Hlavní obsah

Napadne až 35 centimetrů sněhu, řidiče mohou zaskočit závěje

Foto: ČTK

V noci se má slabě oteplovat, mimo hory tak bude sníh převážně mokrý a těžký. Zejména na horách pak může komplikovat dopravu.

Reklama

aktualizováno •

Od dnešního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až 15 centimetrů sněhu, na horách až 35 centimetrů.

Článek

Nejvydatněji má sněžit v noci, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před silným větrem nově varuje také na severní Moravě a ve Slezsku, naopak výstraha před sněhovými jazyky a závějemi platí už jen v horských oblastech. O aktualizaci svých výstrah informoval ČHMÚ.

„Předpokládáme, že v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadne pět až 15 cm, na horách 15 až 35 cm nového sněhu. Nejvydatnější sněžení očekáváme ve večerních a nočních hodinách,“ uvedl ČHMÚ. Na horách podle meteorologů mohou přibývat až tři centimetry sněhu za hodinu.

V noci se má slabě oteplovat, mimo hory tak bude sníh převážně mokrý a těžký. Může tak působit škody v lesích a na elektrických vedeních, zejména na horách může také komplikovat dopravu. „V průběhu středy přejdou srážky do intenzivních sněhových a smíšených (krupkových) přeháněk, které mohou být krátkodobě provázeny nižší dohledností,“ upozornil ČHMÚ.

Před silným větrem meteorologové varovali už dříve, tato výstraha platí do středečního večera pro celé území ČR s výjimkou Zlínského kraje, východní části Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Hodonínska. Vítr může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 km/h. Může poškodit lesy a mírně i budovy, meteorologové varovali před komplikacemi v dopravě a úrazy od předmětů unášených větrem nebo od zlomených větví.

Sněhové jazyky nebo závěje se budou na horách tvořit při kombinaci větru a sněžení, ojediněle se mohou objevit i v podhůří. „Zeslabování srážek a větru předpokládáme během středečních večerních hodin, tvorba sněhových jazyků a závějí bude pokračovat až do půlnoci na čtvrtek,“ doplnil ČHMÚ.

Uzavřou hraniční přechod v Harrachově

Na základě výstrahy ČHMÚ uzavřou silničáři dnes od 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení bude platit předběžně do středečních 21:00. V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a na vývoji počasí může být délka omezení změněna, sdělil Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem.
Eduard Bark, Silnice LK

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

„Na dodržování omezení bude dohlížet Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií Tanvald. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ dodal Bark.

Aktualizovali jsme o situaci v Harrachově.

Reklama

Doporučované