Hlavní obsah

100 dní v Lidovém domě: Šmarda chystá revoluci v ČSSD

Foto: ČSSD

Michal Šmarda je ve vedení ČSSD 100 dní.

Reklama

Sociální demokracie je nad propastí a bojuje o přežití. Podle nového předsedy Michala Šmardy je nezbytné se zbavit dluhů, aby strana vůbec mohla vykonávat politickou činnost. Musí prodávat majetek a škrtat zaměstnance.

Článek

Šéf ČSSD Michal Šmarda je po 100 dnech v Lidovém domě na prahu velkého škrtání – zadlužená strana si může nechat jen zlomek zaměstnanců, bude se prodávat majetek.

„Je to brutální. Ale dluh z minulosti nám znemožňuje jakoukoliv politickou činnost. Prostředky mít nebudeme, dokud neuklidíme bordel ve straně,“ říká šéf ČSSD.

Šmarda se nevzdává myšlenky, se kterou neuspěl před posledními sněmovními volbami, kdy sociální demokracie pohořela – spojit se s dalšími levicovými stranami. A také zástupci odborů. „Za tři roky bych byl rád, aby sociální demokracie byla silou, kolem které se vytvoří levicový proud, který bude kandidovat společně do parlamentních voleb,“ dodává v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Sedíme teď v legendární kanceláři Miloše Zemana?

Miloš Zeman seděl vedle a tady byl jeho sekretariát. Takže já sedím v křesle sekretářky Miloše Zemana. Vedle to na mne bylo moc velké. Já se necítím v honosných kancelářích úplně dobře.

Jak často jste si od prosince řekl, že jste to měl nechat Janě Maláčové?

Ani jednou, mě to baví. Mám vizi a mám tu práci rád. Pravda je, že je toho mnohem víc, než jsem čekal. I ty problémy, jaké sociální demokracie má, jsou hlubší. A řešení jsou náročnější.

Co jste zjistil za sto dní v Lidovém domě?

Zjistil jsem, že bude mnohem těžší dát dohromady ekonomiku strany. Dluh z minulosti nám znemožňuje jakoukoliv politickou činnost. Dokud ty peníze nevrátíme, tak jen úroky, které platíme, jsou tak velké, že jsou sociální demokracii schopny udusit. Budu navrhovat, abychom to vyřešili rychle i za cenu prodeje některých nemovitostí sociální demokracie.

Kolik momentálně ČSSD dluží?

Společnosti Cíl, což je naše dceřiná společnost, někde mírně pod 150 milionů korun a u Fiobanky je to mírně přes 200 milionů korun. (pozn. red. – Širší vedení ČSSD v pátek schválilo přípravu prodeje Lannova paláce.)

Již dříve jste mluvil o tom, že je potřeba zeštíhlit aparát. Co si pod tím mám představit?

Sociální demokracie přestane fungovat jako konfederace 14 krajů a vzniknou čtyři nadregionální týmy. Máme méně peněz, tak zaplatíme méně lidí. Redukujeme počet zaměstnanců z 60 na 18, což je brutální. Ale nedá se nic dělat, utráceli jsme moc.

Na podzim jsou komunální volby, už se připravujete?

I proto musíme zrychlit transformaci. Chtěl bych 1. května představit novou politickou strategii sociální demokracie, nové programové body a nové tváře. Samozřejmě komunální volby nebudou úplně úkolem pro centrální vedení, to si musí každý odehrát sám. Musíme udělat hlavně vše pro to, aby naše politika lidem ve městech a obcích neškodila. Což ani v minulosti nebyla vždy pravda. Pro nás jsou první velká výzva krajské volby.

Budete chtít jít pod značkou ČSSD? Je to priorita?

Nemám rád pojem značka. Je to strašně moderní, říkat značka. Strana je společenství lidí.

Ano, která má ale nějaký symbol pro rychlé rozpoznání.

Do komunálních a krajských voleb půjdeme všichni sociální demokrati, kteří mají za svým jménem napsáno ČSSD. Myslím, že je dobré, abychom usilovali o spolupráci s programově blízkými subjekty. Dnes, když jsme slabá strana, tak není chytré se vzájemně vyvražďovat s lidmi, se kterými máme programově blízko.

Jak teď vypadají jednání se Zelenými? To byl zejména váš projekt před loňskými volbami…

O to jsem hodně stál a jsem přesvědčen o tom, že jsme vypadli ze Sněmovny právě proto, že to nevyšlo. Příště bychom už tuhle chybu neměli opakovat. Do krajských voleb si myslím, že v čím více krajích půjdeme s takovými stranami, jako jsou Zelení, dohromady, tak tím lépe. Za tři roky bych byl rád, aby sociální demokracie byla silou, kolem které se vytvoří levicový proud, který bude kandidovat společně do parlamentních voleb.

