Hlavní obsah

Pokuta za Fialovu chybu může být promlčená. Premiér by podle svých slov dal částku na charitu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér se za chybu v majetkovém přiznání omluvil a formuláře zpětně zkontroloval.

Reklama

Za chybu v majetkovém přiznání hrozí premiérovi Petru Fialovi padesátitisícová pokuta, může ale být už promlčená. Pokud by tomu tak bylo, premiér je připraven zaslat příslušnou částku na charitativní účely.

Článek

Premiér Petr Fiala udělal chybu ve svém majetkovém přiznání. Neuvedl v něm totiž svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). „Jak víte, média mne upozornila na chybu, kterou jsem udělal při vyplňování formulářů o střetu zájmů. Nikoliv úmyslně. Neuvědomil jsem si, že přestože jsem měl v PDZ běžný účet, je záložna něco jiného než banka, a tedy mám i nějaký – byť minimální – podíl v družstvu,“ napsal Fiala na sociální síti X.

V příspěvku rovněž zmínil, že do dokumentu pro jistotu doplnil například i dlouholeté penzijní připojištění. Na chybu v pondělí upozornily Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér dnes napsal, že pokuta je možná již promlčená. Pokud se to potvrdí, dá částku na charitativní projekty.

Fiala uvedl, že měl v záložně účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze měl uložit ve dvou krocích, nejprve 700 tisíc korun a poté 250 tisíc korun. Za to, že necelý milion nepřiznal, by mu normálně měla hrozit pokuta ve výši 50 tisíc korun. Premiér dnes ale sdělil, že po jeho konzultaci s experty vyplynulo, že „opomenutí je možná již promlčené“. Pokud se to potvrdí, je Fiala dle svých slov připraven věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty. „Považuji to za čestné řešení této situace,“ uvedl.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Související témata:

Doporučované