Hlavní obsah

Pavel Zeman neuspěl ve volbě soudců trestního tribunálu v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Pavel Zeman byl nejvyšším státní zástupcem v letech 2011 až 2021.

Reklama

K soudu, který stíhá nejtěžší zločiny, navrhla někdejšího nejvyššího státního zástupce vláda. Lobbovala za něj česká diplomacie, a to nejen v americkém sídle OSN.

Článek

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neuspěl v prestižní volbě nových soudců Mezinárodního trestního soudu (ICC), která se právě odehrála v OSN v New Yorku.

„Kandidát nominovaný Českou republikou JUDr. Pavel Zeman, jehož kvality a odbornost byly partnery během kampaně oceňovány, bohužel ve vysoce kompetitivní volbě nezískal dostatečný počet hlasů a nebyl zvolen,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

O šest míst se ucházelo 14 nahlášených kvalifikovaných kandidátů. Během 11 hlasovacích kol byli postupně zvoleni kandidáti Mongolska, Rumunska, Francie, Slovinska, Tuniska a Jižní Koreje.

Vyjádření Pavla Zemana redakce zjišťuje.

Kandidát vlády

Stálý soudní dvůr, který sídlí v Haagu, stíhá nejtěžší zločiny, jako jsou genocida, zločiny proti lidskosti či válečné zločiny.

Česko do roku 2021 na soudu zastupoval v roli místopředsedy tribunálu Robert Fremr. Toho letos prezident Petr Pavel navrhl na ústavního soudce, posléze ale vyšlo najevo, že se soudce v 80. letech podílel na odsouzení emigrantů z Československa.

Pavel Zeman byl nejvyšším státním zástupcem v letech 2011 až 2021. Jeho působení v této funkci bývá spojováno s větší vůlí vyšetřovat a stíhat kauzy s politickými souvislostmi. Na NSZ přitom přišel právě z mezinárodního prostředí, když byl v letech 2004 až 2010 národním členem České republiky v Evropské jednotce pro justiční spolupráci Eurojust. Působí jako řadový státní zástupce.

Zeman byl vládním kandidátem, navrhovalo jej Ministerstvo zahraničních věcí. Česká diplomacie se také podílela na jeho kampani, která je žádoucí součástí takové aspirace.

Lobbing na všech frontách

Do kampaně se podle Černínského paláce zapojil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) i síť zastupitelských úřadů Česka v zahraničí.

„Její součástí byly odborné prezentace kandidáta, mj. v sídle ICC v Haagu a v sídle OSN v New Yorku, bilaterální schůzky s představiteli jiných smluvních stran, recepce na podporu kandidáta, jakož i formální komunikace s ostatními státy s žádostmi o podporu prostřednictvím verbálních (diplomatických) nót,“ doplnil Drake pro Seznam Zprávy.

Soudce volí shromáždění smluvních stran (ASP), tedy 123 států, které jsou smluvními stranami Římského statutu Mezinárodního trestního soudu.

V první fázi jde o volbu na základě regionálních kritérií. V rámci východoevropské regionální skupiny (EEG), kam náleží i ČR, kandidovalo na dvě místa pět uchazečů.

Reklama

Související témata:

Doporučované