Hlavní obsah

Dotace na sport nevyřizuje Hniličkova agentura, ale firma najatá za miliony

Foto: ČTK

Milan Hnilička a jím řízená Národní sportovní agentura se ocitla v bouřlivých vodách personálních změn.

Reklama

Stát si zřídil Národní sportovní agenturu, neboť převážil názor, že se na Ministerstvu školství starají o sport špatně. Dotační žádosti tam ale vyřizovali sami. Hniličkova agentura si na to najala firmu za takřka 6 milionů korun.

Článek

Skandál spojený s účastí Milana Hniličky na oslavě, která se konala protiepidemickým opatřením navzdory, nadzdvihla pokličku nad Národní sportovní agenturou, již Hnilička řídí. A to nadále, na rozdíl od svých místopředsedů, kteří před pár dny agenturu potajmu opustili. Dost i možná proto, že se začala přetřásat diskutabilní smlouva uzavřená loni koncem listopadu mezi Národní sportovní agenturou a firmou Moore Czech Republic, s. r. o.

Její realizace sice podle všeho zrychlila vyřizování dotačních žádostí zejména v programu Můj klub. Vedle toho ale smlouva vyvolává pochyby, zda není v rozporu se zákonem. A navíc vytváří státu výrazně vyšší náklady nežli administrační proces uplatňovaný předtím na Ministerstvu školství.

„Externí kapacita je jedinou cestou, jak zajistit úkoly NSA k plánovanému rozpočtu a v požadovaném čase,“ uvádí se v materiálu, který Hniličkova agentura redakci Seznam Zpráv poskytla. Jeho autorem je podle všeho Ivo Lukš, dnes už bývalý místopředseda agentury. A tento materiál vypracoval původně na vyžádání Jakuba Jandy (ODS), místopředsedy sněmovního výboru pro sport, který je ostrým kritikem smlouvy.

„Kvůli tomu, aby předávala svou agendu externím firmám, se agentura rozhodně nezřizovala,“ zlobí se poslanec Janda.

Moje rozhodnutí, tvrdí Hnilička

Národní sportovní agentura se ocitla v ohnisku zájmu veřejnosti poté, co se její předseda Milan Hnilička zúčastnil v teplickém hotelu Prince de Ligne akce, která byla podle něj pracovním setkáním, ve skutečnosti však především opulentní oslavou narozenin teplického kmotra Petra Bendy.

Protože vládní opatření proti šíření covidu-19 byla účastníkům této akce cizí, následovala po mediálním odhalení příběhu bouře, v níž se Hnilička vzdal poslaneckého mandátu za ANO, nicméně funkci šéfa Národní sportovní agentury si udržel. NSA má letos do českého sportu rozdělit zhruba 12 miliard korun.

Pár dní po teplickém incidentu proběhla v absolutní tichosti výměna na pozicích obou místopředsedů agentury. Zčistajasna se prostě na webu Národní sportovní agentury objevily místo Ivo Lukše a Michala Janeby dvě ženy. A to Markéta Kabourková, která předtím pracovala jako Hniličkova poradkyně, konkrétně od října 2019 do července 2020. A také Soňa Bergmannová, dříve Křítková. „Ta předtím zastávala funkci vedoucí IT a komunikace a poté vedoucí Kanceláře předsedy NSA,“ řekl mluvčí agentury Jakub Večerka.

Zásadní personální výměna ve vedení agentury proběhla bez jakékoli prezentace, tiskové zprávy, slavnostního uvedení. Prostě utajený převrat. Podle všech zákulisních zdrojů iniciovaný přímo premiérem Andrejem Babišem.

Oficiální verze však zní úplně jinak. „Odchod místopředsedů bylo dlouhodobější rozhodnutí, které se podle domluvy uskutečnilo až s nástupem nových místopředsedkyň, zejména kvůli navázání na dosavadní práci a eliminaci rizika zpoždění ve vyplácení sportovních dotací,“ vyjádřil se Milan Hnilička, který trvá na tom, že šlo o jeho vlastní rozhodnutí.

Proč Moore? Prý nejsou vlastní lidi

Palácový převrat uvnitř NSA mohlo iniciovat několik „rozbušek“. Jako mimořádně třaskavá se každopádně v této souvislosti jeví smlouva uzavřená mezi Národní sportovní agenturou a firmou Moore Czech Republic, s. r. o.

Ivo Lukš, dnes už bývalý místopředseda agentury, s ní nasmlouval administraci 10 000 dotačních žádostí, agentura se za to zavázala vyplatit 5 747 500 korun, i se započítanou DPH.

Foto: Profimedia.cz

Ivo Lukš (zcela vpravo) na roadshow, kterou s Milanem Hniličkou absolvoval po jednotlivých regionech, zde konkrétně v Karlovarském kraji.

