Hlavní obsah

Byl jsem ve fatální životní situaci, říká Železný o incidentu se strážníkem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Moderátor Jakub Železný zvažuje kandidaturu na post generálního ředitele České televize.

Reklama

S městskou policií mám špatnou zkušenost a video je sestříhané, ale měl jsem se chovat lépe, říká moderátor České televize Jakub Železný k incidentu se strážníkem městské policie.

Článek

Moderátor České televize Jakub Železný se v úterý omluvil za to, že zastavil auto na nevhodném místě a následně se dostal do slovního konfliktu se strážníkem.

K incidentu došlo před pár měsíci, Městská policie Praha sestříhaný záznam zveřejnila na svých sociálních sítích minulý týden ve čtvrtek.

Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové byl zasahující strážník na běžné obchůzce, nikdo ho na místo nevolal. „Šel okolo, všiml si ho a dělal svoji práci,“ uvedla.

Jakub Železný v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, co se vlastně stalo.

Kdy se celý incident odehrál?

Nejsem si jist, ale už je to pár měsíců zpátky.

Policie uvedla, že to bylo na konci minulého roku. To tedy odpovídá?

Městská policie, prosím, to je rozdíl, to se omlouvám. Ale ano, je to možné. Byl to rozhodně přelom roku.

Městská policie ale záznam zveřejnila až minulý týden ve čtvrtek. Nevidíte v tom možnou souvislost s vaší případnou kandidaturou na post generálního ředitele České televize?

Nezlobte se, vůbec netuším. Upřímně je mi to úplně jedno. Ať si zveřejňují, co uznají za vhodné. Opravdu nevím. Asi nežiju v takovémto světě a neuvažuju v takovýchto konstrukcích. Můžu si o tom něco myslet, ale rozhodně nebudu nikoho z ničeho takového obviňovat, opravdu ne. Já jsem k tomu napsal svoje vyjádření na twitter.

Platí vaše omluva i směrem k městské policii?

Nezlobte se, přece po mně nechcete, abych dovysvětloval vysvětlené. Něco jsem napsal, za své chování se omluvil. Tím to pro mě končí.

Na twitteru kritizujete, že je video sestříhané. Co v něm chybí?

Upřímně mě trošku zarazilo, když paní mluvčí napsala, že jsem někde napsal, že to bylo „účelově“ sestříhané. Já to slovo nepoužívám, nevím, co znamená. Takže neříkala pravdu. Nikde jsem neřekl, že to bylo účelově sestříhané. Já jsem řekl, že to je sestříhané. Ona sama řekla, že to je sestříhané. Je to sestříhané.

Co v něm tedy chybí?

No ten začátek.

A co se na tom začátku stalo?

Nezlobte se, je to v tom tweetu. Omlouvám se, nechci to eskalovat. V tom tweetu je to velice stručně a jasně řečeno. Způsob, jakým mě ten strážník oslovil, je v tom tweetu v jedné větě popsaný. Potom teprve zapnul nahrávání, což ani oni nepopírají. A pak se dělo, co se dělo, a já se za to omluvil. Kde je problém?

Mohl byste popsat, proč jste na tom místě zastavil?

To jsem také napsal v tom tweetu. Dostal jsem teď e-mail od profesora Martínka, což je světový odborník na endoskopii (viz box na konci článku). On byl strašně pobouřen a řekl mi: „Já jsem teď i vám přeposlal e-mail, který použijte, jak chcete. Poslal jsem ho vašemu řediteli a řediteli městské policie.“ Nezlobte se, já už k tomu nebudu nic dalšího říkat.

Ještě drobná nejasnost. Z videa někteří vyvozují, že jste odmítl podstoupit test na návykové látky. Policie ale uvádí, že byl negativní. Jak to s tím testem bylo?

No dovolte!

„Obrovské množství poctivých“

Z toho videa to vypadá, jako byste odjel bez testu.

A není v tom trošku i odpověď? Kdybychom se nebavili do záznamu, tak vám můžu vyprávět, co jsem zažil s městskou policií za posledních několik let. Proč to městská policie udělala, jak to můžu vnímat. Ale nemám pro to vůbec žádné důkazy, protože já si rozhovory, zvlášť s některými strážníky, zvlášť na Praze 1, fakt nenahrával. Ale to, co jsem třeba o nich slyšel i od jejich nadřízených, to mě fakt šokovalo.

