Hlavní obsah

Trenér Sáblíkové dostával tisíce eur na ruku, potvrdil audit u rychlobruslařů

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

„Myslím, že za ty všechny medaile si to nezasloužím,“ říká trenér Petr Novák o policejním vyšetřování podezřelých účtů rychlobruslařského svazu. Na snímku s Martinou Sáblíkovou na OH v Soči v roce 2014.

Reklama

Hospodařením svazu rychlobruslení a rolí trenéra Petra Nováka se od loňska zabývá hospodářská kriminálka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poprvé je to černé na bílém. A navíc od instituce, která má v popisu práce prověřovat, jak sportovní svazy hospodaří se státními penězi.

Rychlobruslařský svaz má podle čerstvého auditu Národní sportovní agentury nepořádek v účtech za zahraniční soustředění, která vedl reprezentační trenér Petr Novák. Sám Novák nadto dostával na některé akce tisíce eur na ruku –⁠ aniž jsou k tomu doklady.

Seznam Zprávy získaly kompletní dvaadvacetistránkovou zprávu shrnující závěry kontroly Národní sportovní agentury.

Co je důležité –⁠⁠ shodují se s podezřením, které Seznam Zprávy zveřejnily už před rokem a kvůli němuž svazové finance prověřuje i hospodářská kriminálka. A sice že trenér Novák, hlavní strůjce zářivé kariéry olympijské šampionky Martiny Sáblíkové, mohl uměle navyšovat náklady na některá soustředění závodníků. A to zhruba o stovky tisíc.

Podle výsledků kontroly dosáhly nesrovnalosti v účtech částky 275 tisíc. Jak ale upozornil Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury, prověrkou prošla jen část rychlobruslařského hospodaření za rok 2019.

„Obecně mohu říci, že kontrola Českého svazu rychlobruslení byla dílčí, což znamená, že se kontroloval vybraný vzorek z účetnictví,“ řekl mluvčí Večerka.

Neuznáváme, řekli kontroloři

Zpráva z kontroly je podle agentury důvěrná, protože se případem zabývá policie –⁠ a ta nedala souhlas ke zveřejnění.

Seznam Zprávy přesto měly možnost dokument pročíst. Kontroloři v něm vypočítávají sedm případů, kdy svaz nedodal důvěryhodné účetní doklady k ubytování a stravování v Itálii, Rakousku, americkém Salt Lake City a v Chorvatsku.

Rychlobruslařský svaz sice kontrolorům dodal různé informativní faktury, potvrzení o objednaných službách v zahraničí či částečném zaplacení. Chyběly ale finální faktury, které by jasně ukazovaly, kolik ubytování a další služby v zahraničí stály.

„Výše uvedené doklady nejsou účetními a ani daňovými doklady a jejich podoba a použití se neřídí žádným zákonem. Používají se v případech, kdy chce dodavatel zaplatit předem, před poskytnutím služeb nebo dodáním zboží. O těchto dokladech se neúčtuje a nevstupují do účetnictví,“ vysvětlili kontroloři, proč dokumenty dodané svazem nemohou považovat za dostačující.

Podle místopředsedy svazu Jan Létala mají kontroloři pravdu: problém prý vznikl tak, že svaz dostal z ciziny takzvanou proforma fakturu (říká, kolik bude ubytování stát nebo jak vysokou má zákazník poslat zálohu). „Ale už nám nedali tu finální, vyúčtovávací fakturu. Někdy to tak v zahraničí dělají,“ řekl Létal.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z neúplných dokladů, který trenér Novák předložil svazu –⁠ jedná se o potvrzení o ubytování v Itálii.

Druhé zjištění zní, že při zahraničních akcích svaz poskytoval svým zástupcům peníze na ruku.„Kontrolovaná osoba (tedy svaz) ve velké míře v řádech tisíců zahraniční měny (EUR) vyplácí finanční částky v hotovosti při platbách výdajů v zahraničí,“ upozornili auditoři.

Tento závěr se kryje s tím, co už dříve Seznam Zprávy napsaly na základě svědectví lidí z vedení svazu: že funkcionáři trenéru Novákovi předávali peníze, které před tím vybrali z banky. „Věřili jsme mu, protože měl úspěchy,“ vysvětloval někdejší místopředseda Václav Musil.

Zjištění kontrolorů místopředseda Létal potvrzuje, avšak bez podrobností –⁠ tato praxe se měla dít ještě před jeho příchodem do funkce. „Pan Novák dostával peníze v hotovosti, bohužel někdy bez toho, aby se podepsaly pokladní doklady,“ uznal Létal.

Novák: Právník řekl, ať mlčím

Trenér Novák skoro rok odmítal se Seznam Zprávami komunikovat. Omezil se na samém počátku kauzy na písemné prohlášení, že možná nepostupoval podle „administrativních manuálů“, ale že vše dělal ku prospěchu závodníků a celého rychlobruslení.

Nyní poprvé řekl, že pro něj případ není jednoduchý. „Myslím, že za všechny ty medaile si to nezasloužím,“ prohlásil do telefonu muž, který Sáblíkovou dovedl ke třem olympijským zlatům, dvěma stříbrům a dvěma bronzům.

Podrobněji se o financování závodů a soustředění nechtěl bavit. Ani o policejním vyšetřování. „Musel jsem si vzít právníka a ten mi řekl, ať k tomu nic neříkám,“ dodal Novák.

Výsledky kontroly teď Národní sportovní agentura pošle na finanční úřad. Jde o obvyklý postup, když zjistí nesrovnalosti kolem využití státních dotací. Úřad vše znovu posoudí a může rozhodnout, že svaz musí peníze vrátit.

První impulz, že s Novákovými účty nemusí být vše v pořádku, vzešel předloni od jedné z trenérek. Libuša Steklá z Hodonína upozornila svaz, že mladí závodníci si při soustředění v italských Alpách sami vařili, ačkoli v dokladech o zaplacení apartmánů bylo zahrnuto i jídlo.

Steklá si začala ověřovat ceny ubytování a došla k závěru, že rozdíl mezi zaplacenou částkou a skutečnými náklady může být okolo 700 tisíc. Vedení svazu později Nováka vyzvalo, ať předloží jasné doklady, kolik akce stály. Novák to však nikdy neudělal.

Reklama

Doporučované