Hlavní obsah

Reakce měla být jiná, omlouvám se, řekl Železný ke konfliktu se strážníky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Moderátor ČT Jakub Železný.

Reklama

Moderátor České televize Jakub Železný připustil, že je oním špatně parkujícím řidičem na Václavském náměstí, který měl konflikt s městskou policií. Za své chování se omluvil. Vysvětlil, že tehdy zrovna dostal závažnou zprávu.

Článek

Aktérem incidentu, který pražští městští strážníci minulý týden zveřejnili pod názvem „Konverzační etuda“, je známý moderátor České televize Jakub Železný.

Dnes to připustil na svém twitteru. Kde zároveň vysvětlil, co divoké výměně názorů se strážníky předcházelo.

„Vteřina, kdy se dovíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. PAK zapne kameru. (A městská policie video sestříhá). I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se,“ napsal známý moderátor.

Na videozáznamu, který se šíří po sociálních sítích, vystupuje rozostřený muž se strojově zkresleným hlasem a hádá se se strážníky.

Při spustilo špatné parkování, což Železný ve videu nepopírá, dohady se však vedou ohledně toho, kdo je arogantní a kdo lže.

Městská policie na přímý dotaz neuvedla, kdy přesně se incident odehrál. Před třemi týdny zemřel Železnému bratr David, galerista a mecenáš umění.

Podle městské policie celá událost začala takto: „Řidič na Václavském náměstí porušil vodorovné dopravní značení V13, což je plocha, do které je zakázáno vjet nebo nad ní nákladem zasahovat. Strážník řidiče na přestupek upozornil tím, že poklepal na okénko spolujezdce a rukou mu naznačil, aby z místa odjel. Řidič se rozjel a částečně zastavil na přechodu pro chodce,“ líčí šéfka komunikace s médii pražských strážníků Irena Seifertová.

Video, které je pořízené služební kamerou strážníka, začátek události nezaznamenává, na což upozornil v příspěvku na twitteru i Železný. Podle policie to má ale jednoduché vysvětlení – tato kamera je spuštěná po celou dobu směny a do nekonečna zaznamenává smyčku zhruba 90 vteřin před chvílí, než strážník kameru skutečně zapne. Ostatně právě tento úsek odděluje zvukový signál, který je na záznamu slyšet. Události před ním jsou tak události, které se staly ještě před okamžikem, než strážník kameru spustil.

Seznam Zprávy se snažily Jakuba Železného kontaktovat, aby nejasnosti dovysvětlil. Telefon ale nezvedal a nereagoval ani na zaslané SMS.

„Česká televize neobdržela žádné upozornění na spáchání dopravního přestupku svého zaměstnance při výkonu práce pro Českou televizi. Nemáme tedy co komentovat ani řešit,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.

Městská policie ještě dodala, že zasahující strážník byl na běžné obchůzce, tedy ho nikdo na místo nevolal. „Šel okolo, všiml si ho a dělal svoji práci,“ uvedla mluvčí Seifertová.

Strážníci chtěli po řidiči také test na drogy, ten odmítl a nechal si zavolat státní policii. „Test na drogy byl negativní, proto policisté odjeli a celou událost ponechali v dořešení strážníkům,“ doplnila Seifertová.

Reklama

Doporučované