Hlavní obsah

Nezletilý syn ředitele dostal 80 tisíc za práci pro Cermat

Foto: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí (vlevo) a bývalý ministr školství Vladimír Balaš.

Reklama

Nezletilý syn ředitele Miroslava Krejčího pracoval pro Cermat několikrát, peníze za aplikaci Tau nicméně obdržel skrze jinou firmu. Celkem dostal loni od státní organizace přes 80 tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) loni zaplatilo synovi ředitele přes 80 tisíc korun, píše Deník N. Nezletilý syn ředitele Miroslava Krejčího pro Cermat pracoval hned na několika věcech, mimo jiné vytvořil aplikaci Tau (Trénuj a uč se), která má studentům pomoci s procvičováním přijímacích testů na střední školy.

„Na začátku června jsem přišel domů s tím, že máme na webu Cermatu prehistorickou aplikaci na procvičování testů a platíme 80 tisíc jen za její podporu,“ řekl loni v listopadu pro Deník N. „Popsal jsem svůj plán, že už nechci firmě tuto podporu platit a raději nechám udělat novou aplikaci. Syn se nabídl, že by ji udělal,“ dodal. Státní organizace středoškolákovi následně vyplatila 30 tisíc korun.

Krejčí nyní přiznal, že syn peníze neobdržel přímo od Cermatu, nýbrž přes další firmu „Moje účetní mi oznámila, že neexistuje způsob, jak dostat do majetku softwarové dílo vytvořené na dohodu, a požaduje, aby na to dostala fakturu. Tak jsem hledal, jak to může čerpat na fakturu, a sehnal jsem si firmu, která to přes sebe přefakturovala,“ vysvětloval Krejčí.

Jeho syn nicméně dohody o provedení práce s Cermatem uzavřel a organizace mu na jejich základě vyplatila další desítky tisíc korun. „Ano, to bylo dohromady zhruba 54 tisíc,“ potvrdil ředitel Cermatu na dotaz Deníku N. Celkově tak státní Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání zaplatilo synovi ředitele přes 80 tisíc korun. Krejčí mladší měl na základě dohod pomáhat s překládáním krabic nebo s grafickou podobou Maturitního zpravodaje.

Vedle těchto činností a tvorby aplikace Tau se syn Krejčího podílel i na práci na elektronickém systému na přihlašování na střední školy, za to ale podle ředitele honorář nedostal.

Reklama

Doporučované