Hlavní obsah
Online

Hasiči plánují, že v Českém Švýcarsku přejdou do „frontálního útoku“

Foto: Roman Tesáček

Momentálně je nasazeno na 500 hasičů, na místo se může přesunout až 250 dalších.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do pátku zasáhl přes 1000 hektarů, bojuje aktuálně 900 hasičů z celé země.
  • Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Oheň se nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů.
  • Na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa, a pět letadel.
  • Na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které už více než týden trápí rozsáhlý lesní požár, vybrali lidé zatím přes 6,5 milionu korun.
  • Letadla a vrtulníky ukončily pro dnešek zásah

    Vrtulníky i letadla se se západem slunce vrátily na své základny. Odtamtud budou opět vzlétat v sobotu ráno. Záležet ale bude také na počasí, dnes i ve čtvrtek vzdušná technika začala hasit o něco později kvůli mlze. Ohniska ve Hřensku mají hasiči víceméně pod kontrolou, ohniska se místy ještě objevují, hasičům se je však daří hasit. O víkendu přibude ke 450 hasičům několik desítek dalších mužů, uvedl mluvčí hasičů Milan Rudolf. Další jednotky začnou s hasebními pracemi v 7:00.

  • Pršet v Hřensku bude nejspíš až v sobotu kolem poledne

    Podle předpovědi modelu Aladin, o které informovala dnes večer Česká televize, je v Hřensku nejpravděpodobnější déšť v sobotu kolem poledne. V sobotu odpoledne by mělo u místa požáru spadnout dva až pět milimetrů srážek, tedy litrů vody na metr čtvereční, v extrémním případě do deseti milimetrů. Dnešní bouřky při svém postupu k severovýchodu slábnou a vypadá to, že Hřensko minou, uvedla ČT.

  • Z Olomouckého kraje míří další pomoc

  • Hasičský útok začne v sobotu ráno

    Hasiči kvůli víkendovému požárnímu útoku z celého Česka povolají další jednotky, nasazeno bude dalších 250 až 280 profesionálních i dobrovolných hasičů. Zasahovat začnou v sobotu v 07:00, řekl ČTK generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

    Vlček poznamenal, že satelitní snímky potvrdily dosavadní odhady hasičů, zasaženo je území o rozloze 1 060 hektarů.

  • Saské Švýcarsko: Němci snížili údaj o zasažené ploše

    Hasiči v Saském Švýcarsku museli ve čtvrtek večer dohašovat místa na severním břehu říčky Křinice (Kirnitzsch). Informoval o tom mluvčí okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří Thomas Kunz. Původně přitom doufali, že vodní tok bude pro oheň přirozenou bariérou.

    Kvůli rozšíření požáru za říčku úřady vyhlásily varování před přírodní katastrofou ve městě Sebnitz, výrazně ale snížily údaj o ploše zasažené požárem, a to z původních 250 na aktuálních 150 hektarů.

  • Hasiči jsou připraveni stáhnout do parku stovky dalších lidí

    Hasiči chtějí o víkendu přejít v Českém Švýcarsku z požární obrany do požárního útoku, a omezit tak rozsah zasažené plochy. Jsou proto připraveni stáhnout další hasiče z celé České republiky.

    Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka by mohlo jít až o 50 jednotek, tedy přibližně 250 lidí.

  • Prezident poděkoval hasičům

    Prezident Miloš Zeman přijal v pátek na zámku v Lánech generálního ředitele hasičského sboru Vladimíra Vlčka. „Prezident republiky vyjádřil poděkování všem hasičům za obětavou službu v boji s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku,“ informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

    Foto: Kancelář prezidenta republiky

    Vladimír Vlček a Miloš Zeman.

  • Nové letecké záběry škod v parku

    Letecké záběry požáru v Hřensku.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

  • Mluvčí parku: Turisté se vydávali do míst, kde to mohlo být nebezpečné

    Zákaz vstupu do lesů se týká území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci. „Předpokládáme, že platit bude po nezbytně nutnou dobu, ale to uvidíme až poté, co se podaří požár uhasit,“ k zákazu mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

    Strážci parku se podle něj setkali s tím, že i přes požár si chtěli výletníci rozdělat oheň. Někteří turisté se také vydávali do míst, kde už to pro ně mohlo být kvůli požáru nebezpečné. „Třeba na skalní hrádek Šaunštejn, kde potom stáli v dýmu z toho ohně,“ doplnil.

