Hlavní obsah

Žalobce Zeman usiluje o post v Haagu. U tribunálu, který šetří ruskou agresi

Foto: ČTK

Pavel Zeman skončil v pozici nejvyššího státního zástupce loni, a to po deseti letech. Archivní foto.

Reklama

aktualizováno •

Česko hledá kandidáta na post soudce u Mezinárodního trestního soudu. Ve hře jsou bývalý nejvyšší státní zástupce i stávající předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.

Článek

Stálý soudní dvůr stíhá nejtěžší zločiny, jako je genocida, zločiny proti lidskosti či válečné zločiny. V současné době instituce sbírá důkazy ohledně ruského vpádu na Ukrajinu.

Konkurz na českého kandidáta na post soudce v Haagu pořádá Ministerstvo zahraničních věcí. Výběrové řízení úřad vypsal koncem ledna.

„Skončilo tak, jak bylo avizováno, tedy 31. 3. Přihlásili se dva vysoce kvalifikovaní uchazeči, jejich jména sdělovat nemůžeme. Komise, jejíž složení se řídí pravidly v Usnesení vlády, vybere vhodného kandidáta. Na základě tohoto výběru Ministerstvo zahraničních věcí vypracuje materiál, který se dále předkládá na vládě,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Černínského paláce Lenka Do.

Podle informací Seznam Zpráv jsou ve „finále“ dva zájemci: žalobce Pavel Zeman a soudkyně Ivana Hrdličková.

Sám Zeman informaci nepopřel. „Bez komentáře,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv a odmítl rozebírat svůj „jakýkoli profesní vývoj“.

Hrdličková svůj zájem o post Seznam Zprávám potvrdila. „Mohu potvrdit, že jsem se přihlásila do výběrového řízení na soudkyni Mezinárodního trestního soudu,“ napsala v emailové odpovědi soudkyně.

Praxe i vysoká morální úroveň

Úřad hledal uznávaného odborníka v oblasti trestního práva s praxí v oboru, například ve funkci soudce, státního zástupce, advokáta, i odborníky v mezinárodním humanitárním právu a v oblasti lidských práv.

„Kandidát na funkci soudce Mezinárodního trestního soudu musí být osobou vysoké morální úrovně a splňovat podmínky vyžadované pro výkon nejvyšších soudních funkcí v České republice,“ stojí v ohlášení výběrového řízení.

Kandidáti kromě životopisu předkládají i motivační dopis.

Dva kandidáti

Pavel Zeman je jedním z nejvýraznějších představitelů české justice, od roku 2011 až do loňska byl nejvyšším státním zástupcem.

Jeho působení bývá spojováno s větší vůlí vyšetřovat a stíhat kauzy s politickými souvislostmi. Do funkce přišel právě z mezinárodního prostředí, když byl v letech 2004 až 2010 národním členem České republiky v Evropské jednotce pro justiční spolupráci Eurojust. Momentálně působí jako řadový státní zástupce.

Zeman už v roce 2020 usiloval o post soudce u Evropského soudu pro lidská práva, ale neuspěl.

Další adeptka na post v Haagu soudkyně Ivana Hrdličková v současné době působí jako předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon. Ten vznikl v reakci na atentát na bývalého libanonského předsedu vlády Rafíka Harírího v roce 2005.

Mezinárodní trestní soud vznikl v reakci na zkušenosti s fungováním ad hoc tribunálů, jakými jsou Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii nebo Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu. Česká republika statut podepsala v roce 1999. V roce 2008 vyslovil Parlament souhlas s ratifikací, prezident Václav Klaus smlouvu po váhání podepsal o rok později.

Mezinárodní trestní soud se v dubnu zapojil do vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině, která už přes dva měsíce čelí vpádu ruských vojsk.

Reklama

Doporučované