Hlavní obsah

Pesimismus v Sasku. Budeme hasit týdny, konec je v nedohlednu

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

Vrtulník německých ozbrojených sil hasí požár v Českém Švýcarsku.

Reklama

Jediný efekt sobotního krátkého deště byl ten, že ze žhavých míst stoupal kouř a byla tak lépe viditelná, shrnují dění v saské části národního parku Němci.

Článek

Podle Thomase Kunze, mluvčího zemského okresního úřadu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, se na saské straně nedá hovořit o uhašení požáru během dnů. „Pokud se počasí nezmění, není šance na zlepšení,“ cituje Kunze portál Saeschische.de s tím, že „konec operace není v dohledu“.

„Už to nepočítáme na dny, ale na týdny. Situace je stále napjatá,“ dodal mluvčí. V sobotu večer Němci informovali o nových ohniscích podél státní hranice.

Do Saského Švýcarska se oheň v pondělí rozšířil z Čech. O víkendu v oblasti zasahuje na 560 saských hasičů a 13 vrtulníků. Zasažených je na německé straně asi 150 hektarů lesa, v Česku je to desetinásobek.

Přeshraniční hašení

Server MRD podotýká, že saští hasiči díky požáru zkoordinovali přeshraniční spolupráci s českými kolegy. Německé vrtulníky nehasí jen na saské straně, ale i v Čechách.

Helikoptéry navíc můžou nabírat vodu z Labe na saské i české straně a zkracovat si cestu přes území druhého státu.

Podle saského premiéra Michaela Kretschmera z CDU se bude muset přehodnotit hospodaření s vodou v lese. Politik kvůli požárům v Saském Švýcarsku a také na severu spolkové země u hranic s Braniborskem přerušil letní dovolenou.

Národní park u hranic s Českem Kretschmer navštívil v pátek. Avizoval debatu o hospodaření v národních parcích – nakládání s vodou, suchým dřevem i preventivním vykácením pásů proti šíření požáru.

Politik zároveň vyzval turisty, aby dovolenou v Saském Švýcarsku nerušili.

MDR upozorňuje, že v Německu vypukne denně asi 50 požárů. Ohrožené jsou pak hlavně východní spolkové země, a to kvůli tomu, že tu před 200 lety byla změněna skladba lesa, uvedl Michael Müller, profesor z Technické univerzity v Drážďanech.

Müller zároveň připomíná, že hlavním viníkem požárů v přírodě je člověk. Ilustruje to na roce 2020, kdy panovalo sucho, ale lesních požárů bylo méně. To profesor přičítá chování lidí ovlivněnému pandemií – lidé byli hlavně doma nebo v blízkosti svých domovů.

Reklama

Doporučované