Hlavní obsah

ČSSD se snaží odvrátit krach. Zvažuje prodej Lannova paláce v centru Prahy

Foto: Profimedia.cz

ČSSD zvažuje prodej Lannova paláce.

Reklama

Sociální demokraté dluží přes 200 milionů korun za minulé kampaně Fiobance. Pokud je nesplatí, tak podle svého předsedy zkrachují.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Sociální demokraté jednají o prodeji Lannova paláce v centru Prahy. Informaci Seznam Zpráv potvrdil předseda ČSSD Michal Šmarda.

„Musíme se okamžitě zbavit dluhů, které máme z minulosti. Znemožňuje nám to jakoukoliv politickou činnost. Úroky jsou tak velké, že sociální demokracii dusí,“ uvedl Michal Šmarda. „Pokud dluh nevrátíme, tak zkrachujeme,“ dodal.

Lannův palác z 19. století, který stojí naproti Masarykovu nádraží a těsně sousedí s Lidovým domem, ČSSD pronajala v roce 2014 společnosti Pensum z holdingu Finep na 25 let. Samotný nájem je v jednotkách milionů, podmínkou ale bylo, že nájemce bude investovat do oprav v té době opuštěné budovy. Právě s Finep teď socialisté o prodeji domu vyjednávají.

Podle Šmardy je Lannův palác jednou z nemovitostí, jejíž prodej se zvažuje. Záleží, jaká se podaří vyjednat konečná cena a zda bude s takovým prodejem souhlasit i širší vedení strany.

Pokud by prodej Lannova paláce nebyl průchozí, na stole je i varianta prodeje menších nemovitostí v krajích. Tabu ale zůstává myšlenka prodeje Lidového domu nebo Střelnice v Hradci Králové. Rozhodnutí by mělo padnout do konce března.

V současnosti sociální demokraté dluží za minulé kampaně ještě z dob Jiřího Paroubka zhruba 350 milionů korun. 150 milionů korun si půjčili od své akciové společnosti Cíl a v reálu jde o jejich vlastní peníze, které nemusí aktuálně řešit.

Potíže mají s dluhem, který mají na svém kontokorentním účtu u Fiobanky. Zde jejich závazky překročily 200 milionů korun.

Podle Šmardy jen na úrocích zaplatí ČSSD více než milion korun měsíčně a podmínky se v současné ekonomické situaci zhoršují. „Máme plovoucí úrokovou sazbou a v současnosti je velice nevýhodná věc dlužit tolik peněz,“ vysvětluje. Ročně tak podle něj musí ČSSD počítat se zhruba 14 až 16 miliony jen na obsluhu svého dluhu.

Pro porovnání – sociální demokraté poté, co vypadli ze Sněmovny, dostávají na svůj provoz od státu jen 20 milionů ročně. Výpadek oproti předchozím rokům strana nedokáže nahradit členskými příspěvky nebo sponzorskými dary. Díru do rozpočtu jim pak zasadily i poslední volby – do kampaně ČSSD vložila zhruba 50 milionů korun, od státu za hlasy voličů ale dostala jen 25 milionů korun.

Reklama

Doporučované