Smlouvu už napadá opozice, existenci i obsah smlouvy zpochybnil ve sněmovní interpelaci poslanec Jakub Janda (ODS), aniž by se od premiéra Andreje Babiše dočkal na parlamentní půdě konkrétní odpovědi (více zde). Došlo jen na schůzku a další komunikaci s Ivo Lukšem, na které si Hniličkův zástupce, nyní již zavržený, důvodnost smlouvy obhajoval.

Ale Jakuba Jandu, bývalého úspěšného skokana na lyžích, dnes zákonodárce, nepřesvědčil. „Řešení, která agentura vedená Milanem Hniličkou zvolila, nepovažuji za vhodné. Externí firma má totiž přístup k citlivým informacím. A NSA byla přece zřízena proto, aby žádosti zpracovávala rychleji. A ne aby si najímala externí firmy. Kvůli hladšímu průběhu zpracování přece došlo i k navýšení počtu zaměstnanců oproti Ministerstvu školství,“ hřímá Janda.

Sama smlouva je navíc právním oříškem. „Zasloužila by si hlubší právní analýzu. Podstatné je, zda se jedná o smlouvu veřejnoprávní. Pokud by analýza dospěla k závěru, že nikoli a že její charakteristika je soukromoprávní, byla by existence tohoto smluvního vztahu v rozporu se zákonem,“ míní advokát Radek Ondruš po prvotním nahlédnutí do smlouvy, o které jej redakce Seznam Zpráv požádala.

Podle informací Seznam Zpráv se ve firmě Moore Czech Republic administrují zejména dotační žádosti programu Můj klub, ve kterém si o finanční podporu státu přímo žádají tisíce malých klubů či tělovýchovných jednot z celé země.

Předobraz tohoto programu rozvinula na Ministerstvu školství někdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která se zasloužila o to, že se významná část dotačních prostředků začala dostávat k žadatelům takto přímo, až na úroveň těch nejnižších jednotek, tedy klubů či tělovýchovných jednot, které v Česku umožňují provozování sportovních aktivit.

Tento dotační program, označovaný na MŠMT římskou číslovkou VIII, s sebou ovšem nesl při obrovském množství žádostí extrémní nároky na administraci. A protože je ministerstvo zvládalo jen stěží, vznikl pro kapitány českého sportu další argument pro vznik Národní sportovní agentury, která bude mít dostatek kapacit a koncentrace na to, aby vše vypořádala.

Jenže se tak děje mimo vysočanskou budovu, ve které sídlí Národní sportovní agentura, ale o pár kilometrů dál, v pražském Karlíně, kde uvádí svou adresu firma Moore Czech Republic.

„V programu Můj klub přišlo letos rekordních 7100 žádostí,“ uvádí Jakub Večerka, mluvčí agentury. A podle informací Seznam Zpráv už žadatelům v těchto dnech chodí vyrozumění ohledně toho, jak bylo o jejich žádosti rozhodnuto.

Fakt, že se žádosti administrují mimo agenturu, vysvětluje Večerka takto: „Někteří zaměstnanci na dotace jsou pořád na Ministerstvu školství a podle schváleného delimitačního protokolu přejdou do Národní sportovní agentury až k 1. červnu 2021. Proto je do té doby nahrazujeme externisty.“

Kolik lidí pracuje v NSA

Národní sportovní agentura má schváleno 65 míst, z toho 14 pracovních a 51 služebních.

Aktuální obsazenost: 11 pracovních a 40 služebních míst.

Výklad mluvčího Večerky: „Jeví se to jako 14 neobsazených míst, ale pouze 11 jich je volných, na 3 z nich nastoupí úředníci během následujících měsíců, uspěli již na NSA ve výběrovém řízení a běží jim výpovědní lhůta u jejich dosavadního zaměstnavatele.“

Všechna uvedená čísla jsou platná ke 3. únoru 2021.

Agentura vysvětluje nutnost používat externí pracovní zdroje velkým množstvím žádostí. V programu Můj klub jich letos přišlo o tisíc víc, než jich předtím administrovalo Ministerstvo školství, dalších 2500 žádostí přinesl nový program Provoz a údržba. Dalším faktorem, který prý rozhodoval, byla potřeba vypořádat žádosti rychle, s tím, že cílem bylo vyplatit dotace již letos na jaře.

Další lidé, nebo možná přesněji řečeno jejich tabulková místa, se mají z Ministerstva školství přesunout na agenturu v polovině letošního roku. Smlouva NSA s externí firmou Moore Czech Republic je však přitom uzavřená a platná až do 31. května 2022.

Agentura uvádí, že Moore Czech Republic zakázku vysoutěžila v otevřeném nadlimitním řízení, kde agentura ze sedmi uchazečů vybrala toho nejlevnějšího.