Jak bude vypadat kandidátka v Praze?

Jsem mírně nervózní z toho, že se ještě Pražákům nepodařilo dovést jednání do konce a doufám, že se jim to podaří.

A na čem se domlouvají? Právě na spolupráci třeba se Zelenými?

Už je nejvyšší čas, abych vám začal na takové otázky odpovídat, ale nemůžu a z toho jsem mírně nervózní.

Už jste přesvědčil Josefa Středulu, aby kandidoval na prezidenta?

Já jsem přesvědčen, že Josef Středula je dobrý kandidát na prezidenta a že nakonec kandidovat bude. Ale přestal jsem ho teď přemlouvat, protože jsme se dohodli na tom, že má všechny argumenty.

Kdyby nakonec na prezidenta nekandidoval, neuvažoval byste o něm jako o lídrovi pro sněmovní volby?

Určitě. Já dlouhodobě usiluji o to, abychom se vrátili do dob, kdy sociální demokracie spolupracovala s odbory mnohem úžeji než v posledních letech. Myslím, že místo odborových předáků je na kandidátkách sociální demokracie.

Jaká bude nová agenda strany?

Hlavní agenda jsou základní životní potřeby. Jsou to ceny jídla, energií, pohonných hmot. A potom tou nejdůležitější agendou budou otázky práce, to znamená důstojnost práce, nových pracovních příležitostí v měnící se ekonomice.

Tématem musí být i zajištění zdravotní péče a základní fungování sociálních služeb a s tím související důchodová reforma a zajištění spravedlivých důchodů. V prvním roce ale tohle všechno přebije energetická bezpečnost a zvládnutí migrační vlny, která nás čeká.

Právě, vše se zcela změní, přichází obrovské množství lidí, o které se budeme muset nejprve postarat a vlastně nikdo teď nedokáže říci, jak dlouho zde zůstanou.

Musíme se na to dívat tak, že přichází noví občané do České republiky. Ne, že přichází levná pracovní síla, která umožní, aby se v České republice ještě více zlevnila práce. To musíme odmítnout.

Souhlasíte s tím, že Česko dodává na Ukrajinu zbraně?

Souhlasím. Souhlasím s tím, že Česko poskytuje veškerou podporu zemi, který byla napadena a která dala najevo, že chce být naším partnerem a chce mít s námi společnou budoucnost. Ti lidi tam čelí barbarskému, nesmyslnému útoku, který má až fašizoidní prvky.

Na uprchlické krizi ale také může sociální demokracie ukázat, že umí pomáhat. Jak se vám to daří?

Když někdo dělá starostu tak dlouho jako já, tak se naučí, že nejhorší ze všeho je neproduktivní majetek. Prázdné domy, prázdné kanceláře. Proto se tady v Lidovém domě o dvě patra níže chystají prostory pro lidi, kteří k nám přijdou z Ukrajiny. Měli bychom mít v Praze plno, bude tu bydlet čtyři nebo pět rodin. Stejně tak se nám podařilo ubytovat uprchlíky z Ukrajiny v Plzni, stejně máme nachystány prostory v Jihlavě a v Hradci Králové. Mám obrovskou radost z toho, že jsme se uskromnili a ten špatně využitý majetek dali k dispozici lidem, kteří to potřebují víc než my.

Jste spokojený, jak někteří sociální demokraté ve věci ukrajinské krize vystupují? Napadá mne Lubomír Zaorálek a jeho informace o ostřelování humanitárních vlaků. Bavili jste se o tom?

Sociální demokracie má problém, že si vytyčí nějakou strategii a její jednotliví členové se pak zcela nezávisle na ostatních snaží dělat, co umí. To je také dědictví, které jsme zdědili kromě dluhů.

Jak je těžké jako mimoparlamentní strana získat prostor v mediích?

Strašně těžké. Ještě před rokem byli sociální demokrati v televizi každý den, večer už se nikomu do televize nechtělo, tak jezdili novináři za mnou do Nového Města, protože nikoho jiného nesehnali.

Dnes je to úplně naopak. Navíc nemáme peníze na propagaci nebo podporu příspěvků. Video sestříhá paní místopředsedkyně Ostrá, protože to umí. Na tiskovém oddělení máme jedinou zaměstnankyni, která nesmí onemocnět.

Byla jsem na vaší tiskové konferenci a byla jsme tam skoro sama. To musíte vidět, že to takto nefunguje.

Nefunguje to proto, že na to nemáme prostředky a nemáme tým lidí. A ty mít nebudeme, dokud neuklidíme bordel ve straně. Musíme nejdřív udělat reformu a volné zdroje si vytvořit a pak je teprve utrácet. Pokud bychom touto cestou nešli, museli bychom si vzít další úvěr a já jsem řekl, že to neudělám.

Reklama

Doporučované