Hlavní obsah

Vichr kácí stromy na vedení elektřiny, bez proudu je 15 tisíc domácností

Foto: HZS Ústeckého kraje

Nejvíce výjezdů měli dnes severočeští hasiči na Litoměřicku.

Reklama

Kvůli silnému větru je dnes odpoledne v Česku bez dodávek elektřiny zhruba 15 500 odběratelů. Energetici evidují víc než 30 poruch na vedení vysokého napětí.

Článek

Sdělili to mluvčí společností ČEZ Distribuce Soňa Holingerová a firmy EG.D ze skupiny E.ON Roman Šperňák.

V distribuční oblasti ČEZ bylo kolem 10:00 bez proudu 3500 odběrných míst, ke 14:00 jejich počet vzrostl na 10 500. Poruch na vedení vysokého napětí přibylo z devíti na 19. Vítr podle Holingerové zpočátku omezoval dodávky zejména v Pardubickém kraji, později se problémy rozšířily také na Moravu, do středních a severních Čech.

Ke 14:00 tak nemělo elektřinu 2500 odběrných míst v Ústeckém kraji, po 1500 domácnostech bylo bez proudu v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. „Jsme v terénu, pracujeme na obnovní dodávek,“ řekla Holingerová.

EG.D má na vedení vysokého napětí 14 poruch a zhruba 5000 odběratelů s omezením dodávek, oznámil Šperňák po 14:00. V okolí Moravských Budějovic na Třebíčsku se to podle něj týkalo téměř 2000 domácností a na Brněnsku více než 2600 odběratelů kolem Popůvek a Střelic. V jižních Čechách jsou problémy s dodávkami v Kubově Huti na Prachaticku a v okolí obce Světlík na Českokrumlovsku.

Příčinou poruch jsou nejčastěji pády stromů a větví do vedení a následně poškozené vodiče nebo izolátory, uvedl mluvčí EG.D. „Se zvýšenou poruchovostí se potýkáme v důsledku větru od dopoledních hodin. Poruchy se snažíme opravovat a dodávky obnovovat,“ doplnil.

Před silným větrem s rychlostí 55 až 70 kilometrů za hodinu varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zasáhnout má dnes podle výstrahy meteorologů většinu území ČR, večer bude slábnout. Na Sněžce dnes podle polské horské služby foukalo rychlostí až 126 kilometrů v hodině, tedy silou orkánu.

Reklama

Doporučované