Hlavní obsah

Jansta dotace dostane. Díky hrubce basketbalu mají šanci i skiboby či bridž

Foto: Profimedia.cz

Šéf českého basketbalu Miroslav Jansta na archivním snímku z finále Final Four 2015 s Kiou Vaughnovou, hvězdou USK Praha.

Reklama

Basketbalový svaz prošvihnul v dubnu uzávěrku pro podání dotačních žádostí. Aby nepřišel o 120 mil. Kč, vypsala Národní sportovní agentura 2. kolo příslušné dotační výzvy. Ožila tak znovu šance na dotaci pro několik malých svazů.

Článek

Chcete státní dotaci na činnost vašeho sportovního svazu? Vyplňte si žádost a odešlete ji na Národní sportovní agenturu nejpozději 4. dubna.

Tohle všechno na České basketbalové federaci věděli. Jen měli za to, že v den uzávěrky stačí žádost poslat do půlnoci. Chyba lávky. Když zjistili, že uzávěrka vypršela v poledne, bylo už pozdě.

Kvůli čtvrthodině zpoždění se ocitlo v ohrožení celoroční financování jednoho z největších sportovních svazů v Česku. Kdyby nepřišla žádná dotace od státu, scházelo by basketbalu zhruba 120 milionů korun. Tedy příspěvek, se kterým se počítalo na uhrazení provozu reprezentace, talentovanou mládež i provoz svazu.

„Kdyby se nenašlo řešení, museli bychom sáhnout do rezerv a vzít si úvěry,“ říká Miroslav Jansta, předseda České basketbalové federace. A vedle toho také protřelý právník a lobbista, potažmo předseda České unie sportu.

V podobné situaci jako basketbal se ocitl i Český svaz moderní gymnastiky, který také podal žádost o dotaci až po uzávěrce. A hrozilo mu, že přijde zhruba o 10 milionů korun.

Národní sportovní agentura tyto dva olympijské sporty nenechala padnout. A vypsala dotační program Podpora sportovních organizací svazového charakteru 2022 – 2. kolo.

Žádosti o dotace je možné podávat od úterý 16. srpna. A to až do 15. září. „Je to podle všeho nejrozumnější řešení,“ říká Miroslav Jansta, který předpokládá, že tentokrát už sekretariát České basketbalové federace podá žádost v termínu.

„Už se nám ozvala i naše dozorčí rada. V říjnu jí budeme prezentovat opatření, kterými budeme garantovat, že se dubnové selhání již nebude moci opakovat,“ dušuje se šéf českého basketbalu.

Vypisovat druhé šance u dotačních programů není zvykem. „Druhé kolo jsme letos vypsali také u programu Můj klub. Je pravda, že druhá kola vypisuje Národní sportovní agentura letos poprvé,“ připouští její mluvčí Jakub Večerka.

Do druhého kola programu pro sportovní svazy se vedle basketbalu a moderní gymnastiky dostalo i 26 dalších sportovních organizací. „Jde o subjekty, které v 1. kole buď také podaly žádost pozdě, nebo u nich byly registrovány neopravitelné chyby,“ říká Jakub Večerka.

Jinými slovy jde o sportovní svazy či organizace, které v 1. kole z nějakého důvodu také nedostaly ani korunu.

Například Český svaz skibobistů. „Všechno jsme už v 1. kole podali včas. Ale přestože náš svaz funguje a reprezentuje už 55 let, nedostali jsme tentokrát od státu nic,“ říká Petr Tojnar, předseda svazu skibobistů.

„V podmínkách se letos objevilo, že musíme vyvíjet činnost alespoň v 7 krajích a naše mezinárodní organizace musí sdružovat alespoň 30 zemí. Závodníci na akce možná ze 30 zemí jezdívají, ale národní svazy jsou ustanoveny tak v 10 zemích světa, nejsme olympijský sport,“ říká Tojnar.

Mimo možnost dosáhnout na dotaci v 1. kole se takto ocitlo zhruba 30 sportovních svazů či organizací. „V pondělí jsme měli na agentuře schůzku s panem předsedou Neusserem. Vysvětloval nám, že 130 sportovních svazů, žádajících o dotace, je prý moc. A že prý někteří politici sportu nepřejí. Ale to snad kvůli tomu skiboby v Česku zaniknou? Ocitli jsme se spolu s dalšími na seznamu pro druhé kolo té dotační výzvy. Je nám jasné, že nebýt té basketbalové chyby, ani žádné druhé kolo by se nekonalo,“ dodává Tojnar.

„Může se nám stát, že stejně nic nedostaneme. Pro druhé kolo stačí vyvíjet činnost v 5 krajích, to už splňujeme, ale těch 30 států v mezinárodní asociaci ve vyžadovaných podmínkách zůstalo. Navíc podstatnou část alokace toho programu stejně spolkne basketbal,“ upozorňuje Tojnar.

Celková alokace 2. kola tohoto dotačního programu činí 177 140 434 korun. Dotace pro jednotlivé sporty se vypočítávají z částek, které na dotacích dostaly v uplynulých pěti letech.

Basketbal může počítat řádově se sumou kolem 120,6 milionu Kč, moderní gymnastika 10,5 milionu.

Na 26 dalších sportovních svazů či organizací by tak zbývalo 46 milionů korun. Zmíněné skiboby by rády dosáhly na 943 tisíc korun.

Více než milion mohou při splnění podmínek dostat Svaz potápěčů (7,7 mil. Kč), Aeroklub ČR (6,3), Český svaz aerobiku a fitness (5,6), Český svaz full-contactu a ostatních bojových umění (3,4), Svaz modelářů (3,2), vodní lyžování a wakeboarding (2,4), Svaz vodáků (2,1), Česká asociace cheerleaders (2), billiard (1,9), crossminton (1,4), Svaz akrobatického Rock and Rollu či Česká federace koulových sportů (1 mil. Kč).

Dotaci by rádi získali i vyznavači minigolfu, létajícího disku, bridže, střelby z kuše a dalších sportovních aktivit. V 1. kole dotačního programu vyšli naprázdno, chyba basketbalistů jim ještě dává trochu naděje.

Reklama

Doporučované