Hlavní obsah

Pavel Zeman končí jako státní zástupce, nové místo neprozradil

Pavel Zeman byl v letech 2011 až 2021 nejvyšším státním zástupcem.

Reklama

Bývalý nejvyšší státní zástupce se rozhodl odejít po loňském neúspěchu v kandidatuře na soudce haagského tribunálu.

Článek

Někdejší šéf žalobců Pavel Zeman končí jako státní zástupce. Odchází z Nejvyššího státního zastupitelství, které v letech 2011 až 2021 vedl.

„Rezignaci jsem podal na konci ledna, rezignační doba je nyní dva měsíce, tedy únor a březen,“ citoval Zemana web Deníku N. Jeho odchod potvrdil také současný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Zeman nechtěl upřesnit, proč se rozhodl jako státní zástupce skončit. Mezníkem byl loňský neúspěch v kandidatuře na funkci soudce Mezinárodního trestního soudu v Haagu, ačkoli měl podporu vlády Petra Fialy a lobbovala za něj česká diplomacie.

„Odchod jsem zvažoval už předtím, ale řekl jsem si, že se rozhodnu, když mi to v Haagu nevyjde. Už delší dobu se ke mně dostávaly pracovní nabídky,“ doplnil Zeman.

Kde bude nově působit, nechtěl prozradit s odkazem na dohodu s budoucím zaměstnavatelem.

Jednapadesátiletý Zeman působil jako žalobce nejprve na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna.

V roce 2004 se stal zástupcem Česka v Eurojustu (jednotce Evropské unie pro justiční spolupráci). Nejvyšším státním zástupcem se stal v roce 2011 a ve funkci vydržel dalších deset let. Odchod z tohoto postu oznámil v květnu 2021. Zdůvodnil to tlakem, který na něj podle jeho slov vyvíjela někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Ta Zemana kritizovala mimo jiné za jeho vyjadřování ke kauze Vrbětice. Podle ní tím porušil zákon a Benešová na něj chtěla podat kárnou žalobu.

V závěru působení ve funkci šéfa žalobců čelil Zeman kritice, že se v roce 2014 třikrát sešel se soudcem Janem Czerninem a přimlouval se u něj za svého známého Petra Habersbergera, který se soudil o pozemky na jihu Čech. Na případ upozornily Seznam Zprávy. Ministryně Benešová však s kárnou žalobou kvůli této aktivitě na Zemana neuspěla.

Reklama

Doporučované