Hlavní obsah

Oprava „vesmírné lodi“ v Berlíně se zasekla. Ministerstvo povolává právníky

Foto: MZV, Seznam Zprávy

České velvyslanectví v Berlíně má stejné autory jako například obchodní dům Kotva v Praze či hotel Thermal v Karlových Varech.

Reklama

Rekonstrukce české ambasády v Berlíně minimálně za půl miliardy korun se znovu odkládá. Ministerstvo zahraničí teď ukazuje na ateliér rodiny Machoninových, která budovu navrhla a má opravu připravit.

Článek

V těchto týdnech měla finišovat velkolepá rekonstrukce české ambasády v Berlíně. Realita je ale taková, že v robustní budově s českou vlajkou na přídi se za šest let nevyměnilo ani jediné těsnění.

Nejde přitom o ledajaký barák. Má svou specifickou „brutalistickou“ hodnotu. Je architektonickým dílem Věry a Vladimíra Machoninových, kteří v minulém století navrhli třeba pražský obchodní dům Kotva či karlovarský hotel Thermal.

Významná je také částka, s níž vláda pro opravu někdejší studenoválečné pevnosti pro armádu komunistických špionů v rozděleném Berlíně počítá - jde až o tři čtvrtě miliardy korun.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Ministerstvo zahraničních věcí na rekonstrukci nejenže nepracuje, ale naopak opravu berlínské ambasády letos znovu odložilo. Černínský palác se dostal do sporu s rodinou architektky Machoninové, které je dnes 94 let. Úřad si dokonce kvůli rekonstrukci ambasády najímá právníky - kromě specialistů na autorské právo i někdejšího „dvorního“ advokáta prezidenta Miloše Zemana Marka Nespalu.

Jako z Vyprávěj

Německý deník Bild budovu české ambasády jednou popsal jako „vesmírnou loď“, která přistála uprostřed velkoměsta. Stojí v blízkosti klíčových pamětihodností Berlína a je skutečně nepřehlédnutelná. Osobitý je i její vnitřek - dřevěné obklady, polstrovaná křesla a světelné variace trochu připomínají kulisy z retroseriálu Vyprávěj.

Rekonstrukce měla začít po skončení českého předsednictví EU, tedy letos, nejpozději v příštím roce. To už ale neplatí. „Předpokládám, že zahájení rekonstrukce bude možné až začátkem roku 2025,“ sdělila Seznam Zprávám Mariana Wernerová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí.

Složitost situace ilustruje i fakt, že už na jaře se z berlínské ambasády vystěhovalo České centrum, kulturní sekce české diplomacie. Právě v očekávání začátku opravy budovy. Vystěhovat se budou muset i všichni ostatní diplomaté. „Před zahájením rekonstrukce bude nutné velvyslanectví přestěhovat do náhradních prostor. Vhodný objekt nyní hledáme,“ dodala Wernerová.

Problémy s ambasádami

Ministerstvo zahraničí má v cizině rozjeté projekty rekonstrukcí ambasád celkově za miliardu korun. Všechny ale provázejí průtahy a tím i prodražování.

S odklady rekonstrukce samozřejmě roste riziko prodražení. Českou diplomacii „straší“ stavitelský debakl s Národní budovou v New Yorku z nultých let. Tehdy se původní rozpočet vyšplhal z plánovaných 235 na 800 milionů. Důvodů bylo několik, klíčové pak zřejmě neustálé změny v projektu a neznalost pravidel na americkém stavebním trhu.

Rodinný ateliér

V případě Berlína má být zádrhel v přípravě projektové dokumentace přestavby. V roli zhotovitele ji má na starosti Ateliér Alfa, jehož jednatelkami jsou právě Machoninová a její dcera, architektka Pavla Kordovská. Projekt stavby, interiéru a autorský dohled při rekonstrukci české ambasády v Berlíně má podle dříve zveřejněných informací vyjít asi na 19,5 milionu korun.

„Aktuálně jsme ve fázi zpracování  projektové dokumentace ke stavebnímu povolení (zpracované podle berlínských stavebních předpisů, schvalované správou berlínského senátu). Tato fáze vykazuje nečekaně značné zpoždění na straně zhotovitele - zřejmě vlivem nedocenění nezbytnosti rozsáhlejší kooperace s německou stranou projektového týmu na zpracování projektové dokumentace,“ uvedla Wernerová.

