Hlavní obsah

Nové jméno ve sportovní agentuře. Hejtman ho zná dobře, sportovci však vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Hnutí Starostové, Seznam Zprávy

Roman Brandýs (na snímku vlevo) s olomouckým hejtmanem Josefem Suchánkem (uprostřed) a krajským zastupitelem Tomášem Müllerem.

Reklama

aktualizováno •

Agentura rozdělující každoročně přes pět miliard do sportu bude mít nového místopředsedu. Romana Brandýse nominovali Starostové, podle nichž jde o manažera znalého sportovní sféry. Pro sportovní svazy jde však o neznámého muže.

Článek

Vedení Národní sportovní agentury, která rozděluje každý rok přes pět miliard korun, bude mít nového místopředsedu pro sport.

Dosavadní místopředsedkyni Markétu Kabourkovou nahradí na této pozici Roman Brandýs. Jeho jmenování ve středu schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Romana Brandýse navrhlo do čela státní dotační instituce hnutí Starostové, když jeho jméno prošlo vítězně tajnou volbou uvnitř hnutí. Jeho předseda Vít Rakušan to vysvětlil redakci tím, že jde o manažera s „vhledem do sportovního prostředí“.

„Pan Brandýs získal v tajném hlasování největší podporu. Zohledňovali jsme organizační a manažerské schopnosti, zároveň samozřejmě zkušenosti a vhled do sportovního prostředí,“ uvedl Rakušan pro Seznam Zprávy.

Jak však redakce zjistila dotazy u sportovních svazů, Roman Brandýs je trenérem a také člověkem blízkým olomouckému hejtmanovi, avšak ve sportovním prostředí spíše neznámou figurou.

„Bohužel nemohu o panu Romanu Brandýsovi nic říct, protože ho neznám,“ řekl například šéf mocné České unie sportu Miroslav Jansta.

A podobně se vyjádřili i další.

„Nemám žádné osobní zkušenosti s panem Brandýsem,“ uvedl generální sekretář hokejového svazu Jan Černý.

„Toho člověka neznáme, a proto nemůžeme poskytnout žádný komentář,“ řekl také prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

„S panem Brandýsem jsme se ještě nikdy nesetkali a neznáme jeho plány. Nemůžeme tedy ani hodnotit jeho zkušenosti,“ napsal marketingový ředitel basketbalového svazu Martin Peterka.

Manažerem v prodejně s bicykly

Seznam Zprávy z rešerší a přímo u Romana Brandýse ověřily, že pořádá soutěže a závody a trénuje cyklistiku a triatlon. Byl také manažerem prodejny, která prodává kola.

Když se ho redakce chtěla zeptat na jeho plány ve vedení sportovní agentury, neodpověděl spatra a vyžádal si otázky písemně. Stejnou formou pak odpověděl.

Uvedl, že byl spoluorganizátorem Olympiády dětí a mládeže. „Během třicetileté kariéry v managementu jsem získal mnoho zkušeností, jak nastavit a vést funkční pracovní kolektiv,“ zformuloval své předpoklady pro vedoucí pozici ve státní agentuře.

Nakrátko s hejtmanem

Podle místopředsedkyně Sněmovny a členky předsednictva hnutí Starostové Věry Kovářové by měl Roman Brandýs ve vedení Národní sportovní agentury usednout během dubna.

Členem tohoto předsednictva je také olomoucký hejtman Josef Suchánek, který je stejně jako Roman Brandýs členem hnutí Starostové a nezávislí. Redakci hejtman řekl, že se s nominantem hnutí do vedení Národní sportovní agentury zná osobně.

„Na základě osobní zkušenosti, znalosti jeho osobnosti a jeho sportovního působení a zaměření jsem na něj poskytl předsednictvu pozitivní reference,“ napsal Seznam Zprávám hejtman Suchánek.

Roman Brandýs pak k motivům, proč se o místo v agentuře uchází, sdělil, že byl v této souvislosti osloven stranickými kolegy z olomoucké organizace hnutí Starostové, odkud se zná i s hejtmanem Suchánkem.

Firma, kterou vyšetřovali

S Národní sportovní agenturou, do jejíhož vedení nyní usedne, Roman Brandýs v minulosti nespolupracoval. „Za nás mohu říci, že pan Roman Brandýs s Národní sportovní agenturou nikdy žádný pracovní vztah neměl. Nebyl ani členem nějakého poradního orgánu,“ uvedl její mluvčí Jakub Večerka.

Teď by se to tedy mělo změnit. Přímo pod místopředsedu pro sport spadají dva odbory, které administrují veškeré dotace rozdělované Národní sportovní agenturou. Jde celkově o více než pět miliard korun.

Vedle sportu pracoval Roman Brandýs také v několika firmách, které se zabývají účetnictvím nebo IT. Působil i ve známé olomoucké společnosti Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka.

Aktivitami této firmy se zabývala policie a jeden z případů skončil až u soudu, který má na konci dubna vynést v této souvislosti rozsudek. Brandýs uvedl, že ve firmě Tesco SW pracoval v roce 2017 zhruba šest měsíců. Bylo to v jiném období, než o které se detektivové zajímali.

Reklama

Doporučované