Hlavní obsah

Brněnská ČSSD po volebním fiasku vyzvala celé vedení strany k rezignaci

Brněnská ČSSD žádá konec celého vedení strany. Místopředsedou strany je brněnský bývalý primátor Roman Onderka.

Reklama

Důležitá buňka v sociální demokracii volá po změnách. Chce přímou volbu lídra všemi členy strany. Zaznívají hlasy o přeregistraci straníků.

Článek

Brněnská ČSSD na městské konferenci vyzvala celostátní vedení k rezignaci. Má převzít odpovědnost za zpackané volby. V čele strany o víkendu skončil pouze dosavadní šéf Jan Hamáček, jeho kolegové ve vedení zatím zůstávají. Sociální demokracie se poprvé v samostatné éře Česka nedostala do Sněmovny, získala jen 4,7 procenta hlasů. „Přijali jsme usnesení, v němž vyzýváme členy grémia a ministry ČSSD, aby rezignovali a umožnili debatu ve straně,“ sdělil krajský předseda ČSSD Břetislav Štefan.

Straníci si zároveň zvolili nového předsedu brněnské buňky. Stal se jím bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl. Získal téměř osmdesát procent hlasů delegátů.

Místní organizace patří ke klíčovým na jižní Moravě i celorepublikově. V kuloárech se mluvilo o tom, že se o šéfovský post v Brně bude ucházet místopředseda strany a bývalý primátor Brna Roman Onderka.

Ten však nakonec nekandidoval. „Musíme se opřít o starosty, kteří jsou úspěšní na komunální úrovni, jako to při restartu udělali lidovci. Brno jasně dalo najevo, že nechceme recesi a návrat ke starým pořádkům. Nebudeme se opírat o konzervativní křídlo,“ dodal Štefan.

Onderka krátce po volbách řekl, že má zájem pokračovat. „Pokud bude poptávka, jsem připraven. Mám dostatek sil na boj za sociální demokracii,“ řekl v rozhovoru pro Deník.

Spolustraníci v Brně mu vyčetli, že se nechal vedením strany instalovat do čela jihomoravské kandidátky, přestože jej kolegové v regionu nezvolili. První místa se měnila jen několik týdnů před volbami. Původní krajský lídr Břetislav Štefan na protest s dalšími třinácti politiky kandidátku opustil. „Tohle byla pomyslná třešnička na dortu. Porušení primárních stranických pravidel mi dost vadí. Byl to zásah do našich struktur a vedení ČSSD jej opřelo o vnitrostranický průzkum, který ale nikdo neviděl. Udělat změny čtrnáct dní před volbami bylo šílenství,“ zlobil se Štefan.

Strana ve své bývalé baště na jižní Moravě získala jen 4,4 procenta hlasů.

Hlásí se i Valachová

Městská organizace hraje důležitou roli pro další směřování krajské buňky. Krajská konference má 84 delegátů, 38 z nich je z Brna. Stačí jim jediná z menších okresních buněk, aby na vyšší úrovni mohli prosadit své názory. „Volby brněnské organizace jsou o dominantním nasměrování celé krajské ČSSD. Brno dlouhodobě nesouhlasilo se vstupem ČSSD do vlády. Vyslali jsme signál pro republiku, že chceme moderní levici evropského střihu,“ řekl Štefan.

O kandidatuře na šéfku strany uvažuje bývalá ministryně školství a členka brněnské buňky Kateřina Valachová. „Kandidaturu nevylučuju, ale právě proto, že do toho chci jít poctivě a s jasným plánem, musí nejdřív přijít změny v sociální demokracii,“ řekla.

Jako o novém lídrovi se nejčastěji mluví o ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové či o pardubickém hejtmanovi Martinu Netolickém.

Štefan označil úterní konferenci a volby za klíčové. „Ukáže se, jestli převládá staromilský názor ve straně, anebo je tady vůle k posunu,“ řekl ještě před výsledky starosta brněnské Líšně. Na jaře zvažoval kandidaturu do čela strany. Nakonec se jí vzdal ve prospěch exministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten však souboj o čelo s Janem Hamáčkem prohrál. Hamáček nyní po prohraných víkendových volbách rezignoval.

