Hlavní obsah

Exposlankyně Valachová končí v ČSSD. Ve funkci nevidí smysl

Foto: Seznam Zprávy

Kateřina Valachová míní, že „funkce bez skutečné možnosti je vykonávat ve prospěch a pod kontrolou těch, co vás zvolili, nemají smysl“.

Reklama

Svým přátelům a fanouškům napsala, že bude i nadále sociální demokratkou, ale ne ve stranickém aparátu.

Článek

Někdejší ministryně školství za ČSSD ve vládě Bohuslava Sobotky a pozdější sociálnědemokratická poslankyně Kateřina Valachová končí v ČSSD.

Uvedla to v příspěvku na svých sociálních sítích. Jako důvod napsala, že „funkce bez skutečné možnosti je vykonávat ve prospěch a pod kontrolou těch, co vás zvolili, žádný smysl nemají.“

Naráží tak na vnitrostranické třenice uvnitř brněnské organizace. Politické strany se totiž začaly chystat na komunální volby a sociální demokraté nejsou výjimkou. Strana, která vypadla v posledních volbách ze Sněmovny chce nyní uhájit alespoň nějaká místa na komunální úrovni. Zároveň s ohledem na dlouhodobě špatné volební výsledky je jejím funkcionářům zřejmé, že s velkým náhlým úspěchem počítat nemůžou.

Kateřina Valachová vstoupila do sociální demokracie v roce 2015 krátce poté, co se stala ministryní školství po vynuceném odchodu jejího předchůdce Marcela Chládka (ČSSD). Předtím pracovala jako šéfka právních oddělení ombudsmanů Otakara Motejla a Pavla Varvařovského, v Senátu nebo jako náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Sama musela po aféře s rozdělováním sportovních dotací ministerstvo opustit. Ale u následného soudu vystupovala jen jako svědkyně.

V roce 2017 kandidovala za ČSSD do Parlamentu a uspěla. V následujících čtyřech letech se ve Sněmovně podílela na zákonech, které například zrušily dětské exekuce nebo zajistily zrychlené oddlužení seniorů.

V době, kdy sociální demokraté hledali vedení Lidového domu, které je provede sněmovními volbami 2021, kandidovala na předsedkyni jako vůbec první žena v historii strany. V klání ale neuspěla.

V současnosti pracuje jako právnička, vyučuje na vysoké škole a věnuje se ochraně práv osob se zdravotním postižením.

Reklama

Doporučované