Hlavní obsah

Olomouckému arcibiskupství se vrátila pohřešovaná cenná kniha ze 16. století

Foto: Shutterstock.com

Olomouckému arcibiskupství se dnes vrátila pohřešovaná cenná kniha ze 16. století.

Reklama

Po více než 80 letech se v úterý do Olomouce vrátila ztracená cenná kniha Postilla super epistolas et evangelia, která byla bestsellerem své doby. V aukční síni v Terstu ji zadrželi italští četníci.

Článek

Olomouckému arcibiskupství se v úterý vrátila více než 80 let pohřešovaná cenná kniha ze 16. století. Italští četníci ji zadrželi předloni v aukční síni v Terstu. Jde o knihu Postilla super epistolas et evangelia, která obsahuje výklad úryvků z novozákonních epištol a evangelií a byla bestsellerem své doby. Jejím autorem je dominikán Vilém z Paříže. Navrácený exemplář vyšel roku 1518 ve švýcarské Basileji. Zmizel za neznámých okolností, řekli dnes novinářům zástupci arcibiskupství. Svazek se nyní vrátí zpět do kapitulní knihovny.

„Dnešní den je pro arcibiskupství významný, v dějinách arcibiskupství se stalo něco obdobného již podruhé. Před lety byla nalezena ve vídeňském starožitnictví ukradená socha Panny Marie Cholinské. O této události jsem slyšel vždy jen vyprávět, tak jsem rád, že dnes jsme byli takové události svědky. Kniha je daleko menší a hůř by se hledala, je to svědectví o profesionalitě karabiniérů z Itálie,“ řekl dnes ČTK administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík.

Knihu měl původně podle archiváře olomoucké pobočky Zemského archivu v Opavě Štěpána Kohouta v rukou český protestant, který si v ní dělal poznámky ohledně kněžského svěcení. „Neznámo jak dostal knihu do ruky olomoucký kanovník David Pipper z Jáchymova, který byl na začátku 17. století farářem u svatého Mořice. Asi koncem první čtvrtiny 17. století ji daroval zdejší kapitulní knihovně. Tam byla až do 40. let 20. století, kdy dostala dvě signatury,“ řekl dnes novinářům Kohout.

Další osud knihy není znám. Objevena byla až roku 2022 v aukční síni v Terstu, kde ji zachytil oddíl italského četnictva pro ochranu kulturních památek. Knihu dnes do Olomouce přivezl zástupce velitele Giuseppe Marseglia. Novinářům řekl, že původ a historickou hodnotu děl speciálnímu oddílu pomáhají dohledat odborníci z ministerstva kultury. „Každoročně jsme schopni najít velmi důležité historické věci, které se znovu objeví,“ uvedl Marseglia. U tohoto svazku dokázali četníci rekonstruovat jeho cestu z Vídně do Itálie. Jak se kniha z Olomouce dostala do Rakouska, zůstane již zřejmě tajemstvím.

Podle archiváře Kohouta kniha vyšla poprvé v roce 1473 a do roku 1529 se dočkala nejméně 140 vydání po celé západní Evropě, nejvíce v Německu a Francii. Navrácený exemplář z roku 1518 bohatě vyzdobil dřevoryty umělec Urs Graf starší, do hnědé kůže byla kniha svázána někdy po roce 1540 v Bavorsku. „Kniha je hojně dochovaná, jenom kapitulní knihovna má tři různá vydání, toto je čtvrté. Nejde o knižní unikát, je spíše zajímavé, že po tolika letech, přestože nevíme, jak se do Itálie dostala, se jí podařilo vrátit,“ doplnil Kohout. Marseglia na dotaz ČTK cenu knihy na trhu odhadl přibližně na 30 000 eur, tedy 741 600 korun.

Reklama

Doporučované