Seznam Zprávy oslovily architektku a její rodinu. Vnuk Machoninové Jan Kordovský, který shodou okolností působí v Seznam Zprávám jako editor podcastů, ale jen vzkázal, že rodina se k záležitosti vyjadřovat nechce. I kvůli tomu, že ve věci se angažují právníci.

Nová budova se řeší i v Kyjevě

Čeští diplomaté v Kyjevě úřadují v pronajaté budově. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského nevyhovuje blízkým vztahům Prahy a Kyjeva. Nová ambasáda má přijít na čtvrt miliardy korun.

Právě vnoučata Machoninové, Jan a Marie Kordovští, v minulosti kritizovali Ministerstvo financí za průběh rekonstrukce hotelu Thermal, který je také v majetku státu, v tom smyslu, že málo respektovala architektonickou hodnotu stavby. Původní architektka podle nich neměla možnost se k této rekonstrukci vyjádřit.

Právníci na scéně

V případě české ambasády v Berlíně je ale rekonstrukce naopak v rukou autorky a její rodiny. Přesto i v případě této rekonstrukce zjevně vzniká napětí. Ministerstvo zahraničí si na posouzení situace najalo právníky – specialisty na autorské právo.

„Vzhledem k významu objektu a složitosti celého procesu bylo nezbytné zjistit veškeré autorskoprávní důsledky situace a posoudit možnosti dalšího postupu. Z tohoto důvodu byl o rozbor problematiky požádán právník se specializací na autorské právo,“ vysvětluje Wernerová.

Podle veřejného registru smluv navíc Černínský palác v červnu do věci zaangažoval známého právníka Marka Nespalu, který byl v nedávné minulosti takřka „dvorním“ advokátem prezidenta Miloše Zemana. „Předmětem plnění uveřejněné objednávky mezi MZV ČR a Advokátní kanceláří Nespala je posouzení uzavřené smlouvy o dílo mezi MZV ČR a Atelierem Alfa, jejímž předmětem je vypracování projektové dokumentace a výkon autorského dozoru rekonstrukce budovy zastupitelského úřadu Berlín,“ uvedla Wernerová.

Maximální cena právních služeb má podle smlouvy dosáhnout 220 500 Kč bez DPH, tedy 266 805 Kč s DPH. Konzultace mají být poskytované od letošního června do května příštího roku.

Renovace je nezbytně nutná

Budoucnost stavby z roku 1978, která leží v centru Berlína na prestižní adrese Wilhelmstrasse 44, se řešila opakovaně. Vláda Petra Nečase se chtěla budovy dokonce zbavit, v hledáčku už měla dokonce pozemek na stavbu nové ambasády v německé metropoli. Pozdější kabinet Bohuslava Sobotky v září 2017 schválil rekonstrukci, která se měla podle tehdejších plánů uskutečnit v letech 2021 až 2023.

Celkové náklady byly vyčísleny na 500 milionů korun. S dvacetiprocentní rezervou, s níž vládou schválený plán počítá, by mohly vyšplhat na zhruba 727 milionů. Podle aktuálního materiálu se uzavření smlouvy chystá na roky 2020 až 2024.

Ministerstvo tehdy uvádělo, že objekt je sice bez zjevných statických poruch, stav materiálů je ale přímo úměrný jejich stáří a vyžaduje nezbytně renovaci. Někteří zaměstnanci velvyslanectví podle informací ČTK dávají své zdravotní obtíže do souvislosti s azbestem, podle Černínského paláce jsou ale hodnoty v normě.

Přes velkou spotřebu energií navíc v budově nelze udržovat vhodnou teplotu. Parametry budovy jsou celkově výrazně nadsazené. Zatímco v době studené války na ambasádě ve východní části Berlína působilo mezi 350 až 500 pracovníky, dnes jich je mnohonásobně méně.

Vedle nových kanceláří mají po rekonstrukci v budově vzniknout také rezidence velvyslance a 22 bytů pro zaměstnance.

Reklama

Doporučované