Podle Valachové je třeba stranu kompletně reformovat a modernizovat. Chce, aby byl nový předseda strany zvolen přímo, všemi členy sociální demokracie. „ČSSD se musí od základů radikálně proměnit. Předsedu a vedení strany musí určit členové v přímé volbě, a ne aby to bylo předmětem dohod. Lídr za sebou musí mít armádu, která mu dává energii do té bitvy, a ne pár jedinců, kteří domluvili hlasování,“ zdůraznila. Brněnská organizace se podle ní má opírat o starosty, kteří mají ve svých městských částech silnou podporu.

Štefan také apeluje na to, aby se uskutečnila přeregistrace všech členů ČSSD. „Ať je jasné, kolik lidí chce skutečně zůstat a nespekulovalo se o nějakých uměle držených členech,“ řekl Štefan.

Sociální demokracii čeká zásadní debata o směřování. Právě z jižní Moravy vzešly silné stranické osobnosti jako expremiér Bohuslav Sobotka, někdejší místopředseda Michal Hašek, bývalý šéf poslanců Jeroným Tejc či exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

V regionu však dlouhodobě doutnaly spory mezi liberálnějším a levicovějším křídlem, reprezentovanými Sobotkou a Haškem. Stranické bojůvky trvají dodnes. „V devadesáti procentech panuje naprostá shoda a přesvědčení o tom, jaká má být podoba levicového státu. Lišíme se v deseti procentech témat, jako jsou akcent na zbraně, jádro či přijetí eura. Neměli jsme prostor si to vyjasnit. Nový lídr, který chce stranu sjednotit, musí těchto několik otázek otevřít. Paradoxní je, že devadesát procent věcí, které nás spojují, nikdo moc neřeší,“ řekl Štefan.

Ukázalo se, že orientace na městského liberála byla chybná. Většinové voličstvo, které dávalo hlas sociální demokracii, spolkl Babiš.
Zdeněk Škormach

Hašek míní, že je potřeba sjednotit českou levici, která poprvé v novodobé historii nemá své reprezentanty ve Sněmovně. Kromě ČSSD tam nepronikli ani komunisté. „SMER na Slovensku zintegroval levicové strany s výjimkou dogmatické komunistické strany Slovenska. Také u nás může být sociální demokracie hegemonem integrace české levice a řekněme té progresivnější části KSČM. Nestojím o to, abychom se slučovali s paní Semelovou a dalšími, kteří na Olšanských hřbitovech uctívají památku Klementa Gottwalda,“ zdůraznil Hašek v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Podle něj je možné spolupracovat s komunisty, kteří mají blíže k sociální demokracii.

Valachová namítla, že je potřeba nejdříve stabilizovat sociální demokracii. „Naše strana vznikla jako občanské hnutí, kde má každý hlas sílu. Tohle ale u nás už dlouho neplatí. Přeju si, aby ČSSD byla magnet pro další levicové strany a voliče. Ale abychom toho byli schopni, sami musíme projít obrodou,“ řekla Valachová.

Podle exministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha musí skončit vnitrostranické spory. „Strana je zatím vnitřně rozdělená a válčí neustále mezi sebou. Nicméně takzvaní zemanovci ve vedení strany už léta nejsou. Ukázalo se, že orientace na městského liberála byla chybná. Většinové voličstvo, které dávalo hlas sociální demokracii, spolkl Babiš. Hnutí ANO na jeho osobě dlouhodobě stojí a padá,“ řekl.

Škromach věří, že pokud Babiš v budoucnu opustí vedení ANO, může to být šance pro ČSSD. „Oslovit tyto voliče bude z opozice složité, ale jako sociální demokraté se musíme probudit a vrátit se k normálním lidem, vyjít za nimi do ulic,“ dodal.

Reklama

Doporučované