Hlavní obsah

Vláda chystá převrat v Národní sportovní agentuře

Foto: Profimedia.cz

Působení Filipa Neussera v čele Národní sportovní agentury se chýlí ke konci.

Reklama

Národní sportovní agenturu čeká zásadní změna. Ke konci listopadu by měl v jejím čele skončit Filip Neusser. Nahradit by ho měl Ondřej Šebek, předseda Českého veslařského svazu.

Článek

Někdejší brankář české reprezentace v pozemním hokeji Filip Neusser stojí v čele Národní sportovní agentury od 17. května 2021. Tehdy ve funkci předsedy vystřídal historicky prvního šéfa agentury Milana Hniličku.

Oba muže nominovala do vedení agentury vláda Andreje Babiše. Dva dobře informované zdroje Seznam Zpráv se shodly, že současná vláda Petra Fialy nyní chystá zásadní změnu. Neusserův odchod by měl být oficiálně oznámen v řádu několika málo dní, pravděpodobně v průběhu tohoto týdne.

„Veškerý další postup ohledně NSA bude představen na společné tiskové konferenci s panem premiérem,“ reagoval Filip Neusser na dotaz Seznam Zpráv.

Neusserův odchod bude pravděpodobně zdůvodněn připravovanou novelou zákona, který upravuje parametry řízení Národní sportovní agentury. Novela počítá s tím, že podmínkou pro výkon funkce předsedy bude dosažené magisterské vzdělání. Tuto podmínku Neusser nesplňuje.

Novým předsedou by se měl stát Ondřej Šebek (ODS), který v minulosti pracoval v managementu hokejových Pardubic. A nyní je předsedou Českého veslařského svazu. „Vím, že jsem mezi kandidáty. Ale co vím, ještě to není nijak uzavřená věc,“ reagoval Šebek na dotaz Seznam Zpráv.

V loňském roce hospodařila NSA se sedmi miliardami korun, po covidové epidemii se musela letos uskromnit s částkou 4,6 miliardy korun.

Hniličkovu éru charakterizovala aféra spojená se zjištěním, že část agendy Národní sportovní agentury outsourcuje, tedy zajišťuje na základě smluvního vztahu, privátní firma (více zde). Hnilička se také v době přísných opatření proti šíření epidemie onemocnění covid-19 zúčastnil narozeninové party v Teplicích. Z funkce odstoupil s odkazem na to, že se potřebuje věnovat rodině. Nyní pracuje ve vedení Českého hokeje.

Filip Neusser zvedl například dotační program Moje kabina. Éra jeho řízení agentury byla protknuta velkými průtahy při vypisování dotačních programů a zejména pak při vyhodnocování žádostí.

Reklama

Doporučované