaktualizovaná verze).

Na šéfa České televize se hlásí osm zájemců. Dalších pět odevzdalo nekompletní přihlášku a byli z výběru vyřazeni. Během jednání rady to řekl její předseda Karel Novák.

Hlavními favority jsou podle informací Seznam Zpráv obhájce postu Petr Dvořák, ředitel televizního studia Brno Jan Souček a jak zjistila redakce, přihlásil se – stejně jako před šesti lety – také bývalý šéf televize Prima Martin Konrád a nově také kreativní producent v ČT Jan Štern. Oba svoji kandidaturu Seznam Zprávám potvrdili.

Dalšími uchazeči jsou bývalý zahraniční zpravodaj ČT Jiří František Potužník, Pavel Hřídel, Ondřej Vrbík a Ondřej Cón.

Mezi politiky napříč stranami je patrná obrovská poptávka po změně po téměř dvanácti letech, co veřejnoprávní televizi řídí Petr Dvořák. Jenže zároveň se shodují, že mezi adepty nevidí dostatečně silnou figuru, která by byla Dvořákovi soupeřem a zároveň nabízela opravdovou změnu.

Jako o vážném vyzyvateli Petra Dvořáka se nejvíc mluvilo o bývalém moderátorovi ČT a manažerovi Kamilu Čermákovi. Ten byl dříve šéfem mediálního domu Economia, dnes je generálním ředitelem firmy ČEZ ESCO a předsedou Svazu moderní energetiky. Ten ale do výběrového řízení nakonec nejde:

„Své pracovní angažmá v oblasti zelené energetiky neměním, ale zájem a podpora, kterou jsem cítil ze strany respektovaných osobností z novinařiny, kultury, ale třeba i neziskové sféry, mě samozřejmě potěšila a moc si ji vážím.“

Změny evoluční, nikoli revoluční

Prvním, kdo kandidaturu oznámil, byl současný generální ředitel Petr Dvořák. Pro Seznam Zprávy řekl, že televizi čekají velké výzvy.

„ČT stojí na velkém rozcestí. Prostředí se velmi mění. Jsou tu nové streamovací platformy, globální i lokální, české komerční televize investují mnohem více do vlastní tvorby, objevují se nové distribuční cesty, technologie, jiná očekávání uživatelů a diváků. Česká televize na to musí reagovat rychle, bez tápání i zbytečných chyb,“ řekl Dvořák.

O řízení televize má zájem i Jan Souček, který vede od roku 2014 brněnské studio ČT. V médiích pracuje od roku 1994, v minulosti působil na vedoucích pozicích i v Českém rozhlasu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 se stal Jan Souček ředitelem brněnského studia České televize.

„Televize potřebuje nové impulzy a myslím, že jí mám co nabídnout. V posledním období se můj názor, kudy by se měla televize ubírat, lehce liší od toho, co navrhoval současný management, a rád bych tak Radě ČT svou představu předložil. Nesouvisí ani tak s tím, jaké pořady vyrábět, ale s tím, jakým způsobem by se měl stavět rozpočet a kolik peněz televize na svoje fungování potřebuje,“ řekl pro agenturu ČTK Souček.

Jako další výzvu označil krizi důvěry, kterou podle něj musí média řešit.

„Je to velký úkol stojící přede všemi médii veřejné služby, která mají být garantem toho, že lidé dostávají důvěryhodné a relevantní informace,“ řekl Souček.

Rakovina maloměšťáckého vkusu v ČT

Kreativní producent ČT Jan Štern svoje představy o vedení ČT popsal v příloze Salon deníku Právo, jeho komentář vyšel 9. února. Do veřejnoprávní televize je podle něj nutné vrátit uměleckou svobodu, zatímco v současnosti je produkce diktovaná požadavkem na sledovanost.

„Veřejnoprávní televize je prorostlá rakovinou maloměšťáckého vkusu, divácké podbízivosti, umělecké průměrnosti, duchovní vyprahlosti a tvůrčí nesvobody,“ napsal Štern.

Martin Konrád redakci svou kandidaturu potvrdili, avšak svoje představy o vedení veřejnoprávního média nepopsal.

Pátým známým kandidátem je Jiří František Potužník, o post se ucházel v minulosti už třikrát, v letech 2009, 2011 i 2017. V České televizi pracoval jako zpravodaj v Bruselu, na tuto práci navázal jako mluvčí českého předsednictví EU. Později řídil marketing na výstavě Expo 2010 a byl generálním komisařem české účasti na výstavě Expo 2015.

„Změny, které navrhuji, nejsou revoluční, ale evoluční. Česká televize je organismus, v dnešní době možná důležitější než kdy předtím. Tím mám na mysli především zpravodajství a informovanost veřejnosti bez politických nebo ekonomických tlaků,“ řekl Potužník pro ČTK o své letošní kandidatuře.

Životopisy dalších tří kandidátů, jimiž jsou Pavel Hřídel, Ondřej Vrbík a Ondřej Cón, zatím Rada ČT nezveřejnila.

Foto: Profimedia.cz

Jiří František Potužník vystupoval v roce 2009 jako mluvčí českého předsednictví EU.

Někteří očekávaní uchazeči už předem avizovali, že zájem nakonec nemají. Například moderátor Jakub Železný řekl, že proti svému šéfovi kandidovat nebude.

„Pokud bude kandidovat generální ředitel Petr Dvořák, kandidovat nebudu. Pokud nebude kandidovat Petr Dvořák, kandidovat budu,“ řekl doslova Železný pro Seznam Zprávy.

Proti Dvořákovi se nepostaví ani Karel Novák, bývalý ředitel zpravodajství ČT. Z této funkce ho v roce 2011 odvolal právě Dvořák. Souboj z roku 2017, kdy oba usilovali o místo generálního ředitele, se ale letos nezopakuje. Dnes ostatně sedí v čele dozorčí Rady ČT, která bude nového ředitele vybírat.

Kandidaturu odmítli také někteří další z těch, kdo se do výběrového řízení přihlásili v roce 2017. Například podnikatel a regionální politik ODS Daniel Petruška redakci řekl, že se letos nepřihlásil.

Kandidáti na místo generálního ředitele České televize se mohli hlásit do začátku tohoto týdne. Ve středu má Rada ČT zveřejnit jejich seznam, ředitele má vybrat v červnu. Před šesti lety se do výběrového řízení přihlásilo 12 kandidátů.

Reklama

Doporučované