Hlavní obsah

Počet nelegálních migrantů letos výrazně stoupl, Česko je tranzitní zemí

Foto: Seznam Zprávy

Počet uprchlíků, kteří používají Česko jako tranzitní zemi, stoupl. Zvažuje se zpřísnění přeshraničních kontrol. (Ilustrační foto).

Reklama

V letošním roce výrazně stoupl počet migrantů, kteří do Česka přicházejí přes slovenskou hranici. Většinou jsou to Syřané, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska.

Článek

Ministerstvo vnitra navýšilo počty míst v uprchlických zařízeních a chce zpřísnit postihy pro převaděče. Krajním řešením by bylo znovuzavedení přeshraničních kontrol se Slovenskem. Na tiskové konferenci to dnes řekli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek.

Počet uprchlíků, kteří používají Česko jako tranzitní zemi, stoupl do 21. srpna letošního roku na 3651. Za celý loňský rok jich bylo 1330, v dřívějších letech se pak pohyboval kolem dvou až čtyř stovek. V letních měsících se zvýšila tranzitní migrace i v porovnání s rokem 2015, kdy Evropu zasáhla poslední velká migrační vlna.

„Zatím neměla čísla vliv na nárůst kriminality,“ uvedl Rakušan. Nezhoršila se podle něj ani bezpečnostní situace v Česku. Ministr chce problém řešit na evropské úrovni, řešením je podle něj zejména dobrá ochrana vnějších hranic EU.

Rakušan zopakoval, že Česko bude nadále odmítat kvóty na přerozdělování uprchlíků. S ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) chce jednat o možnostech zpřísňování trestů pro převaděče.

Blažek: Tresty nejsou řešením

Blažek ale zvyšování postihů nevnímá jako ideální řešení. „To bude vždycky těžká debata. Úplně si nemyslím, že když se někde zvýší tresty, že se nějaká nekalá činnost začne dít ze dne na den méně. Druhá věc je, za jak dlouho by ten trestní zákon byl schválen. Čili je to na diskusi,“ řekl novinářům. Dodal, že s Rakušanem zatím o problému nejednal.

Podle Vondráška nyní policie provádí na hranicích se Slovenskem namátkové kontroly, reaguje také na telefonáty na linku 158. „Denně zajišťuje kolem stovky migrantů,“ uvedl. Policisté se podle něj v současnosti také snaží o ofenzivnější přístup, zadrželi už 55 převaděčů. Vondrášek považuje za nutné nastavit dlouhodobý systém. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace zlepšit,“ prohlásil.

Návraty migrantů zpět

Policisté mohou zadržené syrské uprchlíky vracet zpět na Slovensko, z něhož do Česka přišli, nebo jim dají výjezdní příkaz a musí do 30 dnů opustit zemi. Do Sýrie je vyhostit nemohou. Letos se snažila policie předat zpět na Slovensko formální cestou 583 lidí, Slovensko zatím akceptovalo čtyři žádosti a 561 jich odmítlo. Krátkou cestou přijala země 47 migrantů.

Syřané se podílejí na nelegální tranzitní migraci v Česku 76 procenty, následují Afghánci a Turci.

Na hranicích Česka se Slovenskem se dnes kvůli zvyšování nelegální migrace koná cvičení ke znovuzavedení kontrol. Zapojila se do něj policie, armáda a celní správa. Policie fiktivní rozhodnutí vlády o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic se Slovenskem přijala dnes v ranních hodinách.

Reklama

Související témata:

Doporučované