Hlavní obsah

Komise vybrala Zemana, aby se ucházel o post u trestního tribunálu

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se bude ucházet o místo u soudu v Haagu.

Reklama

Ministerstvo zahraničí ukončilo výběr českého kandidáta na post soudce Mezinárodního trestního soudu. Podle informací Seznam Zpráv chce vláda do Haagu vyslat bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Článek

„Komise pro výběr kandidáta ČR pro volbu soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) zasedala na Ministerstvu zahraničních věcí dne 30. 5. 2022 a z velmi kvalitních kandidátů vybrala jednoho, který bude předložen ke schválení vládě ČR,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Lenka Do.

Informaci, že vybraným kandidátem je Pavel Zeman, potvrdily Seznam Zprávám dva zdroje obeznámené s jednáním komise. Ministerstvo zatím jméno potvrdit nechce.

„Do doby, než bude procedura dokončena schválením na jednom z nadcházejících zasedání vlády, nebude Ministerstvo zahraničních věcí v této věci poskytovat žádné další informace,“ dodala Lenka Do.

Stálý soudní dvůr stíhá nejtěžší zločiny, jako je genocida, zločiny proti lidskosti či válečné zločiny. V současné době instituce sbírá důkazy ohledně ruského vpádu na Ukrajinu.

Seznam Zprávy informovaly už začátkem května o tom, že jsou dva finalisté. Tehdy Zeman informaci nepopřel. „Bez komentáře,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv a odmítl rozebírat svůj „jakýkoli profesní vývoj“. Vedle něj se konkurzu zúčastnila i předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.

Seznam Zprávy v úterý kontaktovaly tato obě česká právnická esa, ale ani jeden z nich se k ukončení výběru kandidáta pro ICC nevyjádřil.

Česko do loňska na soudě zastupoval v roli místopředsedy tribunálu Robert Fremr. Ten zároveň Seznam Zprávám popsal náročnou kampaň, která českého kandidáta čeká. Musí si za pomoci české diplomacie vylobbovat podporu ostatních zemí, které se na provozu soudu shodly.

„Počet kandidátů usilujících o zvolení je různý. Například ve volbách v roce 2012, kterých jsem se účastnil, se o šest míst ucházelo 19 kandidátů. Každý stát může v každém kole voleb dát svůj hlas šesti kandidátům,“ uvedl například Fremr.

Reklama

Doporučované