Podle informací Seznam Zpráv vycházelo na Ministerstvu školství zpracování jedné žádosti na 100 korun. A to při hodinové sazbě 250 korun pro administrátora + 150 korun pro brigádníka. To dává dohromady 400 korun na hodinu, v jejímž průběhu měly být podle nastavených zvyklostí vyřízeny 4 žádosti.

Smlouva Národní sportovní agentury s Moore Czech Republic počítá v rámci první části administrace s cenou za jednu zpracovanou žádost 285 korun, s DPH 345 korun. V rámci druhé části administrace pak s cenou 190 Kč, s DPH 230 korun.

Náklady na zpracování dotačních žádostí touto externí formou se tedy ve srovnání s předchozí praxí, uplatňovanou na Ministerstvu školství, jeví jako výrazně vyšší.

Faltýnkova favoritka novou místopředsedkyní

Můžeme jen spekulovat, zda se debata kolem problematické smlouvy mohla obtisknout do personálních změn, které v Národní sportovní agentuře v uplynulých dnech proběhly.

Vícero zdrojů Seznam Zpráv ze sportovního prostředí každopádně hovoří o tom, že šéf agentury Hnilička byl k instalaci Soni Bergmannové a Markéty Kabourkové do funkcí místopředsedkyň NSA „donucen“ premiérem Andrejem Babišem. V podobném duchu události popsal i investigativní deník Neovlivní.

Jak už jsme uvedli, Milan Hnilička tento scénář popírá. A redakci Seznam Zpráv sdělil, že šlo o jeho rozhodnutí, navíc dlouhodoběji připravované.

Jisté je, že minimálně v případě nové místopředsedkyně Soni Bergmannové platí, že má k Babišovi už z minulosti mimořádně blízký vztah. Bylo to v roce 2013, kdy ještě pod původním příjmením Křítková vedla v Babišově holdingu Agrofert strategickou komunikaci. Dodejme, že do Babišovy firmy přišla po mnoha letech strávených předtím v polostátní skupině ČEZ. A právě v té době byla Křítková považována za jednoho z nejbližších Babišových spolupracovníků.

Poté, co Andrej Babiš v roce 2014 vstoupil do vlády, objevila se Křítková v resortu dopravy, konkrétně na Ředitelství silnic a dálnic. Dokonce byla několik měsíců pověřena i řízením celé státní organizace. Avšak nebylo to z vůle Babiše, s tím se totiž mezitím ve zlém rozešla. Měla se tam dostat s pomocí druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka - a to Babišovi navzdory.

„Křítkovou mi přivedli Faltýnek s Ferancem,“ poukazuje dnes už bývalý ministr dopravy za ANO Antonín Prachař na spřízněné poslance vládního hnutí. I sám Babiš k tomu svého času pro týdeník Dotyk uvedl, že Křítková „u něj“ v Agrofertu skončila, aniž by to mělo jakoukoliv spojitost s její novou prací na ředitelství dálnic.

Tehdejší propojení na Faltýnka dokládá fakt, že v éře ŘSD Křítková úzce spolupracovala i s Faltýnkovým blízkým advokátem z Prostějova a zároveň Prachařovým poradcem Zdeňkem Klapkou. Zpětně to potvrzuje i exministr Prachař s tím, že i Klapku byl donucen zaměstnat.

ŘSD bylo až donedávna pro Soňu Křítkovou (Bergmannovou) asi nejvyšší manažerskou metou. Následně radila se zakázkami Všeobecné zdravotní pojišťovně a na sklonku Sobotkovy vlády řídila pro ministry za ČSSD komunikaci v resortu průmyslu. V éře ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka se zase ocitla na Ministerstvu kultury, kde pracovala pod dnes již bývalým státním tajemníkem Zdeňkem Novákem.

Žena, o níž se traduje, že se umí nebývale obratně pohybovat v zákulisí politiky i byznysu, měla ale v poslední době své někdejší úzké vztahy s Andrejem Babišem zase obnovit. Nakolik dobře nová místopředsedkyně spolupracuje i s šéfem Národní sportovní agentury Hniličkou, není jasné. Některé zdroje totiž hovoří i o tom, že se Hnilička chtěl s Bergmannovou na konci loňského roku rozloučit.

„To je naprostá lež, paní Bergmannová pracovala na pozici vedoucí IT a komunikace, poté vyhrála výběrové řízení na pozici vedoucí kanceláře předsedy, kde podepsala smlouvu na tuto pozici 5. ledna 2021. Kdyby měla odejít, tak s ní nikdo nebude podepisovat novou smlouvu,“ označuje tyto zprávy za nepravdivé mluvčí agentury Jakub Večerka.

Reklama

Doporučované