Hlavní obsah

Do Prahy se valí hvězdy, ale basketbal má malér: 14 minut ho stálo 100 milionů

Foto: Profimedia.cz

Momentka z olympijského turnaje v Tokiu. Tomáš Satoranský střílí, vlevo Jan Veselý. České hvězdy uvidí i diváci Eurobasketu v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Český basketbal se ocitl uprostřed rozpolcených emocí. Na jednu stranu ho čeká obrovský svátek, hvězdná skupina turnaje Eurobasket v Praze. Zároveň je ale basketbalový svaz vlastní vinou zatím bez dotací, zažádal si o ně pozdě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Administrativní chyba, která odřízla Českou basketbalovou federaci od státních dotací na její provoz, na turnaj Eurobasket nemá vliv, jeho rozpočet je oddělený a zajištěný.

„Poplatky za možnost pořádat skupinu tohoto turnaje přijdou podle kurzu zhruba na 80 milionů korun. Částkou 77 milionů korun na ně přispěl stát ještě v éře ministra školství Plagy,“ rekapituluje Miroslav Jansta, předseda basketbalové asociace. „A dalších 70 milionů, potřebných na organizaci turnaje, vygenerujeme z vlastních zdrojů. Díky sponzorům a příjmům z prodeje vstupenek,“ dodává.

Eurobasket je moderní název pro mistrovství Evropy. Rozehraje se na začátku září ve čtyřech skupinách. Ty hostí Kolín nad Rýnem, Milán, Tbilisi a Praha. Dějištěm finálové skupiny bude Berlín.

„Další státy, ve kterých se skupiny odehrají, přispěly v obdobné výši, nejvíce Německo. Ale i Němce nakonec vlastně trumfli Gruzínci, kteří ze státních prostředků kvůli šampionátu postavili i novou halu,“ podotýká Jansta.

Silný český tým, který má za sebou účasti na MS v Číně i na OH v Tokiu, by se měl v pražské O2 Areně představit se všemi hvězdami. A to včetně Tomáše Satoranského a Jana Veselého, tedy dvojice, která se už brzy nově sejde i v klubovém dresu Barcelony.

„Zápas se Srbskem je prakticky vyprodaný,“ prozradil Jansta. V barvách soupeře by měla nastoupit i současná superhvězda NBA Nikola Jokič. Češi se ve skupině utkají i s Polskem, Nizozemskem, Finskem a Izraelem.

Čtrnáct minut zpoždění škrtlo přes 100 milionů

Vedle toho, že se těší na svůj obrovský sportovní svátek, žije ale český basketbal i traumatem, které vzniklo kvůli chybě v oddělení generálního sekretáře tuzemského basketbalového svazu.

Žádost o dotaci na provoz České basketbalové federace odtud odešla na adresu Národní sportovní agentury o několik minut později, než regule dotační výzvy předepisovaly.

A jak se něco takového mohlo vůbec stát? Uzávěrka odesílání žádostí byla vypsána na pondělí 4. dubna. V pátek 1. dubna už prý byla žádost připravena k odeslání, ale padlo rozhodnutí, že už se to nechá na pondělí a o víkendu nebo v pondělí ráno se žádost ještě jednou překontroluje.

Což o to, vypracování žádosti bylo bezvadné. Basketbaloví činovníci si ovšem měli důkladněji překontrolovat něco jiného.

A sice text dotační výzvy, který letos prvně specifikoval nejen datum uzávěrky, zde 4. 4. 2022, ale vedle toho i údaj, který to celé zpřesnil ještě víc. A hlavně o půl dne zkrátil. Svazy byly povinny poslat žádosti o dotace nejpozději v pondělí 4. 4. 2022 ve 12 hodin.

V den D každopádně došlo k tomu, že utekla i hodina H. A na basketbalovém svazu byli stále v klidu, plynoucího ovšem ze stálé nevědomosti. Žádost o dotací od basketbalistů odešla na NSA ve 12.14 h.

Ti, kteří věc administrovali, prý vycházeli z předpokladu, že uzávěrka je až o půlnoci, „jako přeci bývala vždycky“.

„Je to nepříjemné, ale věřím, že se ještě podaří najít řešení,“ říká Miroslav Jansta, šéf českého basketbalu.

Spolek, v jehož čele stojí, měl v úmyslu požádat stát o dotaci 123 milionů korun, a to na svoji činnost a provoz. Žádost ale odešla na NSA o 14 minut později, než měla. A nemůže být tedy pozitivně vyhodnocena a vyplacena. Basketbalisté ovšem v tomto průšvihu nejsou sami.

„Z olympijských sportů podal vedle basketbalu svou žádost pozdě ještě Český svaz moderní gymnastiky, u neolympijských sportů se pak jedná o několik malých, širší veřejnosti mnohdy neznámých svazů,“ informuje Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Hledá se řešení. „V současné době se jeví jako nejpravděpodobnější, že vypíšeme novou dotační výzvu. Těmto svazům jednoznačně pomoci chceme, ale naší podmínkou je, že řešení bude zcela transparentní a podle zákona,“ zdůrazňuje Večerka.

„Jedná se o úplně novou situaci, neexistuje k tomu precedens, takže teď je na legislativcích, aby tuto možnost posoudili. Proto nedokáži odhadnout termín případnéh vypsání vyzvy, ale určitě bychom to chtěli stihnout do konce prázdnin,“ slibuje mluvčí Národní sportovní agentury.

Eurobasket 2022 v Praze

Evropský šampionát basketbalistů (1.–18. září 2022) byl rozlosován do 4 základních skupin. Hostí je Praha, Kolín nad Rýnem, Tbilisi a Milán. Šampionát se tedy odehraje na palubovkách ve 4 evropských zemích.

Do každé skupiny bylo nalosováno po 6 týmech, přičemž 4 nejlepší celky z každé skupiny čeká ještě cesta do Berlína. Finálová fáze už se v hlavním německém městě odehraje vyřazovacím způsobem.

Program českého týmu ve skupině: 2. 9. s Polskem, 3. 9. se Srbskem (vyprodáno), 5. 9. s Nizozemskem, 6. 9. s Finskem, 8. 9. s Izraelem.

Vstupenky na pražské zápasy se prodávají ve čtyřech cenových kategoriích, konkrétně za 490, 790, 1 090 a 1 490 korun.

O lístky na zápasy Eurobasketu je mezi fanoušky zájem, k dnešnímu dni bylo na zápasy pražské skupiny prodáno řádově zhruba 50 tisíc vstupenek. Duel Česko–Srbsko už je zcela vyprodán.

Poznámka: Původní verze textu obsahovala sdělení mluvčího NSA, že mezi subjekty, jež poslaly žádost o dotaci až po termínu, patří i Český svaz tanečního sportu. Jednalo se o chybné tvrzení, které vzniklo chybnou komunikací na NSA. Dotační žádost Českého svazu tanečního sportu byla ve skutečnosti v pořádku.

Reklama

Doporučované