Hlavní obsah

Petr Dvořák bude obhajovat post šéfa České televize

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf ČT Petr Dvořák na Kavčích horách končit nechce.

Reklama

Před Českou televizí jsou podle Dvořáka nové výzvy, kterých se chce účastnit.

Článek

Petr Dvořák bude v červnové volbě obhajovat post šéfa České televize. „Po jistém zvažování jsem se rozhodl, že kandidovat chci a budu. V tuto chvíli již připravuji projekt,“ sdělil Dvořák Seznam Zprávám.

Dvořákovi končí současný mandát v září, Rada ČT má příštího šéfa vybrat v červnu. V posledních měsících se spekulovalo o tom, že Dvořák již obhajovat nebude. A to především poté, co měl letos v zimě vážný úraz na lyžích.

K rozhodnutí podle Dvořáka nakonec přispěla podpora rodiny a fakt, že před Českou televizí stojí řada výzev.

„ČT stojí na velkém rozcestí. Prostředí se velmi mění. Jsou tu nové streamovací platformy, globální i lokální, české komerční televize investují mnohem více do vlastní tvorby, objevují se nové distribuční cesty, technologie, jiná očekávání uživatelů a diváků. Česká televize na to musí reagovat rychle, bez tápání i zbytečných chyb,“ vysvětluje Dvořák.

Zároveň je podle něj nutné dál posilovat veřejnou službu. „Česká televize je stále nejdůvěryhodnější médium, a to je vůči společnosti značná odpovědnost. Musí zůstat dostatečně silná a relevantní, což ale půjde jen za předpokladu, že všechny tyto nové výzvy zvládne a nepodlehne vnějším ani vnitřním tlakům. Vím, že na toto ji umím připravit,“ dodal Dvořák.

Příští šéf bude televizi řídit do roku 2029. Uchazeči musí mít alespoň magisterský stupeň vysokoškolského studia a ovládat alespoň jeden světový jazyk. Předložit musí také koncepci rozvoje a fungování televize na příští léta.

O post by měla podle informací Seznam Zpráv zájem i řada lidí z ČT, většina z nich ale nechce kandidovat proti vlastnímu šéfovi.

Například moderátor Jakub Železný se vyjádřil, že se o post bude ucházet jen v případě, že Dvořák obhajovat nebude. Jako jeden z bodů pro své rozhodování zmiňuje Dvořákovu kandidaturu i ředitel brněnského studia Jan Souček.

Dvořák stojí v čele televize už druhé volební období. Loni jako generální ředitel postavil české politiky před rozhodnutí: buď dáte ČT víc peněz, nebo diváci přijdou o pořady či celé kanály.

Kvůli stagnujícímu koncesionářskému poplatku, který se navzdory růstu cen nezvyšoval od roku 2008, Dvořák oznámil konec ČT3 a omezení sportovních přenosů a autorské tvorby. Politici se ale zatím na způsobu, jak do budoucna financování televize vyřešit, neshodli.

Zatím není jasné, za jakých pravidel se bude nový šéf ČT volit. Volbu má na starosti Rada ČT a vládní koalice se snaží na poslední chvíli protlačit změny v jejím složení. Místo 15 členů by jich nově rada měla 18, část by volili senátoři.

Kdo jsou další možní uchazeči o post ředitele ČT? Za jakých podmínek se letos bude volit? A o co v souvislosti s televizí probíhá bitva ve Sněmovně? Přečtěte si v analýze, která k tématu vyjde ještě dnes na Seznam Zprávách.

Harmonogram volby ředitele ČT

  • 15. únor - zahájení výběrového řízení a vyhlášení podmínek
  • 17. duben - uzávěrka přijímání přihlášek
  • 19. duben - zveřejnění seznamu kandidátů
  • 17. květen - hlasování o zúžení počtu uchazečů na pět kandidátů
  • 7. červen - prezentace kandidátů na Radě ČT, pohovory a volba generálního ředitele

Reklama

Doporučované