Hlavní obsah

V Saském Švýcarsku se nesmí do lesa. Zkrátka se to musí uhasit, říkají místní

Foto: Seznam Zprávy

Hasiči čerpají vodu z říčky Křinice vzhůru do kopců směrem k lesnímu požáru.

Reklama

Na německé straně hořícího parku nejezdí výletní tramvaj, kempy jsou poloprázdné, před hotely neparkují auta. Ve vzduchu je cítit kouř.

Článek

Přírodní krásy Česko-saského Švýcarska jsou rozloženy po obou stranách státní hranice. Také ničivý oheň spaluje stromy v Česku i v Německu, v saské části parku však na zhruba čtvrtinové ploše.

Sasko je však v přístupu ke katastrofě razantnější - už ve středu zakázalo vstup do lesa na celém území své poloviny parku. Tamní hasiče najdete už několik metrů za státní hranicí. Odpočívají u uzavřené silnice mezi Hřenskem a německým Bad Schandau, která objíždí chráněné území. Turisté sem nesmějí a hasiči se novináři se bavit nechtějí - vysvětlují, že to mají zakázané.

+2

Zákaz vstupu do parku zaskočil i pár mladých turistů, kteří místo výletu zklamaně pozorují, jak v Labi vrtulníky nabírají vodu do hasicích vaků. „Je to škoda, že nemůžeme jít na výlet, kvůli kterému jsme přijeli. Ale pro místní je to horší,“ říká dívka, která se představila jako Ursula.

I do domů, které stojí podél řeky, mohou teď jenom místní obyvatelé. Všechny ostatní zastavuje policejní hlídka v Bad Schandau jako poslední obci před hranicí. Řadu návštěvníků tento režim zaskočí - během pěti minut si o svezení v autě reportéra říkají dva důchodci, kteří se nemají jak dostat do města. 

Požární zbrojnice v Bad Schandau slouží jako centrum pro hasiče, záchranáře a policisty. Domlouvají zde další postup, jezdí se sem najíst a odpočívat. Ráno jich pracovalo asi 220, přes den měly dorazit posily z dalších částí Saska. Proti ohni v parku mají k dispozici sedm vrtulníků a dva další monitorují situaci kolem požáru.

Nad řekou se stejně jako na české straně táhne štiplavý dým, v pátek ráno ho podle portálu Sächsische Zeitung cítili až v padesát kilometrů vzdálených Drážďanech. 

V českém Švýcarsku začalo hořet v neděli, státní hranici do Saska plameny překročily v pondělí. Na německé straně ale vládne poklid. Z Bad Schandau vede silnička do Hinterhermsdorfu, kde končí.

V dolní části kopíruje tok říčky Křinice, německy Kirnitzsch. Mluvčí okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří Thomas Kunz v pátek oznámil, že v horní části toku museli němečtí hasiči dohašovat menší požár i na severní straně říčky, přestože původně doufali, že by mohla plamenům vystavit přirozenou bariéru. 

Z německého pohledu je ale požár výrazně dál od obydlených obcí než na české straně.

Děkujeme hasičům

Po silničce do Hinterhermsdorfu občas projede několik cyklistů, častěji jezdí hasiči nebo policie. Hasiči také na dvou místech přímo z Křinice odebírají vodu.

„Čerpáme vodu z potoka nahoru na kopec, máme celkem deset stanic, které vodu přečerpávají,“ popisuje jeden ze dvou hasičů nedaleko Neumannovy pily.

Smrkové lesy kolem silnice jsou silně poškozené kůrovcem. I na saské straně leží obrovské množství neodklizeného kůrovcového dříví.

Na kraji Hinterhermsdorfu visí plakát s poděkováním hasičům. Oslovení majitelé místního hotelu si nestěžují ani na neodklizené dříví, ani na uzavřený les. Je to zkrátka potřeba uhasit, krčí rameny.

Na liduprázdném parkovišti si prohlížejí velkou nástěnnou mapu dva holandští turisté. Za jiných okolností by se právě nacházeli v srdci národního parku a těšili se na výlet do lesa. Teď jim ale nezbývá, než nasednout znovu do auta.

„Včera jsme byli na české straně, ale bylo to tam zavřené. Dnes je to tady stejné. Měli jsme se lépe informovat,“ říká asi padesátiletý muž.

Ví i o tom, že se oheň rozšířil z české strany. Nepovažuje to ale za nijak zvláštní.

„Prý to zřejmě chytilo od špatně uhašeného otevřeného ohně. To je velká škoda,“ dodává.

Reklama

Doporučované