Na druhou stranu to vůbec neubírá nic na tom, že mezi strážníky je obrovské množství poctivých lidí, kteří denně nasazují krk. A neubírá to nic na tom, že jsem se měl chovat jinak a lépe. Ale myslíte si, že by mě nechali opravdu odjet bez toho testu? Tím sami něco ukazují. Tím sami ukazují, že to nějak sestříhali. Já nepoužívám slovo „účelově“, já říkám „nějak“.

Vy máte s městskou policií špatnou zkušenost?

To mám, no.

Jak to? Vy jste nějaký pirát silnic?

No dovolte!

A jak to tedy je?

Městská policie neřeší piráty silnic. Městská policie řeší drobné věci, které třeba vůbec nesouvisejí s dopravou. Třeba když požádáte strážníka o pomoc v nějaké opravdu svízelné životní situaci a on vás odmítne. A víte, že to je strážník, o kterém se říká na obvodě, kde žijete celý život, že je tam trošku z protekce a že třeba i jeho fyzická konstituce není úplně taková, aby mohl někde pomáhat. To víte, že si to potom člověk rozmyslí kontaktovat městskou policii a že už na ni má nějaký pohled. I když je mi to líto a mrzí mě to.

Znovu opakuju: Také jsem zažil skvělé strážníky, kteří velmi dobře pomáhali. Ale třeba moje zkušenost se státní policií je stonásobně lepší. Ale znovu říkám: Tady jsem se měl – i přes tu situaci, která byla – chovat jinak. Měl jsem se chovat lépe.

Měl jsem tu absolutně fatální životní situaci, která v tu chvíli nastala, zvládnout lépe. Nezvládl jsem ji lépe. Je to moje chyba, také jsem se za to omluvil.

Vyjádření profesora Jana Martínka

Rád bych Vám napsal své vyjádření k „aférce“, která se dnes objevila na zpravodajském portále Seznam, kde nejmenovaný zaměstnanec ČT se nechová příkladně a ztěžuje práci policistům, kteří řešili banální přestupek (špatné parkování).

Rád bych jen vyjádřil zásadní skutečnost, že pan redaktor Železný, o kterém je v příspěvku zmínka, prožíval v posledních měsících těžké životní období v důsledku nevyléčitelného onemocnění jeho bratra Davida. (Dodávám, že sám pan redaktor Jakub o mém mailu neví a nikterak jej neinicioval.) Od podzimu 2022 jsem měl, spolu s jinými kolegy, Davida ve své péči a snažili jsme se pomoci, přičemž se jednalo o tragickou Boží loterii, kdy relativně mladý člověk, mající rodinu s malými dětmi, fatálně onemocní, diagnóza přijde pozdě a vy, jako lékař, působíte již pouze na duši, pečujete o příznaky, ale vlastně zásadně neoddálíte a neovlivníte tragický osud.

Je velmi pravděpodobné, že příhoda s parkováním se stala v den, či někdy v období podzimu či zimy minulého roku, kdy jsem s Jakubem probíral situaci a při čaji v jedné kavárně mu oznámil upřímnou  a pravděpodobnou prognózu vývoje onemocnění, čili vůbec nic veselého. Jakub pak začal podnikat kroky, aby se o bratra co nejvíce staral, byl s ním až do úplného konce, pomáhal švagrové, a myslím, že byl myšlenkami celou tu dobu někde jinde. Při moderování jsem to na něm v televizi neviděl, ale bylo znát, že s bratrem mají velice úzký vztah a že Jakub vlastně úplně neví, jak se s danou skutečností vyrovnat.

Mám pro to, co se stalo, pochopení, myslím, že není sporu o tom, že Jakub parkoval špatně a že na nahrávce se chová neadekvátně, ale nevím, co nahrávce předcházelo, ale vím, že člověka, který se dozví strašlivou pravdu, dokáže vytočit i malý detail. A vyrovnání se s danou skutečností není vůbec lehké a netrvá minuty nebo hodiny, ale i měsíce či roky.

Proto bych rád, abyste toto vzali do úvahy a klidně použijte můj dopis kdekoliv bude třeba, jen aby ta situace byla popsaná objektivně a se vším všudy. Nedovedu si představit pana Jakuba, že by za normálních okolností takto reagoval. A myslím, že v tu chvíli zasahující policisté nemohli mít o jeho těžké situaci jakékoliv povědomí.

V úctě

Prof. MUDr. Jan Martínek, PhD., AGAF

Klinika hepatogastroenterologie IKEM

Reklama

Doporučované