    Upozornil, že požár je zákeřný tím, že se nešíří liniově po zemi. „Potřebujeme udržet návštěvníky v nějaké vzdálenosti, aby se nedostali do sevření ohně, odkud se nedokáží sami evakuovat. Cítili jsme jako problém, že se lidé přibližují příliš blízko,“ dodal Salov. Hříšníky nebylo možné postihnout, protože oheň nestihli založit.

  • Děčín kvůli požáru dočasně zakázal vstup do lesa v části národního parku

    Děčín rozhodl o zákazu vstupu do lesa na vybraném území Národního parku České Švýcarsko. Zákaz začne platit o půlnoci. Území zahrnuje lesy v okolí deseti obcí. Výjimka platí pro některé lidi, jako jsou zaměstnanci parku.

    Turisté budou nadále moci na vybrané turistické trasy a cyklotrasy na území parku. Vyplývá to z vyhlášky, kterou úřad vyvěsil na úřední desce.

    Dočasný zákaz vstupu do lesa vydal magistrát s ohledem na ohrožení bezpečnosti a zdraví osob pádem kamenů, stromů nebo jejich částí v důsledku poškození požárem a aktuálního zdravotního stavu lesních porostů.

    Magistrát tak vyhověl žádosti správy parku. V Českém Švýcarsku hoří na rozloze zhruba 1000 metrů čtverečních.

  • Bouřky by pro národní park mohly znamenat komplikaci

    Srážky, ve které hasiči doufají už několik dní, by měly přijít dnes o víkendu. „Hlavní srážky čekáme až na bouřkovém systému, co přijde z Bavorska, spíš ve večerních a nočních hodinách. Bouřky mohou být výjimečně i silné, pokud by se tam něco trefilo, úhrny mohou být kolem 40 milimetrů,“ řekla Seznam Zprávám meteoroložka Klára Bubnová z pobočky ČHMÚ v Ústí nad Labem.

    „Kdyby byla bouřka a foukal by vítr, byla by to pro nás komplikace. Pokud bude pršet, to je pro nás naopak výhoda,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

  • Česká pošta kvůli požáru omezila služby

    Státní podnik Česká pošta informoval, že kvůli požáru v národním parku musel omezit služby. Kvůli zákazu vjezdu se uzavřela pošta v Hřensku.

  • Švédská letadla jsou v Česku

    Švédské hasicí letouny Air Tractor přistály ve Vodochodech. Hasiči zároveň informovali, že do boje s požárem se zapojil slovenský vrtulník.

    Foto: Shutterstock.com

    Letoun pobere najednou 3 tisíce litrů. Ilustrační foto.

  • Hasiči přivedli vodu až k Pravčické bráně

    Hasiči v noci na pátek vybudovali dálkové vedení k Pravčické bráně. Podle mluvčího Petra Kůdely měří 4,3 kilometru a k ikonické památce přivádí vodu z řeky Kamenice.

    „Voda slouží v lokalitě Pravčické brány k dohašování ohnisek, ochlazování stráně a také jako preventivní ochrana v případě nepříznivého povětrnostního vývoje. Dosud bylo toto místo hašeno jen letecky,“ přiblížil mluvčí.

    Foto: HZS Moravskoslezského kraje

    Dálkové vedení vody k Pravčické bráně.

  • Hasí šest vrtulníků a tři letadla, čeká se na Švédy

    K hašení požáru v národním parku je momentálně nasazeno šest vrtulníků a tři letadla. Do akce by se ale v brzké době měla zapojit další technika.

    „Švédská letadla Air Tractor by měla přistát ve 12:40 na letišti ve Vodochodech,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Vrtulník Black Hawk ze Slovenska přistál v Ústi nad Labem,“ dodal.

  • Hasiči nastínili taktiku pro příští dny

    „Základní taktiku, kterou jsme nastavili pro tento a další dny, je zmenšovat území požáru ze dvou stran, a to ve vztahu k Hlubokému dolu,“ řekl novinářům v pátek v poledne mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

    „Pozemní jednotky jsou nasazovány na hraně ve Hřensku a v kombinaci s vrtulníky provádějí hašení. Vrtulníky shazují vodu na nepřístupné části,“ dodal k zásahu v národním parku České Švýcarsko.

    Přesný počet ohnisek podle něj nelze říct. „Mění se – někde jsou zlikvidována, jinde se objeví.“

  • Fotky ze Sokolího vrchu

    Podívejte se, jak to vypadá v severní části národního parku České Švýcarsko.

Reklama

Hlavní zprávy