Hlavní obsah

Politici mají rozhodnout: Vrátí se bojeschopní muži z Česka na Ukrajinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/DefenceU

Ilustrační foto.

TOP 09 chce na nejbližším jednání koalice otevřít téma vracení bojeschopných mužů na Ukrajinu.

Článek

O hledání způsobů, jak motivovat Ukrajince k návratu domů, chce poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) jednat s ministrem vnitra a ministrem zahraničí.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli v pořadu Partie na CNN Prima News řekl, že koalice diskutuje s opozičními stranami o novele předpisu nazývaného Lex Ukrajina. Mohla by umožnit dlouhodobý pobyt uprchlíků, ale za přísných podmínek.

Přísné podmínky pro uprchlíky

„Ani koruna od českého státu, vlastní bydlení, vlastní práce, děti prokazatelně chodí do školy, mám čistý trestní rejstřík a bezdlužnost,“ jmenoval Rakušan možné podmínky.

Pokud lidé už na území EU jsou a nespáchají tam trestný čin, možnost vracet je je malá, doplnil Rakušan. „Potom se bavíme o mezinárodním právu. V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není,“ zdůraznil.

Případná opatření, o kterých chce TOP 09 v koalici jednat, by se dotkla pouze mužů, kterých se týká ukrajinská branná povinnost, uvedla strana. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde o extrémně citlivé téma. „Proto chci, abychom se tím i přes náročnost, kterou to s sebou nese, zabývali transparentně, bez nepatřičného národovectví a s jasným úmyslem Ukrajině pomoci,“ sdělila.

Nedostatek ukrajinských vojáků

Za pár dní začne na Ukrajině platit nový mobilizační zákon a v ulicích tamních měst už důstojníci pátrají po mužích, kteří by měli být na frontě. Ve stresu z nuceného návratu domů jsou ale i ti, kteří ze země utekli.

„Je to typ pomoci, o kterou žádali ukrajinští politici, když jsem s nimi na Ukrajině jednal. Posíláme zbraně, peníze a tohle je další krok, jak jim pomoci bránit se ruské agresi. Není to populární, ale je to nutné,“ míní Kolář.

Je podle něj potřeba nadále chránit a podporovat válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi. „Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila,“ uvedl Kolář.

Ideální by podle Koláře bylo celoevropské řešení, inspirovat by se podle něj dalo úvahami Polska a Litvy, kde se zvažuje změna přístupu k sociálním dávkám, pracovním povolením nebo dalším dokumentům, které na území EU Ukrajinci potřebují. „Dalším možným nástrojem, nad kterým se dá uvažovat, je i vízová politika. To jsou cesty, které by podle nás měla zvažovat i česká vláda,“ řekl Kolář.

V Česku má podle posledních údajů Ministerstva vnitra k začátku května dočasnou ochranu 345 000 ukrajinských válečných uprchlíků.

Doporučované