Hlavní obsah

Nikdo nechce být novým Hamáčkem. ČSSD hledá lídra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Jan Hamáček vyvedl ČSSD z Poslanecké sněmovny. Kdo to vezme po něm?

Reklama

Jana Maláčová nebo Martin Netolický? Sociální demokraté hledají nového šéfa, o funkci zatím nikdo nejeví zájem.

Článek

Sociální demokracie po téměř 30 letech opouští Poslaneckou sněmovnu. Jan Hamáček za dva týdny složí účty svým spolustraníkům a jako předseda strany skončí. Již během volebního večera začala strana hledat mezi svými členy lídra pro „zlé časy“.

Již během čekání na výsledky voleb bylo znát, jak je strana rozpolcená. V pražském sídle – Lidovém domě – sledoval výsledky Jan Hamáček se současným vedením a svými přáteli, paralelně sledoval sčítání hlasů v Ostravě jeho vyzyvatel z posledního sjezdu, exministr Tomáš Petříček.

Jména nového lídra nebo lídryně se rekrutují z obou táborů.

Nejčastěji se mluví o ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a pardubickém hejtmanovi Martinu Netolickém.

Jana Maláčová získala ve straně příznivce i díky svému nasazení během volební kampaně. Končící ministryně během kampaně přesvědčovala voliče na zastávkách metra už v půl sedmé ráno ještě před tím, než sama jela do úřadu. V Praze získala pro ČSSD čtyři procenta, 25 tisíc hlasů. Ona sama pak utržila nejvíc preferenčních kroužků ze všech sociálnědemokratických kandidátů, vybralo si ji jako svou kandidátku téměř šest a půl tisíce voličů.

Zda by ona sama chtěla usilovat o post předsedkyně, neodpověděla. Bylo na ní vidět velké zklamání a po odjezdu Jana Hamáčka odešla z Lidového domu i ona.

Martin Netolický sledoval naopak výsledky voleb společně s Tomášem Petříčkem v Ostravě. Na přímý dotaz, zda chce usilovat o vedení ČSSD odpovídal razantně: „Ne, ne, ne“.

Jeho příznivci o něm přesto mluví v souvislosti s kandidaturou na nového předsedu strany. Vnímá ho tak například někdejší místopředseda sociální demokracie Michal Šmarda. „Další jména vám neřeknu, nejdříve to s nimi musím probrat,“ řekl Seznam Zprávám. Jana Maláčová v jeho výběru prý není, byť by podle něj měla jako jediná zůstat ve vedení sociální demokracie díky svému výkonu během kampaně.

On sám o místo v čele ČSSD usilovat nechce. Seznam Zprávám zopakoval, že se chce věnovat starostování v Novém Městě na Moravě a příští rok zde obhájit mandát. „Místní by mi neodpustili, kdybych čas dělil mezi ně a ČSSD,“ vysvětloval svou zdrženlivost.

Již na jarním sjezdu uvedl, že straně je schopen věnovat jen jeden den ze svého týdne. A to je věc, kterou jí může dle svých slov nabídnout znovu. „Můžu pomáhat s komunální kampaní a postavit kandidátky tam, kde jsme je neměli,“ uvedl.

Michal Šmarda byl jediným z tábora Hamáčkových vyzyvatelů, kteří na kandidátkách zůstali – na rozdíl od Tomáše Petříčka i Martina Netolického, kteří na protest z kandidátek odešli. On sám to vysvětloval tak, že nechtěl stranu poškozovat a z druhého místa mu vstup do Sněmovny stejně nehrozí. Voliči v jeho domovském kraji Vysočina mu dali necelých 1 500 hlasů, celkově zde ČSSD v čele s Jiřím Běhounkem získala 6,55 procenta.

Podle expředsedy ČSSD Vladimíra Špidly, který letos rovněž v Praze kandidoval, by měla strana vybírat zejména z těch, kteří nyní prošli volbami a na kroužcích se ukázalo, jakou mají podporu.

„Ukázala se skupina lidí, kteří měli výrazný počet preferenčních hlasů. To jsou lidé, kteří by měli být ve vedení sociální demokracie, ti, kteří reprezentují naše voliče,“ uvedl pro Seznam Zprávy Špidla. Konkrétní jména uvádět nechtěl, Janu Maláčovou ale za vedení kampaně chválil.

Podle něj sociální demokracie paradoxně před volbami ukázala svou srozumitelnější tvář, tedy že jde o skutečnou levicovou stranu. „A na tom se musí pokračovat,“ nabádá Špidla. Během kampaně prý bylo jasně znát, že sociální střet je realita. „Podle oblečení nás lidé buď odmítali, nebo se zastavovali,“ uvedl příklad.

V úvahu z pohledu kroužkování přichází ještě sněmovní matador Lubomír Zaorálek. Ani „jeho“ tradičně silný Moravskoslezský kraj nedokázal socialisty do Sněmovny dostat. On sám sice získal necelých 4,5 tisíc preferenčních hlasů, ale místní ČSSD jen 5,42 procenta hlasů.

Pokoření, euforie i vztek. Volby očima fotoreportérů Seznam Zpráv.

+36

Seznam Zprávám napsal, že do čela socialistů musí přijít mladá krev. „To si musí zvážit oni,“ uvedl na otázku, zda on je připraven přispět radou zkušeného.

Stejně jako Zaorálek nehodlá na předsedu kandidovat ani minulý Hamáčkův protikandidát Tomáš Petříček. Říká nicméně, že by byl rád v týmu, který by postavil ČSSD na nohy. „Svou vizi jsem již jednou nabídl a stranou jsem byl odmítnut,“ uvedl své důvody.

Na otázku, zda tým, o kterém mluví, je Martina Netolického, neodpověděl.

„Máme i řadu úspěšných komunálních politiků,“ řekl jen. Co se týče případné podpory Jany Maláčové na předsedkyni, musel by prý znát její vize. „Nebudu ale spolupracovat s těmi, co zastávají národněsocialistické prvky v levicové politice,“ dodal.

Co se týče preferenčních hlasů, uspěla například i končící poslankyně Kateřina Valachová, která přeskočila na jižní Moravě lídra Romana Onderku.

Reklama

Doporučované